Štvrtok 18. 04. 2024 11:41:53 | Meniny má Valér

VIDEO Biznis úSPech: Pavol Vitek o ankete TOP biznis značka Žilinského kraja: Je to výborná prezentácia pre firmy, ktoré robia dobré meno podnikateľom v našom kraji

V našom pilotnom rozhovore v novej relácii Biznis úSPech sme privítali predsedu predstavenstva SOPK Žilina a podnikateľa Pavla Viteka. Hovorili sme s ním o našom spoločnom projekte TOP biznis značka Žilinského kraja, ktorú oficiálne spustíme začiatkom apríla. Neobišli sme ani ciele a úlohy obchodnej komory, budovanie diaľnice, podnikateľské prostredie, školstvo a iné podstatné záležitosti, ktoré kvária firmy a podnikateľov.

Michal Filek|29. marec 2023|12:42:05


Súvisiaci článok
VIDEO SPoznaj osobnosť: Prečo Peter Fiabáne nevstúpil do KSČ a prečo sa snažil o Slotov koniec na radnici? Prečo sa mu rozpadla koalícia na téme Trabelssie? Čo čaká Žilinu v tomto období?
Čítajte viac >

Prečo ste sa, spolu s SP 21, rozhodli vytvoriť projekt TOP biznis značka Žilinského kraja?

  • Uvítali sme iniciatívu SP 21 pozitívne informovať o podnikateľskom prostredí. Žiaľbohu sme častejšie naučení na negatíva, ktoré sa hrnú na divákov. V ankete sa chceme zamerať na firmy s tradíciou, a to je nesmierne dôležité. Startupy majú v médiách veľký priestor. Ale firmy, ktoré už niečo dosiahli, niektoré tu pôsobia už niekoľko desaťročí, na tie akoby sa zabúdalo. Tento váš projekt nás v SOPK Žilina preto veľmi oslovil.

Ste predsedom predstavenstva SOPK Žilina. Vysvetlite divákom, čo to znamená.

  • Prostredie komory poznám dlhodobo. Naša spoločnosť je členom Obchodnej a priemyselnej komory niekoľko desaťročí. Členstvo na Slovensku je dobrovoľné. To je rozdiel, napríklad, oproti komore v Nemecku. Prešiel som si prácou v komore v rôznych funkciách, kým si ma zvolili za predsedu predstavenstva. Prináša mi to ďalšie povinnosti a musel som si preusporiadať svoj program. Konzultoval som to so svojimi spoločníkmi v Nemecku. Oni túto moju novú aktivitu veľmi uvítali. Pozitívne to prijali aj moji spolupracovníci, a aj moja rodina. Jeden deň v týždni si vyčlením prácou pre komoru.

Predstavte nám vašu firmu.

  • Pracujem pre firmu Pressta Eisele ČS. Je to firma spoločného nemeckého a slovenského kapitálu. Sme firma, ktorá vyrába stroje a zariadenia a dodávame ich najmä výrobcom okien – plastových a hliníkových. A tiež výrobcom hliníkových profilov, hlavne pre automobilový priemysel a elektrotechnický priemysel.

V SOPK sa veľmi často zaoberáte témou dostavby diaľnice D3 na Kysuce. Prečo je pre vás dôležité, aby diaľnicu postavili?

  • Je to problém nielen podnikateľov, ale aj obyvateľov a životného prostredia. Čo sa týka nás, z firemného prostredia, tak treba povedať, že pre nás je Poľsko významný veľký trh a tiež tranzitnou krajinou do Škandinávie. My na Škandináviu zabúdame, no podnikatelia vidia príležitosť aj tam. Pre obchodovanie je dôležitý styk so svetom. Intenzívne využívame viedenské letisko. Poliaci však majú tiež vybudované letiská. Lenže si neviete predstaviť tam naplánovať cestu, práve kvôli neexistencii diaľnice na Kysuciach.

D3 je súčasťou medzinárodnej siete diaľnic. Poliaci a Česi sú pred dokončením, my sme ani poriadne nezačali. Je to vôbec pre vládu priorita?

  • Priznám sa, že tomu, čo je pre vládu SR prioritou, celkom dobre nerozumiem. Je jedno, čo deklarujú. Oni to pomenujú, len za tým nenasledujú riešenia. Tie sa vždy, ako keby, rozplynú.

O ČOM SME ĎALEJ HOVORILI S PAVLOM VITEKOM

  • Ako hodnotí podnikateľské prostredie na Slovensku? Je v Žilinskom kraji v niečom špecifické?
  • Covid, vojna na Ukrajine, ceny energií. Aký vplyv to má na firmy a podnikateľov? Mala by vláda pomáhať viac?
  • Pomáhajú vlády v zahraničí viac?
  • Veľkým problémom sa javí nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Je to naozaj tak? Prečo?
  • Ako sa darí firme Pressta Eisele ČS?
  • Prečo je, podľa neho, projekt TOP biznis značka Žilinského kraja dôležitý?

ODPOVEDE AJ NA TIETO OTÁZKY SI POZRITE V NAŠOM VIDEU


Súvisiaci článok
VIDEO SPoznaj osobnosť SP 21: Marek Adamov – Test našich divákov zatiaľ dopadol veľmi dobre. Tak často sme slovo vypredané doteraz nepoužili
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť