Utorok 26. 03. 2024 05:44:20 | Meniny má Emanuel

Komunitné centrum Ruka v ruke v Bytči oslavuje 5. narodeniny

Spomínam si, ako som komunitné centrum Ruka v ruke navštívila po prvý raz. Bolo to ešte v predchádzajúcich priestoroch, ktoré boli oveľa menšie ako tie súčasné. Prilákal ma workshop kváskovania, túžba zúčastniť sa ho bola silnejšia ako strach prísť a vykročiť zo svojej komfortnej zóny. Pozitívna skúsenosť ma povzbudila k návšteve aj ďalších aktivít a podujatí. Káva so psychologičkou a prednášky venované rodičovstvu a výchove detí patria k mojim najobľúbenejším. S rodinou sa radi zúčastňujeme aj akcií, ktoré pravidelne Ruka v ruke organizuje vonku pod holým nebom na kaplnke v Bytči. Úžasná atmosféra a sprievodné aktivity sú zárukou pre strávenie hodnotného času s rodinou, priateľmi a blízkymi. Píše Dominika Martinková, dobrovoľníčka KC Ruka v ruke.

Michal Filek|28. marec 2023|17:11:32

Bezpečné prostredie

Najväčším magnetom pre mňa je bezpečné prostredie, ktoré je v centre naozaj cítiť. Spočiatku som si pod bezpečným prostredím predstavovala bezpečný fyzický priestor. Časom som v kontexte bezpečného prostredia začala vnímať, že človek je tu prijímaný taký aký je. Človek tu môže byť sám sebou. Poznáte ten pocit nemusieť sa na nič hrať? Byť prijímaný len preto, že ste? Vaša hodnota sa tu nijak nemeria, neporovnávajú sa tu výkony. Toto je pre mňa niečo unikátne, jedinečné.

Rôzne aktivity pod jednou strechou

Veľmi sa mi páči, že tu môžem nájsť rôznorodé aktivity pod jednou strechou. Aktivity pre deti, spoločné aktivity pre deti a rodičov, aktivity len pre dospelých. Jednotlivé krúžky dokážu združiť skupiny ľudí s podobnými záujmami, s podobnými vášňami a nadšením. Vznikajú tu nové priateľstvá medzi deťmi, ale aj rodičmi a celými rodinami. Sieť vzťahov a priateľstiev, vzájomnej pomoci, porozumenia, rešpektujúcich vzťahov, komunikácie.

Stretávam a spoznávam tu ľudí podobne naladených ako som ja, s podobnými životnými hodnotami, s podobným pohľadom na život, ľudí riešiacich podobné otázky a témy ako riešim ja. Rada navštevujem centrum aj len sama bez detí. Tu som sa naučila, že je dôležité dopĺňať aj vlastné zdroje, silu, energiu. Je dôležité vytvoriť si v celej škále úloh a povinností kúsok času aj pre seba a prísť do kontaktu so sebou samým. Cez ponorenie sa do prítomného okamihu, napríklad počas hrnčiarskeho krúžku, háčkovania, cvičenia jogy, vnímania prednášky, tu človek dokáže nájsť sám seba.

Pridajte sa k nám

Myšlienka a smerovanie centra mi učarovali natoľko, že som sa časom stala dobrovoľníčkou centra. Z tohto miesta mám chuť pozvať nové tváre a povzbudiť ľudí vykročiť zo svojej komfortnej zóny, podobne ako som to urobila ja pred niekoľkými rokmi, keď som zbierala odvahu k prvej návšteve. Príďte zažiť na vlastnej koži tú atmosféru, nadšenie ľudí, ktorí chcú zmeniť svet a začali od seba. Príďte si zažiť rešpekt a láskavosť, bezpečné prostredie, vychutnať dobrú kávu a užiť si plnohodnotne strávený čas na niektorej z ponúkaných aktivít. Poďme sa stretávať, rozprávať, poďme byť jeden druhému oporou, povzbudením, učme sa navzájom. Buďme jedno veľké spoločenstvo ľudí, roztápajme ľady v našich srdciach a v našich vzťahoch. Poďme ruka v ruke tvoriť priestor okolo nás, aby bol svet nádherným miestom pre život.

K piatym narodeninám želám centru, aby sa posolstvo Ruka v ruke rozrastalo do ďalších rodín a nech aj naďalej premieňa životy svojim návštevníkom. Lebo verím, že sa to tu skutočne deje.

image_67192321.jpg

IMG_20230317_164610.jpg

IMG_20230317_180745.jpg

IMG_20230317_170051.jpg

IMG_20230317_165248.jpg


Súvisiaci článok
Bytčianske komunitné centrum Ruka v ruke: „Chceme, aby sa na našich aktivitách cítili prijatí všetci takí, akí sú“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť