Štvrtok 25. 04. 2024 01:39:50 | Meniny má Marek

Rýchly krídelník Nikolas Špalek, ktorý zažiaril v MŠK Žilina, získal maďarské občianstvo. Aby mohol hrať

Svojho času patril Nikolas Špalek medzi najobľúbenejších futbalistov MŠK Žilina. Medzi Šošonov prišiel z Trnavy. V sezóne 2016/17 získal so Žilinou posledný majstrovský titul a prestúpil do talianskej Brescie. Tam sa mu sprvoti darilo, no neskôr prestal hrávať. Odišiel do Srbska, kde sa tiež neuchytil. A keď dostal ponuku z maďarského druholigového MTK Budapešť, ale s podmienkou, že okrem slovenského prijme aj maďarské občianstvo, nezaváhal. Nechcel zostať ďalší polrok bez futbalu. FOTO: TASR, MTK Budapešť

Michal Filek|16. marec 2023|14:10:09

Informáciu priniesol denník Šport s tým, že na Slovensku vzbudilo jeho rozhodnutie rozporuplné reakcie.

Špalo, ako ho pod Dubňom prezývali, prišiel do Žiliny zo Spartaka Trnava. Do tímu si ho vyhliadol vtedajší tréner Adrián Guľa. Mladík zapadol do jeho skladačky a podarilo sa im pre Žilinu získať zatiaľ posledný majstrovský titul. Písal sa rok 2017.

Rok na to však Nikolas neodolal vábeniu talianskej druholigovej Brescie, ktorá ho získala do svojich radov. Za spoluhráčov mal, napríklad Balotelliho, alebo Tonalliho. Podarilo sa im hneď postúpiť do Serie A, pričom Slovák bol pevnou súčasťou základnej jedenástky.

V minulosti patril medzi veľké a perspektívne mená najvyššej slovenskej futbalovej ligy. V sezóne 2016/17 pomohol MŠK Žilina k nateraz poslednému majstrovskému titulu, ktorý „šošoni” vybojovali pod vedením trénera Adriána Guľu. Nikolas Špalek patril medzi opory „žlto-zelených” a dokonca sa stal aj členom Najlepšej jedenástky sezóny 2016/17.

Spod Dubňa zamieril v roku 2018 do talianskej Brescie, kde hrával po boku takých mien ako Mario Balotelli či Sandro Tonalli. V roku 2018/19 bol dôležitým hráčom tímu, ktorý vyhral Seriu B a po ôsmich rokoch dostal Bresciu späť medzi taliansku futbalovú elitu. Tam sa mu však už nedarilo. Nedostával sa na ihrisko a postupne ani na súpisku. Po skončení zmluvy preto zamieril do Srbska, kde sa upísal klubu FK BSC Bačka Topola. Ale ani tam nehrával toľko, ako si predstavoval.

A keď prišla v januári ponuka na reštart kariéry v 2. maďarskej lige, v ambicióznom klube túžiacom medzi elitu MTK Budapešť, bolo to pre Špaleka ako vykúpenie. Avšak s podmienkou, že musí mať aj maďarské občianstvo. Lebo v druhej lige v Maďarsku je taká podmienka. Tak ju bývalý slovenský mládežnícky reprezentant prijal. Viac prezradil v rozhovore pre denník Šport.

dQ8ktkpTURBXy9hOGExMjQxMzYwYmVhNmE0MzEyMWQ2ZTBmNjNkNzcxZS5qcGeRlQLNB9AAwsM.jfif

Ten cituje čerstvého maďarského občana slovami, že mu bolo povedané, že klub má oňho eminentný záujem a chce postúpiť medzi elitu. Avšak pre štart v druhej lige je podmienka, že hráč musí mať maďarské občianstvo.

Prijal to, pretože keby to vraj neurobil, zostal by ďalší polrok bez futbalu. A to nechcel riskovať. Pre Šport však tvrdí, že to vôbec nebolo ľahké rozhodnutie, do ktorého bol vlastne donútený, pretože prijatie maďarského občianstva preňho vôbec neznamená, že by nechcel byť Slovákom.

Získať občianstvo Maďarska však tiež nemôže hocikto. Nikolas mal šťastie, že medzi svojimi predkami mal pra-pra-prastarú mamu, ktorá sa vydala do Maďarska. A tým sa mu otvorila cesta. Navyše vraj Niko ovláda veľmi dobre aj Maďarčinu, hoci to nie je podmienka na udelenie občianstva.

Na sociálnych sieťach sa vraj dočkal aj negatívnych komentárov. Nerobí si však z nich ťažkú hlavu. Ľuďom vysvetľuje, že to urobil len kvôli športu a naďalej zostáva Slovákom.

Hneď v prvom zápase, v ktorom Špalek za MTK nastúpil, prihrával na gól pri víťazstve o čelo tabuľky. Veríme, že sa bývalému Šošonovi a niekdajšiemu veľkému talentu, reštart kariéry podarí. Drž sa, Špalo!

spalek.jpg


Súvisiaci článok
Šošoni a Vlci spájajú sily: Hraj, bojuj a fandi v piatok za Žilinu!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť