Streda 27. 03. 2024 11:49:17 | Meniny má Alena

Dominantou knižnice je mobilné planetárium, začal sa tam vesmírny týždeň

Poslednú misiu na Mesiac a astronauta so slovenskými koreňmi Eugene Andrewa Cernana si v týchto dňoch pripomínajú v Krajskej knižnici v Žiline. V spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline tam pripravili vesmírny týždeň. Dominantou knižnice sa stalo mobilné planetárium a v pondelok (23. 1.) večer prišiel aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Ten povedal, že svoju cestu do vesmíru má stále v čerstvej pamäti, aj keď je to už takmer štvrťstoročie. FOTO: Instagram/kniznicazilina

TASR|24. január 2023|11:30:04

„Prvé dni vo vesmíre sú veľmi náročné, telo prechádza pomerne drastickými zmenami a človek si tam vytrpí. Na druhej strane je to zaujímavé, lebo človek má možnosť pracovať v extrémnych podmienkach a dostane sa tam, kde len veľmi málo ľudí," zhodnotil Bella.

Riaditeľka knižnice Katarína Šušoliaková podotkla, že takéto akcie majú potenciál prilákať nových čitateľov aj širokú verejnosť. S misiou Apollo 17 a s osobnosťou Cernana oboznámi výstava, ktorej časť exponátov zapožičali z pamätnej izby vo Vysokej nad Kysucou. Návštevníci uvidia drôtenú sochu astronauta oblečeného v skafandri, či niekoľko menších exponátov súvisiacich s letom na Mesiac. Výstava je prístupná do soboty (28. 1.).

V prípade priaznivého počasia vesmírny týždeň vyvrcholí v piatok (27. 1.) večer (prípadne v sobotu, pozn. TASR) pozorovaním Mesiaca cez teleskop. Neďaleko knižnice, na Ulici Tomáša Ružičku, postavia pracovníci hvezdárne aj päť metrov vysoký svietiaci mesačný model.

„Do knižnice pribudnú nové knihy s vesmírnou tematikou a zároveň si návštevníci môžu spríjemniť čas spoločenskými hrami na tému vesmír, planéty a kozmonautika," informovala koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti Krajskej knižnice v Žiline Jana Neslušanová.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Pôjdete na novoročný koncert s Petrom Lipom?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť