Utorok 30. 04. 2024 06:35:26 | Meniny má Anastázia

Horská záchranná služba organizuje inštruktáž o lavínach pre verejnosť

Horská záchranná služba (HZS) organizuje inštruktáž o lavínach pre verejnosť. Akcia sa uskutoční v piatok 17. februára v Derešskom kotli v Nízkych Tatrách a je určená maximálne pre 40 účastníkov. Informoval o tom tím zo Strediska lavínovej prevencie HZS. FOTO: Stredisko lavínovej prevencie

TASR|13. február 2023|09:41:48

Cieľom je oboznámiť horolezcov, lyžiarov a skialpinistov so základmi lavínovej problematiky a bezpečného pohybu v zimnom vysokohorskom prostredí. Pre účastníkov horskí záchranári pripravia tri pracoviská, kde ich poučia o kamarátskej pomoci pri lavínovej nehode, testovaní stability snehovej pokrývky, bezpečnom pohybe v plánovanej trase túry a hľadaní s lavínovými prístrojmi.

"Vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Liptov bude k dispozícii aj tréningový set na nácvik vyhľadávania a sondovania v lavínach," dodali horskí záchranári.

Záujemcovia musia mať k dispozícii vlastný kompletný skialpinistický výstroj, lavínovú sondu, lopatku a vyhľadávací prístroj, a tiež oblečenie na pohyb vo vysokohorskom teréne. "Každému odporúčame mať poistenie pre zásah HZS," uviedli horskí záchranári s tým, že predpokladaná dĺžka akcie sú asi štyri hodiny.

Inštruktáž je zdarma, každý účastník si hradí dopravu, stravovanie, prípadne ubytovanie z vlastných zdrojov. Prihlášku je potrebné poslať e-mailom na adresu slp@hzs.sk. Po dosiahnutí počtu 40 účastníkov bude prihlasovanie uzatvorené.


Súvisiaci článok
Dobrí ľudia stále existujú. V Ružomberku zachránili vyčerpaného myšiaka lesného, ktorý by ďalší deň bez pomoci neprežil
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť