Piatok 26. 04. 2024 14:51:47 | Meniny má Jaroslava

Z Demänovskej ľadovej jaskyne zmizol ľad. Možno ju budú musieť premenovať

Je takmer bez ľadu. Pôvodná výzdoba sa roztopila vďaka rekonštrukčným prácam elektroinštalácie a nová nevznikla. Celoročný ľad bude zrejme minulosťou. Jaskyniari uvažujú, že ju premenujú. Od utorka je, spolu s ďalšími dvomi, otvorená pre verejnosť. FOTO: SSJ, Štátna ochrana prírody

Michal Filek|18. máj 2023|08:00:19

Internetový portál správy.rtvs.sk priniesol informáciu, že ľad z jaskyne začal ubúdať už pred sedemnástimi rokmi. A to najmä ako následok teplých zím. Najnovšie však do toho zasiahol aj človek.

Ako pre portál uviedol Pavel Harych zo Správy slovenských jaskýň, uskutočnili sa tu rekonštrukčné práce elektroinštalácie a svietenia. Preto uzavreli otvory, ktoré zabezpečovali vstup mrazivého vzduchu. Ten je však v zime potrebný na to, aby jaskyňa v zime premrzla a ľad vydržal po celý rok.

A aké to má dôsledky na jaskyňu? Stĺp ľadu vo Veľkom dóme chýba. Takmer úplne sa roztopila aj výzdoba Kmeťovho dómu.

Naopak, objavili sa kosti. Ako uvádza RTVS, pôvodne si jaskyniari mysleli, že išlo o pozostatky jaskynného medveďa, ktorý bol tradičným obyvateľom jaskyne. Ukázalo sa však, že to bol medveď hnedý, ktorý sa zatúlal až do najhlbšieho miesta jaskyne a tam uhynul.

Namiesto ľadu tak môžu návštevníci v jaskyni obdivovať vápencovú výzdobu.

Jaskyniari hovoria, že ak ľad definitívne zmizne, bude potrebné uvažovať o zmene názvu. Veď ľadovou jaskyňou je len asi storočie. Pôvodný názov, ktorý popísal Matej Bel je Veľká a Malá čierna jaskyňa.

Ako uvádza portál správy.rtvs.sk, ľad by sa v jaskyni ešte vytvoriť mohol. Ale taký, ktorý vydrží po celý rok, je tam zrejme naposledy.

1.jpg

Odvčera, teda od utorka 16. mája, ju môžete, spolu s ďalšími dvomi, ktoré prevádzkuje Správa slovenských jaskýň (SSJ), aj navštíviť.

Brány pre verejnosť včera otvorili Demänovská ľadová, Dobšinská ľadová a Harmanecká jaskyňa. SSJ o tom informuje na svojom Facebooku.

Ďalších desať je už v prevádzke. Z trinástich sprístupnených jaskýň prevádzkovaných Správa slovenských jaskýň (SSJ) tak aktuálne zostáva zatvorená len Demänovská jaskyňa slobody. Deje sa tak z dôvodu komplexnej rekonštrukcie elektroinštalácie, ktorá prebieha už od minulého roku.

Demänovská ľadová jaskyňa

„Návštevníci sa môžu dozvedieť o vytváraní jaskynných priestorov, vzniku sintrovej výzdoby, o podmienkach zaľadnenia jaskyne ako aj vplyve zaľadnenia na pôvodnú sintrovú výplň. Jaskynné priestory pozostávajú z oválnych, riečne modelovaných chodieb a dómovitých priestorov dotvorených rútením a mrazovým zvetrávaním,“ informuje SSJ.

Dobšinská ľadová jaskyňa

„Zaujímavosťou jaskyne je skutočnosť, že do roku 1946 v nej bolo povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roku. V 50-tich rokoch v nej ešte trénoval známy a úspešný československý krasokorčuliar Karol Divín a rota vojenských rýchlokorčuliarov.“

Harmanecká jaskyňa

„Pozoruhodným vznikom podzemných priestorov, mohutnými rútivými dómami, mimoriadne bohatým výskytom mäkkého sintra i množstvom zimujúcich netopierov sa Harmanecká jaskyňa radí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku.“

Ako informujú, v jaskyniach nie je možná platba kartou. Cenník, otváracie hodiny a všetky dôležité informácie sú k dispozícii na webe Správy slovenských jaskýň.

347016711_3507200719525671_6099680959030312433_n.jpg


Súvisiaci článok
Štátna ochrana prírody chce vysúťažiť návrh centra Demänovských jaskýň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť