Streda 27. 03. 2024 18:28:48 | Meniny má Alena

Jazda s July: Test SEAT Ateca FR 2,0 TSI 190 4Drive (FOTO + VIDEO)

V rámci nášho nového seriálu sme si tentokrát posvietili na vynovený SEAT Ateca. Energický, výkonný a živý. Týmito slovami by som opísala facelift modelu Ateca, ktorý som mala zapožičaný vo svojej najvyššej výbavovej línii FR a s najväčším benzínovým motorom 2,0 TSI. Facelift modelu zvýraznil nezameniteľný svetelný podpis značky na predných svetlometoch Full LED a spolu so zadnými LED svetlami s dynamickými smerovými svetlami dodali autu osobitný vzhľad. Toto smelé SUV s nápadným športovým dizajnom som mala zapožičané od slovenského predajcu automobilov značky SEAT v Žiline, spoločnosti Todos Žilina s.r.o. Foto a video: Juliana Krčulová / SP 21

Juliana Krčulová|1. december 2022|18:20:35


Súvisiaci článok
Jazda s July: Test SEAT Arona FR (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Niečo málo o modeli SEAT Ateca

Spoločnosť SEAT sa počas svojej viac ako 70-ročnej histórie neustále usiluje o trvale udržateľný rast v rámci rozvoja automobilového priemyslu v Španielsku. Model SEAT Ateca pri svojej premiére v roku 2016 priniesol novú dimenziu do segmentu kompaktných SUV. Vynikajúco sa hodil pre moderný život ako priestranné, praktické a všestranné SUV s osobitým štýlom. SEAT Ateca je kompletne navrhnutý a vyvinutý v Španielsku, avšak vyrába sa v Kvasinách v Českej republike. Od uvedenia na trh v roku 2016 sa z neho celosvetovo predalo už viac ako 300 000 kusov. V súčasnosti SEAT vyváža svoje automobily do 75 krajín sveta, vrátane zámorských štátov ako Nový Zéland, Mexiko a Francúzska Guyana.

Spoločnosť Todos Žilina s.r.o. mi na testovací týždeň zapožičala vynovený SEAT Ateca s benzínovou motorizáciou 2,0 TSI a 140kW, ktoré predstavujú 190 koní. 7-st. DSG automatickú prevodovku dopĺňala najvyššia výbavová línia FR.

Po mestských cestách, okreskách a diaľnici som jazdila na zimných devätnástkach značky Goodride ZUPERSNOW Z-507 s rozmermi 245/40 R19, ktoré, na moje veľké počudovanie, nebolo vôbec cítiť. Od minula som sa, samozrejme, ešte neodnaučila šoférovať s vypnutým AVéKáčkom (pozn. redakcie: AVéKáčko – Automatický Vyhľadávač Kanálov), takže aj ojedinelé prejazdy kanálmi boli pre mňa komfortné. Alebo za to mohol pohon všetkých kolies, keďže sa vzadu nachádzala aj viacprvková náprava, ktorá zabraňovala odskakovaniu na priečnych nerovnostiach a prispievala tak k vyššiemu komfortu jazdy.

Testovaný model SEAT Ateca dosahuje maximálnu konštrukčnú rýchlosť 214 km/h. Vzhľadom na to, že sa blížia najočakávanejšie sviatky pokoja a radosti, a inflácia stále neoznamuje odchod do teplých krajín, tento bod som si vo svojom wishliste pre tentokrát neodškrtla. Model SEAT Ateca disponoval aj funkciou Easy Open/ Easy Close, ktorá prakticky uľahčuje ukladanie vecí do 485-litrového batožinového priestoru. Musím priznať, že som sa miestami potrápila a chvíľku mi trvalo nájsť ten správny bod, kedy sa dvere batožinového priestoru otvoria pomocou pohybu nohy, avšak nevzdala som to a podľa obľúbenej formulky: „Kto hľadá, ten nájde!“, sme s kufrom po pár razoch už boli najväčší kamaráti.

Komfort a štýlovosť išli s novým SEAT Ateca ruka v ruke

Nový SEAT Ateca je odvážny a pripravený na každé dobrodružstvo, čo dokazuje aj všestranný prepínač jazdných profilov, vďaka ktorému sa Ateca prispôsobí každému povrchu. Profily Eco, Normal, Off-road, Snow a Sport sa odrážajú na reakcii motora, ambientnom osvetlení a zvuku motora optimálne pre dané podmienky. Exkluzívny zážitok z vynoveného modelu dotváral športový multifunkčný volant FR s červeným prešívaním z perforovanej kože a doplnkovým vyhrievaním volantu. Príplatkový Winter pack, ktorý okrem vyhrievaného volantu zahŕňa aj vyhrievané predné sedadlá, oceníte najmä v aktuálnom období, kedy ste si prsty na rukách prestali cítiť po piatich prejdených metroch pešo. Viete, čo myslím, pravda?

Pohodlie bez ďalších kompromisov podčiarkli športové sedadlá so zvýrazneným bočným vedením s červeným prešívaním. O maximálne pohodlie aj počas chladnejších rán sa postaralo elektricky vyhrievané čelné sklo s vrstvou Climacoat, špeciálnou transparentnou fóliou, ktoré si môžete v rámci doplnkovej výbavy zaobstarať za 379 eur bez DPH. Predné okno sa s miernou vrstvou námrazy rozmrazilo za menej ako jednu minútu. V oblasti ovládania klimatizácie sa, chvalabohu, nič nezmenilo, stále sú k dispozícii HW tlačidlá, ktoré sú pre orientáciu tou najlepšou voľbou. Veľká škoda, že sa takýto variant z dostupných modelov pomaly vytráca. Automatickú 2-zónovú klimatizáciu Climatronic s Air Care filtrom, ktorý zadržiava pele, mikróby a vírusy, ocenia najmä alergici ako ja. Aj napriek tomu, že je vírus menší ako póry v akomkoľvek filtri, neprežije bez svojej kvapôčky, na ktorej sa priživuje, avšak tá cez Air Care filter neprejde.

IMG_8256.jpg

Príjemnú jazdu vo vynovenom SEAT Ateca som si užila aj vďaka digitálnemu združenému prístroju SEAT Digital Cockpit s uhlopriečkou 26 centimetrov (10,25 palca), ktorý dopĺňal displej systému infotainmentu s uhlopriečkou 23,4 centimetra (9,2 palca), čím sa zdokonalené užívateľské rozhranie HMI úplne digitalizovalo. So systémami ako Predictive Adaptive Cruise Control, Pre-Crash Assist, Emergency Assist, Travel Assist, Side Assist a Exit Assist priniesol vylepšený SEAT Ateca najmodernejšie asistenčné systémy poskytujúce optimálnu ochranu v rozličných jazdných situáciách.

Akonáhle hrozí bezprostredne riziko kolízie, funkcia Pre-Crash Assist pripraví vozidlo na náraz napnutím bezpečnostných pásov a zavretím okien. Únava za volantom alebo zdravotný kolaps môžu mať fatálne následky. Emergency Assist zaregistruje, ak sa niekoľko sekúnd nevenujete riadeniu – najprv vydá akustickú a vizuálnu výstrahu a pribrzdením mykne volantom, aby vyvolal vašu reakciu. Ak však ani potom nereagujete, asistenčný systém zapne výstražné svetlá a kontrolovaným spôsobom zastaví vozidlo bez vybočenia z jazdného pruhu.

IMG_8281.jpg

Asistenčný systém Travel Assist buď milujete, alebo automaticky vypínate. Systém vedie vozidlo v strede jazdného pruhu, udržiava bezpečný odstup od vozidla idúceho vpredu a v kombinácii s prediktívnym adaptívnym tempomatom ACC zohľadňuje priebeh cesty na základe údajov navigácie a prispôsobuje taktiež rýchlosť podľa rozpoznaných dopravných značiek. Sledovanie mŕtveho uhla alebo takzvaný Side Assist funguje pomocou dvoch radarových senzorov v zadnom nárazníku, ktoré zaregistrujú vozidlá približujúce sa zozadu vo vedľajších jazdných pruhoch. Upozorní na ne prostredníctvom oranžového LED osvetlenia na príslušnej strane.

IMG_8253.jpg

Exist Assist známy aj ako kontrola okolia pri cúvaní sa, podľa mňa, ohlási vždy v najnesprávnejší okamih. (Ale to je možno iba moje „šťastie,“ keď sa potrebujem čo najrýchlejšie prinavrátiť do cestnej premávky bez väčšej ujmy – len so zapnutými výstražnými smerovkami na znak ospravedlnenia sa za obmedzenie – nie, auto dá práve vtedy plné brzdy a umožní tak okoliu dlhší čas na spontánne reakcie na mladú vodičku.) Systém Exist Assist začína fungovať napríklad vtedy, ak vychádzate na cestu z miesta, z ktorého nemáte dostatočný výhľad, zadné senzory monitorujú vozidlá približujúce sa zboku a systém vás na ne začína akusticky a vizuálne upozorňovať. Ak však na upozornenia nereagujete, Exit Assist v prípade potreby auto automaticky zabrzdí. Aj vďaka všetkým spomenutým systémom patrí vynovený SEAT Ateca k jedným z najbezpečnejších a najkomfortnejších vozidiel v segmente.

IMG_8274.jpg

No a ako to vôbec chodí?

Kombinovaná spotreba paliva udávaná výrobcom je 8,1 litra na sto kilometrov. Pri bežnom jazdení po meste, chápeme opäť z bodu A maximálne desať kilometrov do bodu B a naspäť, sa moja spotreba vyšplhala na 9,1 litra benzínu na sto kilometrov. Akonáhle som rozptýlila horizont pôsobnosti aj na diaľnicu, spotreba sa ustálila na 8,6 litra, hoci som jazdila „priemernou“ rýchlosťou. Jazda po okreskách vyšla na lukratívnych 7,7 litra na sto kilometrov. Prekvapivo stále hovoríme o štvorvalci so sedemstupňovou DSG automatickou prevodovkou, pohonom všetkých štyroch kolies a 2,0 TSI so 190 koníkmi pod kapotou.

Možno sa budem opakovať, ak poviem, že ani vynovený SEAT Ateca so 140kW a 320 Nm krútiaceho momentu, rovnako tak SEAT Arona s 1,0 TSI a manuálnou prevodovkou, nie je tou správnou voľbou pre nevyblázneného mladého šoféra, ktorý potrebuje nahnať na svojom Instagramovom účte o pár followerov naviac. V modeli SEAT Ateca som si užila pohodlné vyššie sedenie v kompaktnom a priestrannom, modernom SUV, so všetkým potrebným na dosah ruky. Avšak s minimálnou kontrolou spotreby paliva. Myslím si, že testovaný model ocení najmä mladá rodinka, ktorej záleží na bezpečnosti, komfortnom vození a primeranej cene za nové, štýlové a efektívne vozidlo. Za 39 121,00 eur bude o ňom minimálne premýšľať.

IMG_8264.jpg

Testovaný model: SEAT Ateca FR 2,0 TSI 190 4Drive 7-DSG

  • Dĺžka: 4 381 mm
  • Šírka: 1 841 mm
  • Výška: 1 625 mm
  • Rázvor: 2 628 mm
  • Objem kufra: 485 litrov
  • Motor: zážihový
  • Pohon: všetkých kolies
  • Počet valcov: 4
  • Kombinovaný výkon kW/koní: 140/190
  • Krútiaci moment Nm: 320
  • Pohotovostná hmotnosť: 1 621 kg
  • Maximálna rýchlosť km/h: 214
  • Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 7,1 s
  • Prevodovka: automatická
  • Počet stupňov: 7
  • Kombinovaná spotreba podľa výrobcu 8,1 l na 100 km
  • Spotreba podľa palubného počítača počas testu: 7,7 l/100 km
  • Pneumatiky: Goodride ZUPERSNOW Z-507

Súvisiaci článok
Vodiči, myslite včas na prezutie zimných pneumatík! Viete, kedy sú povinné?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť