Streda 27. 03. 2024 04:50:48 | Meniny má Alena

Na horách stále hrozia lavíny z mokrého snehu

V slovenských pohoriach hrozia aj v piatok lavíny z mokrého snehu. Pretrvávajúce kladné teploty spôsobili, že sa snehová pokrývka premočila, čo znížilo jej súdržnosť. Informoval tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS). ILUSTRAČNÉ FOTO: HZS

TASR|24. marec 2023|08:38:18

„Očakávame ďalšie oteplenie a hranica nula stupňov Celzia bude okolo 2500 metrov nad morom, preto bude nebezpečenstvo mokrých lavín vo všetkých polohách. Hrozba je koncentrovaná hlavne na južných slnečných svahoch," upozornil.

V tienistých žľaboch a na svahoch vo vysokých polohách Tatier je sneh miestami tvrdý až ľadový. Pri silnom oteplení a vhodnom tvare reliéfu je na tráve možný výskyt kĺzavých základových lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy, dodal Krajčí.

Na horách bude v piatok prevažne veľká, len výnimočne zmenšená oblačnosť. Fúkať bude prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do ôsmich, vo vysokých polohách do 15 metrov za sekundu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od nadmorskej výšky 1200 až 1300 metrov.


Súvisiaci článok
Na horách hrozia lavíny z mokrého snehu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť