Štvrtok 25. 04. 2024 07:45:10 | Meniny má Marek

Krajský súd rozhodol, že rampa vo Varíne je v poriadku. Cyklotrasu budú musieť preložiť

Cyklomagistrála Terchovská dolina má najnovšie problém. Cesta pre cyklistov, ktorá spája zo Žiliny do Terchovej deväť obcí, prechádza totiž vo Varíne aj po Koňhorskej ulici, ktorá je v súkromnom vlastníctve obyvateľov. A tí tam postavili rampu a zakázali prejazd. Okresný súd už v októbri minulého roka, na návrh oblastnej organizácie cestovného ruchu, nariadil rampu otvoriť a cestu sprejazdniť. Krajský súd však teraz rozhodnutie zmenil a za pravdu dal vlastníkom. Cyklotrasu tak, pravdepodobne, preložia a most cez rieku Varínku zostane nevyužitý. FOTO: OOCR Malá Fatra

Michal Filek|24. apríl 2023|08:49:06


Súvisiaci článok
Veľké víťazstvo: Rampy blokujúce cyklotrasu musia Varínčania odstrániť!
Čítajte viac >

Výstavba cyklotrasy Terchovskou dolinou stála 7 miliónov eur. Primátor krajského mesta Peter Fiabáne ju považuje za najkrajšiu na Slovensku. Bohužiaľ, teraz má veľký problém. Krajský súd dal za pravdu súkromným vlastníkom pozemkov po Koňhorskou ulicou vo Varíne, ktorí nechcú dovoliť prejazd cyklistov, ani motoristov.

Téme sa včera venoval portál aktuality.sk. Ten upozorňuje, že Krajský súd v Žiline konštatuje, že ide o súkromnú príjazdovú cestu. Preto môžu rampu používať aj naďalej a majú aj nárok na úpravu povrchu cesty, ktorý poškodili ťažké mechanizmy.

Aktuality konštatujú, že vlastníci kúpili pozemky pod cestou ešte pred tým, ako bolo rozhodnuté, že po nej pôjde cyklotrasa. Urobili tak zo strachu, aby sa k nim nedostal niekto tretí, kto by im zamedzil prístup k vlastným nehnuteľnostiam. Obec ich totiž kúpiť odmietla.

Až následne sa dozvedeli, že po ich pozemkoch má prechádzať cyklotrasa, s čím nesúhlasili. A tak tam osadili rampu.

310547376_1947371768785178_2890409643249582297_n_1914f24313.jpg

Jedna z nich, Ľubica Franeková, ktorá je od minuloročných volieb obecnou poslankyňou pre aktuality.sk uviedla, že ich postoj nie je o rozhodnutí, či budú, alebo nebudú používať rampu. Je to vraj primárne o arogancii kompetentných, ktorí situáciu neriešili a postarali sa o tom, že sa z nich stali obžalovaní. Očakávajú od nich verejné ospravedlnenie a presunutie cyklotrasy na iné pozemky.

To sa, pravdepodobne, aj stane. Presmerovať by ju mohli na trasu, ktorá bola pôvodne pre cyklotrasu plánovaná, ale neodsúhlasilo ju predchádzajúce obecné zastupiteľstvo. To nové je vraj tomu naklonené a existovať už má aj predbežná dohoda s vlastníkom pozemkov.

Aj krajský súd skonštatoval, že pri príprave cyklotrasy za 7 miliónov eur mal investor lepšie plánovať, kadiaľ pôjde a ak vedie po súkromných pozemkoch, mal sa s vlastníkmi vysporiadať.


Súvisiaci článok
Otvorili nádhernú cyklotrasu Žilina – Terchová. Vo Varíne ju chcú blokovať vlastníci cesty (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť