Nedeľa 05. 05. 2024 17:29:33 | Meniny má Lesia, Lesana

V Kotešovej spadlo bocianie hniezdo. V škôlke im urobili nové

V materskej škole v Kotešovej v okrese Bytča hniezdia bociany už 15 rokov. Onedlho by sa mali opäť vrátiť. Hrozilo však, že by svoj domov a rodisko mláďat, nenašli. Silný vietor ho zhodil. Našťastie obec vyrobila nové. FOTO: CHKO Strážovské vrchy/Ivana Labudíková, Matej Hudák

Erika Filekova|8. marec 2023|07:03:24


Súvisiaci článok
V hniezde na stĺpe pri Vodnom diele Žilina zakrúžkovali mladé bociany (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Reportáž priniesla TV JOJ v hlavnom spravodajstve. Záchranná akcia sa uskutočnila tento týždeň.

Televízia informuje, že bociany si pred pätnástimi rokmi urobili hniezdo priamo na komíne materskej školy. Pred vykurovacou sezónou ho však museli zhodiť. Preto bocianom v areáli postavili stĺp a na ňom nové hniezdo. Zapáčilo sa im a každý rok sa vracajú.

Podľa redaktorky sa do Kotešovej vracajú bociany so železnou pravidelnosťou v prvý aprílový týždeň. Najskôr vraj priletí samček, ktorý pripraví hniezdo.

Obyvateľka Gabriela Erhartová, ktorá má z okna výhľad priamo na hniezdo hovorí, že celá rodina sa považujú za ich strážcov. Keď sa objavia, v dedine vraj nastáva takmer slávnosť.

Hniezdo však pred miesiacom, počas veľkého vetra, spadlo. Zavolali preto pracovníkov z CHKO Strážovské vrchy, ktorí vyrobili hniezdo nové. Na jeho stavbu použili materiál z toho starého a plošinou ho dostali späť na stĺp.

„Pracovníci správy CHKO Strážovské vrchy po prvotnej obhliadke navrhli zosadenie starej už nefunkčnej podložky a osadenie novej podložky ešte pred príletom bocianov. Veľká vďaka patrí starostovi obce Kotešová za pomoc pri sprostredkovaní výškovej plošiny. Osobitne ďakujeme učiteľskému zboru materskej školy i všetkým občanom, ktorí prejavili veľký záujem o obnovenie hniezdnej lokality. Vďaka nim mohla byť 28. 2. 2023 najprv zosadená stará podložka a následne osadená nová podložka obstaraná správou CHKO Strážovské vrchy spolu s výpletom imitujúcim bocianie hniezdo, zvyšujúcim šance na zahniezdenie bocianov práve na tejto lokalite. Samozrejme ďakujeme aj pánovi z firmy Elektromont Bytča s. r. o., ktorý úspešne, kvalitne a rýchlo za našej asistencie zvládol výmenu hniezdnej podložky. Ostáva nám už len vyčkať do začiatku hniezdnej sezóny bocianov a potom sa na vlastné oči presvedčiť, či sú s našou prácou spokojní…“ napísal na webe zamestnanec CHKO Strážovské vrchy Matej Hudák.

DSCN3996.jpg

DSCN4021.jpg

DSCN3975.jpg


Súvisiaci článok
Bociany v ohrození! Vo Varíne zrealizovali prekládku bocianieho hniezda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť