Piatok 26. 04. 2024 17:09:20 | Meniny má Jaroslava

Nový železničný podchod v Žiline je neskolaudovaný a nie je bezbariérový. Ľuďom vraj strpčuje život

Televízia TA3 kritizovala nový železničný podjazd, ktorý nahradil uzatvorený viadukt. Chodci sa ním môžu dostať z centra mesta do časti pri Slovene, futbalovom a hokejovom štadióne, či hoteli Holiday Inn. Je však vraj stále iba staveniskom, ktoré je nedokončené a nie je bezbariérový, čo spôsobuje problémy cyklistom, vozičkárom a mamám s kočíkmi. FOTO: Mesto Žilina

Michal Filek|13. február 2023|12:00:08


Súvisiaci článok
VIDEO: Využili ste už novovybudovaný podchod z Uhoľnej ulice na Národnú ulicu v Žiline?
Čítajte viac >

Reportáž priniesla televízia vo včerajšom vysielaní.

Najväčším problémom otvoreného podjazdu pre peších popod železnicu je vraj jeho absentujúca bezbariérovosť. Mamičky musia prekonávať množstvo strmých schodov. Jedna z nich redaktorovi povedala, že je odkázaná na pomoc ľudí.

Pre ľudí na invalidnom vozíčku je podchod prakticky neprejazdný. Aj keď železnice umiestnili na časti schodov provizórne rampy.

Hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová pre TA3 povedala, že „Mesto Žilina dalo zhotoviteľovi podmienku, aby ešte predtým ako kompletne uzatvorí podjazd na Kysuckej ulici vybudoval aspoň ako taký provizórny podchod“.

To sa aj stalo. Lenže je to stále iba stavenisko. Potvrdila to hovorkyňa ŽSR Ria Feik Archbergerová. Podľa nej podchod nie je v súčasnosti dokončený a práce budú realizovať ďalej priebežne. Bol však daný do užívania a za jeho prevádzku má zodpovedať zhotoviteľ.

Gustáv Kasanický z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity striktne tvrdí, že pokiaľ nebol podchod skolaudovaný, ľudia by tadiaľ nemali chodiť. A ak tam boli aj v dobrej viere pustení, malo by tam byť nejaké upozornenie.

TA3 na záver konštatovala, že celé dielo – Železničný uzol Žilina, by malo byť dokončené do konca budúceho roka.


Súvisiaci článok
VIDEO: Modernizácia uzla Žilina napreduje aj v mesiaci január
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť