Sobota 27. 07. 2024 02:59:20 | Meniny má Božena

Tunel Višňové vraj dostavajú do konca budúceho roka. Teda o 10 mesiacov neskôr, ako plánovali

Tunel Višňové dokončí združenie na čele so spoločnosťou Skanska do konca roka 2024. Na stretnutí so zástupcami samospráv v Turci to oznámil štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť. Podľa zmluvy mal byť hotový do februára 2024. FOTO: Facebook Jaroslav Kmeť

Michal Filek|13. marec 2023|08:09:52


Súvisiaci článok
Problém a začarovaný kruh tunela Višňové? Dodávka technológií!
Čítajte viac >

„Zástupcov samospráv sme postupne informovali o dopravných projektoch v regióne. Dobrou správou je, že dostavba úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala (vrátane tunela Višňové) pokračuje. Ako nás informoval dodávateľ, k ukončeniu prác by malo dôjsť na konci budúceho roka - v decembri 2024,“ napísal na svojom Facebooku štátny tajomník ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť (Sme rodina).

Podľa zmluvy, ktorú Skanska podpísala v roku 2021 s Národnou diaľničnou spoločnosťou, mali práce ukončiť už vo februári budúceho roka. Lehota sa však predĺži cca o 10 mesiacov. Dôvodom je oprava chýb po predchádzajúcom zhotoviteľovi.

Skanska nedodrží ani pôvodnú zazmluvnenú cenu. Tá vzrástla o približne 5%, na súčasných 268 miliónov eur bez DPH.

Aj keď sa Skanske podarí tunel stavebne dokončiť na konci roka 2024, vôbec nie je isté, kedy sa po ňom prevezie prvé auto. Aby bol totiž schopný užívania, museli by byť kompletne funkčné aj technológie. A tie ešte ani len neobstarali.

O problémoch s obstarávaní technológií a vybavenia tunela sme vás už viackrát informovali.

Národná diaľničná spoločnosť síce vo štvrtok 2. marca zozbierala ponuky na ich dodávku a inštaláciu, ale aj keby ich vyhodnotila extrémne rýchlo, zmluvu s dodávateľom podpísať nemôže. Úrad pre verejné obstarávanie totiž stále rozhoduje o námietkach z predchádzajúcich zrušených kôl súťaže, ktoré smerovali proti jej podmienkam.

A tak aj keby Skanska stihla plánovaný termín dokončenia, tunel pre motoristov otvoria ktovie kedy. Pretože bez technológií nie je možné ho využívať a ich dodávka trvá približne dva roky.


Súvisiaci článok
Nevyplatení stavebníci z tunela Višňové krachujú, prepúšťajú zamestnancov a žiadajú o pomoc najvyšších ústavných činiteľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť