Piatok 29. 03. 2024 03:47:19 | Meniny má Miroslav

Župa si chce zobrať úver 20 miliónov eur. Opraviť plánuje cesty aj konzervatórium. Janckulík nie je spokojný s peniazmi pre Námestovo

Poslanci žilinskej župy budú na najbližšom zastupiteľstve schvaľovať prijatie úveru vo výške 20 miliónov eur od spoločnosti National Development Fund II, ktorej akcionárom je štátna Slovenská záručná a rozvojová banka. Úver kraj dostane bez poplatkov a s 1%-ntným úrokom. Tri a pol milióna eur má byť určených na rekonštrukciu žilinského konzervatória. Ostatné peniaze zväčša na opravu a rekonštrukciu ciest a mostov. FOTO: Facebook Igor Janckulík

Michal Filek|18. marec 2023|09:27:03


Súvisiaci článok
Žilinské konzervatórium súrne potrebuje opravu za 2,8 milióna eur. Peniaze, ktoré na ňu boli, už nie sú. Rozhodnú poslanci o úvere? VIDEO
Čítajte viac >

V predchádzajúcich týždňoch sme vás viackrát informovali o potrebe rekonštrukcie konzervatória v Žiline, kde už síce prebieha výberové konanie na zhotoviteľa, ale bez krytia v rozpočte. Zmeniť to má prijatie úveru, ktorý budú poslanci odsúhlasovať pravdepodobne koncom marca.

Návrh je v odborných komisiách

Podľa informácií, ktoré prezentovala poslankyňa zastupiteľstva ŽSK Karina Holešová, sociálna komisia, aj komisia kultúry odporúča zastupiteľstvu úver schváliť.

Naopak, Igor Janckulík, poslanec z Oravy, návrh na komisii dopravy kritizoval.

„Na dnešnej dopravnej komisii Žilinského samosprávneho kraja som s Petrom Klimčíkom, starostom obce Zákamenné, ktorý je taktiež členom tejto komisie, kritizoval návrh odboru dopravy a vedenia župy. Navrhli, že z úveru 16,5 milióna eur dostane okres Námestovo na opravu ciest a mostov smiešnych 95-tisíc. Verím, že naše argumenty presvedčia odbor dopravy a vedenie župy a svoj návrh prehodnotia v prospech ďalších ciest Námestovského okresu, ktoré potrebujú opravu ako soľ,“ informoval Janckulík.

Najviac peňazí, až 3,5 milióna, má teda stáť oprava žilinského konzervatória, jeden milión tristotisíc eur pôjde na rekonštrukciu oporného múru pri ceste v Turzovke a rovnako aj na rekonštrukciu oporného múru pri ceste vo Vysokej nad Kysucou. Milión má stáť rekonštrukcia ciest a komunikácii v obci Kotešová pri Bytči a sanácia zosuvu cesty v Zázrivej.

Ďalšie investície, až do celkovej hodnoty 18 500 000 eur majú stáť menej ako milión eur.

„Dôvodom prijatia návratných zdrojov financovania je potreba finančného krytia investičných zámerov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v rokoch 2023 – 2025, najmä v oblasti dopravy (rekonštrukcia ciest II. a III. triedy, mostov a mostných konštrukcií) a v oblasti modernizácie odborného vzdelávania v zmysle príslušných podmienok IROP,“ píše sa v dôvodovej správe, ktorú do zastupiteľstva predkladá županka Erika Jurinová.

Záväzky z návratných zdrojov financovania poskytnutých spoločnosťou National Development Fund II., a.s. sa, podľa županky, nezapočítavajú do celkovej sumy dlhu vyššieho územného celku. Z dôvodu opatrnosti však Žilinský samosprávny kraj pristupuje k úverovým zdrojom poskytnutým prostredníctvom investičného nástroja (IROP) ako k záväzku, ktorý vstupuje do celkovej sumy dlhu.

„Predpokladaný stav dlhu ŽSK k 31. 12. 2024 je 80 569 566 eur a predstavuje 36,95 %, kde sme pre účely tohto výpočtu použili výšku skutočných bežných príjmov roka 2022. Prijatím úveru na financovanie kapitálových výdavkov za podmienok uvedených v návrhu na prijatie návratných zdrojov financovania vo výške 20 miliónov eur neprekročí 50 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka a bude v súlade s ustanoveniami zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy,“ uvádza predkladateľka v správe.

Namiesto opravy soľ!

Igor Janckulík, ktorý je kritikom Eriky Jurinovej a v posledných župných voľbách bol jej protikandidátom kritizoval údajný nákup posypovej soli za peniaze, ktoré mali byť určené na rekonštrukciu cesty.

Na svojom Facebooku Janckulík napísal:

„Keď sme pri tej soli, pri otázke, kde je 700-tisíc eur, ktoré boli schválené zastupiteľstvom ŽSK v minulom roku na opravu cesty medzi obcami Zákamenné a Oravská Lesná, som dostal odpoveď, že župa za tieto peniaze nakúpila posypovú soľ... Tu snáď žiadne slová netreba. Jediná možnosť, ako aspoň sčasti zachrániť tento kraj pred nekompetentnými rozhodnutiami je dohliadať na konanie vedenia župného úradu a neustále upozorňovať na jeho chyby a zlé rozhodnutia.“

POZRITE SI DO ČOHO CHCE ŽUPA INVESTOVAŤ

prva strana.jpg

druha strana.jpg


Súvisiaci článok
Kraj obstaráva rekonštrukciu konzervatória bez krytia peniazmi. Cibulka sa obáva ďalšieho fiaska. Župa nepredpokladá, že by úver nedostala
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť