Piatok 26. 07. 2024 00:52:56 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Branislav Delinčák: Mojou ambíciou je, aby sa rozdiely medzi mestom a mestskými časťami stierali

Branislav Delinčák vstupuje do svojho tretieho funkčného obdobia a patrí tak k skúsenejším poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline. Zastupuje v ňom mestské časti Závodie, Bánovú a Žilinskú lehotu. Tesne po ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného zastupiteľstva sme s ním hovorili nielen o tom, čo sa mu už podarilo dosiahnuť, ale hlavne o prioritách na nasledujúce volebné obdobie. Spýtali sme sa ho ale aj na to, čo mu práca poslanca zastupujúceho mestské časti dala, čo naopak zobrala a v čom je iná oproti práci kolegov, ktorý pracujú v niektorom z obvodom priamo v meste. FOTO: Archív Branislava Delinčáka

Michal Filek|24. november 2022|08:06:49

S akým pocitmi ste prijali znovuzvolenie za poslanca MZ v Žiline?

  • Bol to určite veľmi príjemný pocit. Počas čakania na výsledky som v sebe cítil pokoru a nádej, že to dopadne dobre. Veľmi som držal palce aj kolegom z Iná Žilina, aby sa do MZ dostali aj oni. Zmenou pre mňa bolo to, že kvôli spojeným župným a mestským voľbám som nevydržal na mestské výsledky. Župné som ešte odsledoval, ale potom som už išiel spať.

V čom je, podľa vás, práca poslanca, v mestskej časti iná oproti prácu, ktorú vykonávajú poslanci z mesta? Často sa totiž hovorí, že sta ako takí malí richtári.

  • Potreby mesta a mestských častí sú veľmi odlišné. U nás absentuje množstvo služieb, ktoré sú v meste úplnou samozrejmosťou. Nie všade máme chodníky, verejné osvetlenie, vodu, kanalizáciu, detské ihriská a mnoho ďalšieho. Dopyty od ľudí sa preto zameriavajú na tak povediac základnejšie potreby. Množstvo vozoviek je u nás v katastrofálnom stave. Tá voda a kanalizácia je pre mňa úplne za hranou. V 21. storočí nevieme všade v meste zabezpečiť túto službu. To prirovnanie s richtárom je možno trefné, ale kompetenčne tam určite nie sme. Nevieme prikázať údržbu, investíciu. Podnety vieme len posunúť na mesto a snažiť sa všetkými spôsobmi, aby sa riešili. Mojou ambíciou je, aby sa rozdiely medzi mestom a mestskými časťami postupne stierali. Je to však beh na dlhé trate.

7.jpg

Ako ste, v globále, spokojní so svojimi predchádzajúcimi dvomi volebnými obdobiami? Posunuli ste Vám zverené mestské časti správnym smerom?

  • Som spokojný. Pred každými voľbami robím sumár urobených projektov a ozaj je vždy vidno progres. Podarilo sa nám vybudovať parky, chodníky, obnoviť obrovské množstvo povrchov ciest. Zveľadili sme mestské budovy, podporili kultúru, šport. Opravili sme škôlky a tú v Závodí aj nadstavili. Aktívne riešime dopravu, bezpečnosť, údržbu. Keď sa pozriem dozadu, podarilo sa nám naozaj veľa vecí. Mnoho projektov je ešte stále len v prípravnej časti, alebo ich postupne realizujeme, takže posun bude aj ďalej. Nové chodníky, vianočné trhy, detské ihriská, zvýšenie bezpečnosti na cestách a mnoho ďalšieho.

Čo dali/zobrali tieto volebné obdobia vám osobne?

  • To je otázka, ktorú si sám kladiem veľmi často. Spoznal som veľké množstvo ľudí. Mal som a mám možnosť ovplyvniť priestor kde žijem. To je veľmi silné a motivačné. Podieľam sa na rozvoji mesta spôsobom, ktorý presahu môj horizont. Nové parky, alebo dopravné riešenia – prechod pre chodcov a podobne sú veci, ktoré tu už ostanú na veky. Cítim, že pre mnohých ľudí som oporou a autoritou a je to pre mňa veľmi zaväzujúce a motivačné. Stal sa zo mňa angažovaný člen komunity a je to skvelý pocit. Na druhej strane som stratil súkromie, úplne. Anonymita pre mňa a do určitej miery aj členov mojej rodiny prestala existovať. Nie všetci ľudia mi fandia, čo je prirodzené a bohužiaľ to cíti aj moja rodina. To mi je úprimne ľúto.

Počas niekoľkých posledných mesiacov volebného obdobia ste boli terčom útokov od niektorých poslaneckých kolegov. Ako to dnes hodnotíte?

  • Bolo pre mňa prirodzene ťažké obdobie. To, kam boli títo poslaneckí kolegovia schopní zájsť ma ohromovalo. Nestretol som sa ešte s takou intenzitou zloby. Bola to snaha ublížiť akýmkoľvek spôsobom. A nie len mne, ale aj mojim blízkym. To bolo za čiarou. Ale posunulo ma to. Množstvo ľudí mi vyjadrilo podporu a našiel som veľa nových priateľov, ktorí stáli pri mne a podporovali ma. To bol pre mňa veľmi silný mement.

To, že vám voliči opäť dali dôveru zrejme svedčí o tom, že uverili vám, a nie tím kolegom, ktorí na vás útočili. Súhlasíte? Najmä ak zoberieme do úvahy fakt, že hlavná kritička sa do zastupiteľstva už nedostala...

  • Asi tak. Ja som sa vo voľbách vedel pochváliť konkrétnou robotou, výsledkami. Mojim voličom som dal odpočet mojej práce. Nie sľuby, nenávisť, ale solídne výsledky. Ľudia v mojom obvode ma poznajú, môžu ma denne stretnúť. Kedykoľvek mi zavolať. Zastavila sa pri mne na ulici pani, ako som fotil novú cestu. Oslovila ma menom a povedala, že celý život žije v Závodí. Vraj sa tam nikdy tak veľa nerobilo, ako sa robí za mňa. To mi spravilo deň, týždeň a vlastne aj celé nasledujúce mesiace. Nabilo ma to obrovskou energiou ďalej robiť.

Ste vo funkcii už tretie volebné obdobie a patríte k tým skúsenejším poslancom. Zažili ste fungovanie mesta a MZ za primátora Igora Chomu, aj Petra Fiabáne. Vedeli by ste ich, aspoň v hrubých rysoch, porovnať?

  • Úplne odlišné. Po mojom prvom období za primátora Chomu som si povedal, že už tomu rozumiem a mám skúsenosti. Potom prišlo druhé a všetko bolo úplne inak. Noví ľudia doniesli novú energiu a aj spôsob fungovania zastupiteľstva sa zmenil. Predtým sme boli dve strany, ktoré stáli proti sebe, ale vedeli sme spolu ísť na pivo, ako sa hovorí. Malo to svoje pravidlá a nerobili sa podrazy. Toto druhé bolo plné úskokov, podrazov. Rétorika bola viac krát podľa mňa podpásová. Išlo sa tak povediac cez mŕtvoly. Nevedel a neviem sa stotožniť s takouto politikou. Podpora pre mestské materiály sa striedavo hľadala u toho ktorého klubu a nikdy nebolo jasné, čo vlastne prejde. Osobne musím povedať, že sa mi nerobilo dobre a veľmi dúfam, že sa to zmení.

6.jpg

Hor sa však do práce. Teraz bude pre voličov podstatné, čo chystáte. Takže čo máte v pláne v najbližších štyroch rokoch pre obyvateľov Závodia, Bánovej a ostatných mestských častí?

  • Je toho určite viacej. V Žilinskej Lehote ideme obnoviť kultúrny dom. Opravíme strechu, urobia sa nové elektrické rozvody, chceli by sme urobiť aj nové vykurovanie. Vyspraví sa podlaha a sála sa aj vymaľuje. Bude to veľmi pekné. V Závodí a Bánovej budeme postupne osádzať dopravné značenie, budovať prvky na ukľudnenie dopravy a vybrané ulice aj zjednosmerňovať. V celom obvode chcem pokračovať v obnove asfaltu na cestách a chodníkoch. Rád by som toto obdobie urobil chodník od Fackárne po nám. sv. Jána Bosca. V Závodí zase chodník na školskej ulici, kde v určitej časti chýba. Cintoríny v každej časti postupne prechádzajú rozsiahlejšou údržbou a v tej budeme aj toto obdobie pokračovať. Verím, že počas najbližších rokov budú zmeny najviditeľnejšie. Budúci rok by sme mali pristúpiť aj k revitalizácii podchodu Rondel, ktorý je v katastrofálnom stave. Mám viac zelených tém, ktorým sa venujem v rámci mesta a v tomto chcem pokračovať.

Aké najväčšie problémy budú trápiť Žilinu celkovo v tomto volebnom období?

  • Určite to budú financie. To asi nikoho neprekvapí. Objektívne budeme mať k dispozícii menej zdrojov. Predpokladám, že do veľkej miery budeme závislí na fondoch a externom financovaní. Čo zase vôbec nemusí byť zlé. Za mňa musím povedať, že budem tlačiť, aby Žilina aktívne pristúpila ku klimatickým zmenám – zelené strechy, fotovoltika pre väčšiu sebestačnosť, podpora alternatívnych spôsobov dopravy a iné. Veľa bude závisieť od nastavenia nového MZ – či to bude boj, alebo spolupráce. To ukážu najbližšie mesiace.

Bude, podľa vás, v MZ v tomto volebnom období väčší kľud na prácu a konštruktívne riešenia, ako tomu bolo doteraz?

  • Chcem veriť, že áno. Ale po posledných 4 rokoch som určite opatrný. Každý má snahu urobiť kus dobrej roboty, o tom nepochybujem ani na sekundu. Nie vždy sa však poslanci počúvajú, resp. sú ochotní hľadať kompromisy. Ak to zase skĺzne len k tomu, že niekto má väčšinu a bude valcovať MZ, nebude to dobré. Osobne si myslím, že poslancom sa nerobilo dobre v minulom MZ a veľa z nich by si prialo zmenu. Uvidíme, ako sa vyprofilujú noví poslanci a či my, tak povediac „starí matadori“ budeme vedieť dať výhybku a začať spolupracovať. Ja a aj moji kolegovia z Iná Žilina to určite budeme skúšať.

5.jpg

Článok vznikol v spolupráci s Branislavom Delinčákom.


Súvisiaci článok
VIDEO Duel SP 21 Streďanská vs. Delinčák: O vizuálnom smogu v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť