Streda 24. 04. 2024 19:56:10 | Meniny má Juraj

Projekty Ružičkov dom a Modex Residence vracajú zeleň do centra Žiliny

Žilina má dlhodobo problém so zeleňou. Spôsobený bol najmä nešťastným zahusťovaním a ničením zelene z posledného obdobia primátorovania Jána Slotu. Nezmyselné zahusťovačky na sídliskách boli na dennom poriadku. Mnohí Žilinčania zostali prekvapení, že im pod oknami zničili zeleň a postavili bytové domy alebo obchodné centrá. Situácia sa však mení. Aj v centre mesta vznikajú nové projekty, ktoré sa snažia zadefinovať ako zelené. Ich prirodzenou súčasťou je zeleň a verejné priestory. Takými sú aj Ružičkov dom a Modex Residence. FOTO: mmcite.com

Inzercia |5. január 2023|16:50:02

Likvidácia zelene

Celé bývalé Štúrovo námestie s parkom v centre mesta, medzi Domom odborov a hotelom Slovakia, padlo na výstavbu obchodného domu. Dom vyrástol aj na zeleni pod mestským úradom vedľa parku Sad na Studničkách.

Namiesto amfiteátra a zelene na Bôriku vyrástol mrakodrap. Na Vlčincoch postavili štyri nové bytovky priamo pod oknami telesne postihnutých spoluobčanov. Bolo to jediné zelené miesto, na ktorom sa hrávali deti.

Polyfunkčný dom postavili na zeleni pod oknami ľudí aj na Komenského ulici na Hlinách. Nové sídlisko vyrástlo v areáli základnej školy na Moskovskej ulici. Na Šašvárke padli stromy na úkor polyfunkčného objektu.

Zelene v Žiline do roku 2008 žalostne ubudlo. Mesto sa nenávratne zmenilo. Až v posledných rokoch sa tento trend začína otáčať. Vzniklo tu niekoľko zaujímavých parkov – Štúrov park na Bôriku pri Kamélii, Park C. G. Swenssona pri Slovene, či park na Frambore.

Najmä na sídliskách a v centre mesta je však zelene stále žalostne málo.

Preto je výborné, že niektoré nové projekty, ktoré v Žiline vznikajú, na túto situáciu reflektujú a investori sa snažia nájsť zelené riešenia pre obyvateľov. Príkladom sú projekty Ružičkov dom a Modex Residence v centre mesta, ktoré zastrešuje investor Teraz, a.s.

Ružičkov dom (1).jpg

Ružičkov dom

Súčasťou projektu Ružičkovho domu, ktorý rastie na Predmestskej ulici, bude 28 bytov najvyššieho štandardu, 39 parkovacích miest, ale aj 727 m2 komunitnej záhrady s mestským včelínom.

Ružičkov dom je jasným príkladom toho, že v centre mesta nemusíte len bývať, ale môžete ho aj tvoriť k svojmu obrazu. Tu máte jedinečnú šancu stať sa súčasťou komunity, ktorá má zásadný vplyv na to, v akom prostredí bude žiť.

Ružičkov dom (2).jpg

„Ružičkov dom vám k tomu poskytne mimoriadnu príležitosť aj vďaka komunitnej záhrade. Ako bude vyzerať? To záleží tiež na vás. Ak budete mať záujem, môžete tu pestovať predovšetkým zeleninu, ovocie a bylinky, ale tiež kvetiny či kríky. Na streche Ružičkovho domu potom nájdu svoj domov aj včely. Uvidíte, že majú vzácny dar obohatiť mestské prostredie a zároveň vyprodukovať množstvo chutného a kvalitného medu,“ uvádza investor projektu na webe ruzickovdom.sk.

Modex.jpg

Modex Residence

Nových 48 bytov najvyššieho štandardu, 95 parkovacích miest, a tiež 480 m² vnútrobloku s detským ihriskom a zeleňou. To je bývanie šité na mieru v Modex Residence.

„Súčasťou zeleného vnútrobloku bude aj detské ihrisko s rôznymi atrakciami. Zatiaľ, čo sa budú vaše deti hrať v bezpečnom uzavretom priestore, vy si môžete v kľude vypiť kávu či porozprávať sa so susedmi. Vnútroblok bude otvorený len pre rezidentov,“ píše investor na stránke modex.sk. Aj v Žiline tak konečne vznikajú projekty, ktoré vrátia do centra mesta zeleň a verejné priestory. Je to výborná správa nielen pre ľudí hľadajúcich bývanie, ale pre všetkých Žilinčanov.

Modex (2).jpg

Článok bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou Teraz, a.s.


Súvisiaci článok
Parkovanie je v Žiline obrovský problém. Nie však pre majiteľov bytov v Modex Residence a Ružičkovom dome
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť