Štvrtok 18. 04. 2024 16:21:40 | Meniny má Valér

V Žiline znovuotvorili Dom ošetrovateľskej starostlivosti

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline obnovila činnosť Domu ošetrovateľskej starostlivosti. Zariadenie ponúka celodenný pobyt a komplexné služby pacientom, ktorých zdravotný stav už nevyžaduje hospitalizáciu, ale zatiaľ im neumožňuje ani samostatný návrat do bežného života. TEXT A FOTO: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina

Tlačová správa|6. december 2022|12:35:35

Dom ošetrovateľskej starostlivosti (DOS) sa nachádza v pavilóne liečebne dlhodobo chorých FNsP Žilina. Oddelenie s bezbariérovým prístupom tvorí 22 lôžok so stálou ošetrovateľskou a rehabilitačnou starostlivosťou. Podľa riaditeľa žilinskej nemocnice Eduarda Dorčíka je dopyt po podobných službách mimoriadne vysoký.

„Zariadení tohto typu je na Slovensku stále veľmi málo, obzvlášť v našom regióne. Aj priamo v našej nemocnici sa stretávame s mnohými problémovými situáciami, kedy pacienta po hospitalizácii síce môžeme prepustiť, pretože už nevyžaduje ústavnú zdravotnú starostlivosť, no doma sa o seba sám nemôže a nevie postarať. Následná hospitalizácia na štandardnom oddelení tak už nemusí byť hradená z poistenia a ostáva na pleciach samotnej nemocnice,“ priblížil E. Dorčík s tým, že veľakrát chýba opora rodiny, prípadne najbližší nemajú ako poskytnúť svojim príbuzným celodennú starostlivosť.

„Je to nová a ťažká situácia, na ktorú sa nedá vždy dopredu pripraviť. Často trvá niekoľko mesiacov, kým sa podarí vybaviť potrebné dokumenty a uvoľní sa miesto na prijatie klienta do domova sociálnych služieb. V tomto medziobdobí dokáže pomôcť práve Dom ošetrovateľskej starostlivosti,“ doplnil riaditeľ FNsP Žilina. Rodinní príslušníci môžu ubytovanie v DOS využiť aj pri krátkodobých príležitostiach, kedy sa o príbuzného nedokážu postarať dočasne z dôvodu služobnej cesty alebo dovolenky.

Ako uviedla námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť žilinskej nemocnice Gabriela Tvrdá, o klientov sa počas ich pobytu v DOS stará kvalifikovaný a skúsený personál.

„Pacientom s chronickým ochorením, imobilným pacientom, klientom po chirurgických výkonoch alebo po úrazoch poskytujeme komplexnú ošetrovateľskú starostlivosť a nepretržitú asistenciu pri základných úkonoch, ale tiež pri rehabilitácii,“ uviedla G. Tvrdá, podľa ktorej je významným benefitom Domu ošetrovateľskej starostlivosti jeho umiestnenie v priestoroch nemocnice.

„Klienti majú na jednom mieste zabezpečené potrebné vyšetrenia, odbornú i poradenskú starostlivosť, rehabilitácie aj celodennú stravu,“ dodala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť FNsP Žilina.

O umiestnenie v DOS môžu požiadať samotní klienti alebo ich rodinní príslušníci. Pobyt pacienta na základe odporúčania od všeobecného lekára alebo lekára ústavnej zdravotnej starostlivosti pri preložení z iného oddelenia je čiastočne hradený z verejného zdravotného poistenia. Doplatok predstavuje len adekvátnu časť vo výške 25 eur/deň.

Umiestnenie na vlastnú žiadosť bez zdravotnej indikácie je plne hradené v cene 68 eur/deň.

V prípade záujmu o pobyt v Dome ošetrovateľskej starostlivosti je potrebné vyplniť indikačný formulár dostupný na webovej stránke www.fnspza.sk v sekcii Oddelenia – Dom ošetrovateľskej starostlivosti a následne kontaktovať vedúcu sestru DOS FNsP Žilina Máriu Brodňanovú na telefónnom čísle +421 41 5110 601 alebo +421 41 5110 686.


Súvisiaci článok
V žilinskej pôrodnici vyhrali novembrový súboj pohlaví chlapci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť