Štvrtok 25. 04. 2024 11:53:33 | Meniny má Marek

Kultúrne podujatia tento týždeň: Vyberiete si Dokonalé dieťa alebo dáte prednosť Návštevníkom?

Nový týždeň prináša vždy nové kultúrne podujatia. Poďte si pozrieť prehľad tých najlepších akcií v Žilinskom kraji počas týždňa od 15. do 21. mája 2023. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook/Stanica Žilina-Záriečie

Radka Kostánová|15. máj 2023|12:15:00


Súvisiaci článok
Festival Týždeň kresťanskej kultúry v Žiline presunuli na májový termín
Čítajte viac >

Podujatie: Mesto a dedina, 15.05.2023 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Hneď v pondelok sa môžu tešiť deti, ktoré sa vzdelávajú doma. V Krajskej knižnici ich čaká podujatie o meste a dedine. Domáci žiaci sa dozvedia, aké sú výhody a nevýhody bývania v meste a aké na dedine, či to, ako bývali ľudia kedysi a aké príbytky si stavali. Podujatie je vhodné pre deti vo veku od 5 do 8 rokov.

podujatie mesto a dedina, zdroj= krajska kniznica.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Kultúrne dedičstvo očami mladých, 15.05.2023 o 17:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Na Stanici v Žiline zažijete v pondelok aj prednášku, ktorá vo vás zanechá hlboké pocity. Zistíte, ako vidia mladí ľudia kultúrne dedičstvo. Či ho vnímame alebo iba prejdeme okolo bez povšimnutia. Zároveň aj to, ako sa oň staráme, kde sa tu nabralo a kto ho vytvoril. V rámci európskeho projektu Erasmus plus, Young office prichádza s ďalším zaujímavým workshopom, ktorý budete mať možnosť zažiť práve v Žiline. Vstup je voľný, preto dlho neváhajte.

kulturne dedicstvo ocami mladych, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: Dokonalé dieťa, 15.05.2023 o 19:00 hod. v Kine Strojár, Martin

Divadelné centrum prináša vtipnú a úprimnú inscenáciu o rôznych prístupoch k rodičovstvu a výchove detí. Prestavenie Dokonalé dieťa ste mali možnosť vidieť už v Žiline, no pokiaľ ste ho nestihli, môžete využiť šancu v Martine. Uvidíte skvelé herecké výkony v podaní jedinečného obsadenia: herečka a stand-up komička Lujza Garajová Schrameková, členovia umeleckého súboru SKD Martin Alena Pajtinková a Daniel Žulčák, herec DJP Trnava Michal Jánoš. „Komédia Dokonalé dieťa nie je návodom na to, ako sa stať dokonalým rodičom. Je osobnou výpoveďou tvorcov o tom, čo znamená niekoho vychovať, ako veľmi sa podobáme na rodičov a ako sa naše deti začínajú podobať na nás,“ uvádza mesto Martin.

dokonale dieta, zdroj = kino strojar.png FOTO: Divadelné centrum

Divadlo: Kvarteto, 15.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Divadlo MÚZA TEATRO v spolupráci s KUMŠT TEATRO prináša do Mestského divadla v Žiline vtipno-dojímavý príbeh v podaní legendárnych hercov - KVARTETO. Štyri slávne hviezdy operného neba sa po rokoch opäť nečakane stretnú a s humorom budú spomínať na zašlú slávu, svoje lásky i erotické zážitky, hoci väčšina z nich má už problém, spomenúť si na vlastné meno či raňajkové menu dnešného dňa. Vstupné stojí 20,00 €.

divadlo kvarteto, zdroj = divadlo.jpg FOTO: Mestské divadlo Žilina

Podujatie: Digitálna pripravenosť - Smartfóny, 16.05.2023 o 8:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Kurz digitálnej pripravenosti, ktorý pravidelne usporadúva knižnica, sa tentokrát bude venovať smartfónom. Kurz je vhodný najmä pre seniorov, ktorí sú úplní začiatočníci. Kurz je rozdelený na dve stretnutia, ktoré na seba nadväzujú a je dobré, ak by seniori prišli na prvú, no aj na druhú časť.

smartfony, zdroj = kniznica zilina.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Kino na Stanici: Návštevníci, 16.05.2023 o 17:00 a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Kino na Stanici bude tento týždeň premietať film, ale zároveň budete vidieť aj kinopremiéru videoklipu KOCKA. Dokumentárny film českej režisérky Veroniky Liškovej, Návštevníci, rozpráva zase príbeh o mladej žene Zdenke, ktorá odkrýva nerovné podmienky pre život v naoko bezchybne fungujúcom multikultúrne osídlenom meste na severe planéty. Okrem pozorovania sa rozhodne stav okolo seba zmeniť. Vstupné stojí 6,00 €.

kino navstevnici, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Divadlo: 40 rokov DH Fatranka, 16.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Jubilujúca DH FATRANKA si k 40. výročiu svojho založenia pripravila pre všetkých milovníkov kultúry slávnostný koncert, ktorý bude spojený zároveň aj s krstom nového CD, ktorého krstným otcom sa stane primátor mesta Žilina Mgr. Peter Fiabane. Program koncertu bude zostavený z prierezu ich produkcie za celé obdobie ich existencie. Vstupné stojí 6,00 €.

dh fatranka, zdroj = divadlo .jpg FOTO: Mestské divadlo Žilina

Podujatie: Ad Hoc trio + Vladislav Slnko Šariský & Oskar Török, 16.05.2023 o 19:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

V Novej synagóge sa uskutoční netradičné podujatie, na ktorom budete mať možnosť vidieť neobvyklú hudobnú dramaturgiu. Počas jedného večera vystúpia hráči komorného Ad Hoc tria, famózny improvizátor, klavirista, skladateľ a pedagóg Vladislav Slnko Šarišský a uznávaný džezový trubkár Oskar Török. Lístok stojí 11,00 €.

podujatie ad hoc trio, zdroj = nova synagoga.png FOTO: Nová synagóga Žilina

Prednáška: Finančná gramotnosť - Vzdelávanie pre dospelých, 17.05.2023 o 17:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Opäť ďalšia prednáška o finančnej gramotnosti. Krajská knižnica v Žiline vás veľmi ľahko naučí, ako hospodáriť s peniazmi, čo všetko by ste mali o financiách vedieť a prečo je dobré chápať základy finančnej gramotnosti. Zároveň budú pre vás nachystané úlohy na zamyslenie či praktické príklady, ktoré vás pripravia na realizáciu správnych finančných rozhodnutí, aby ste sa dokázali postarať o seba a svoju rodinu.

financna gramotnosť, zdroj = krajska kniznica .png FOTO: Krajská knižnica Žilina

Podujatie: Noc literatúry Žilina 2023, 17.05.2023 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Noc literatúry je podujatie, ktoré verejnosti približuje originálnym spôsobom súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní. V meste Žilina sa uskutoční už po dvanástykrát. Na ôsmich netradičných miestach v meste sa budete môcť zastaviť a vypočuť si ukážky z európskej literatúry, ktorú budú čítať rôzne osobnosti. Pre tento ročník sú vybrané miesta, ktoré symbolizujú vzájomnú pomoc a medziľudskú empatiu. Viac o podujatí sa dozviete na tomto odkaze.

noc literatury, zdroj = stanica.png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Podujatie: Neskoro večer s Petrom Marcinom, 17.05.2023 o 19:00 hod. v Kine Strojár, Martin

Radi sledujete Neskoro večer v televízii? Tento týždeň si obľúbenú talkshow môžete užiť naživo. V Martine sa ukáže Peter Marcin spolu so svojimi hosťami - spevákom Máriom „Kully“ Kolárom, herečkou Dominikou Richterovou a hercom Martinom Klinčúchom.

neskoro vecer, zdroj= fb neskoro večer - ts pm.jpg FOTO: Facebook/Neskoro Večer: Talkshow Petra Marcina

Divadlo: Kreutzerova sonáta/Čia vina?, 17.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Aj v stredu budete mať možnosť vidieť divadelné predstavenie. Presnejšie adaptáciu Tolstého novely Kreutzerova sonáta očami jeho manželky Sofie. Budete potešení alebo skôr prekvapení? To sa dozviete, keď na inscenáciu prídete. Lístok stojí 10,00 €.

Inscenácia sa bude hrať aj vo štvrtok 18. mája o 19:00 hodine v Mestskom divadle v Žiline.

Workshop: Jarná nádielka (maľba akrylom), 18.05.2023 o 17:00 hod. v PostCafe, Žilina

Zážitkové maľovanie prichádza s ďalšou novinkou. Organizátori prezradili, že keď vonku začína všetko kvitnúť a lúky sa sfarbujú do krásnych farieb, rozhodli sa do kurzov zaradiť novú maľbu rozkvitnutej lúky. Návštevníci budú maľovať akrylovými farbami a čo je najlepšie, kurz je vhodný pre maliarov aj nemaliarov. Lístok stojí 35,00 €.

workshop, zdroj = zmalujsa.sk.jpg FOTO: zmalujsa.sk

Festival: Bábková Žilina, 19.05.2023 - 21.05.2023 v Žiline

Do Žiliny príde tento týždeň aj obľúbený festival Bábková Žilina, počas ktorého budete mať možnosť vidieť veľa inscenácií. Program, ktorý si tento festival pripravil, sa bude odohrávať v Bábkovom divadle v Žiline, na Stanici Záriečie, v Novej synagóge alebo aj v Dome odborov. Kompletný program nájdete na tomto odkaze.

babkova zilina, zdroj = bdz.png FOTO: BDZ

Áno_ume_nie: Fulla po kúskoch, 19.05.2023 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Klasicky sa na vás organizátori tešia na podujatí Áno_ume_nie, ktoré predstavuje tvorivú dielňu pre deti od 6 rokov. Cez rozvoj vlastnej tvorivosti sa ešte bližšie zoznámia s tvorbou Ľudovíta Fullu. Vstupné je 2,00 €.

ano ume nie, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Divadlo: Vedľajšie účinky - derniéra, 19.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň uvidíte v Mestskom divadle aj predstavenie Vedľajšie účinky. Hra ukazuje život študentky Connie a mladého cestovateľa Tristana, ktorí sa stretnú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Naozaj majú taký veľký vplyv na ľudský mozog a myslenie? To odhalíte v divadle. Lístok stojí 12,00 €. Zároveň je to derniéra predstavenia. Príďte sa rozlúčiť s inscenáciou.

Podujatie: Hot men dance, 19.05.2023 o 19:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Dom kultúry si pre všetky nezadané (aj zadané) ženy pripravil pikantný program. Zbavte sa preto zábran a zažite spolu s mužmi bláznivú, nezabudnuteľnú party show, o ktorú sa postarajú Matteo Gomez a Pietro Jackson s tanečníkmi. Vstupenky stoja 20,00 € a 25,00 € podľa miesta.

hot men dance, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Podujatie: Eniki Beniki, 20.05.2023 - 21.05.2023 v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši sa zase uskutoční celoštátna postupová súťaž a prehliadka detských folklórnych súborov. Počiatky tejto celoštátnej súťaže sú v Celoslovenskej prehliadke detských folklórnych súborov (1954), neskôr v celoslovenských prehliadkach detských tanečných kolektívov (1965, 1967). Vstupné sa neplatí, len príďte svojou návštevou podporiť mladé talenty.

eniki beniki, zdroj = mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Podujatie: MS vo varení a jedení bryndzových halušiek, 20.05.2023 v Terchovej

V našom minulom článku sme vám priblížili, že tento rok sa uskutoční aj obľúbené podujatie MS vo varení a jedení nášho tradičného jedla - halušiek. Tešiť sa môžete na veľa zábavy, smiechu, ale aj hudby. Roztancovať vás prídu speváci z Arzénu, Sľuku, Prúdov a iní.

MS vo vareni halusiek, zdroj = terchova.jpg FOTO: Obec Terchová

Workshop: Zlatý spln, 20.05.2023 o 15:00 hod. v PostCafe, Žilina

Pokiaľ nestihnete workshop s jarnou lúkou, počas soboty sa môžete kreatívne vyžiť na obraze Zlatého splnu. Práve zlatý spln budú návštevníci maľovať akrylovými farbami a následne ho budú pozlacovať metalickými fóliami. Kurz je vhodný pre všetkých maliarov aj nemaliarov. Lístok na workshop stojí 35,00 €.

zlaty spln, zdroj = zmaluj sa.jpg FOTO: zmalujsa.sk

Divadlo: A je tu zas, 20.05.2023 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Divadelné predstavenie A je tu zas je v Mestskom divadle už stálicou. Vermesova drsná satira obnažuje politické zlo ukryté za maskou zábavy. Ukazuje, akú veľkú moc majú média a skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Možno si po skončení hry uvedomíte, že Hitler by mal šancu uspieť aj v týchto časoch, čo je dosť mrazivé zistenie. Vstupenka stojí 12,00 €.

Koncert: Májové nokturno, 21.05.2023 o 18:00 hod. v Synagóge, Ružomberok

Týždeň môžete zatvoriť krásnym koncertom, ktorý bude ako pomyslená čerešnička na torte. Katedra hudby Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku vás totiž pozýva na koncert pedagógov a študentov pod názvom „Májové nokturno“. Na koncerte odznejú hodnotné hudobné diela v sólovom, komornom i zborovom podaní. Vstupné je dobrovoľné.

majove nokturno, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok


Súvisiaci článok
V Sobášnom paláci v Bytči vystavia Kaligrafiu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť