Piatok 17. 05. 2024 23:58:10 | Meniny má Gizela, Aneta

AKTUALIZOVANÉ: S kým bude vládnuť Peter Fiabáne? Ako viceprimátori sa skloňujú Ničík a Kapitulík

Viac ako týždeň po voľbách v žilinskom mestskom zastupiteľstve intenzívne prebiehajú rokovania o zložení poslaneckých klubov a podpore staro-nového primátora Petra Fiabáne. Aby sa mu pohodlne „vládlo“ potreboval by väčšinu z 31 členného zastupiteľstva, čiže 16 poslancov. Podporiť by ho mohli kluby Iná Žilina, Silná Žilina a Ján Ničík, čo by malo byť minimálne 12 poslancov. FOTO: Koláž SP21/Facebook

Michal Filek|9. november 2022|11:04:23

Ako viceprimátori sa najčastejšie spomínajú dve mená. Tie však pravdepodobne nebudú rovnaké, ako boli v skončenom volebnom období. Na prvej tlačovej konferencii po svojom znovuzvolení to avizoval samotný Fiabáne.

„Mám inú predstavu o zložení viceprimátorov. Chcem mať dvoch viceprimátorov, ktorí budú mať svoju agendu a budú v nej aktívne pracovať. Nebude to formálna funkcia, ale funkcia s reálnym výkonom pre potreby mesta. Ten prvý by mal byť človek, ktorému ja budem dôverovať. Ten druhý je väčšinou nominant najsilnejšieho zoskupenia poslaneckých klubov.“

Podľa zákulisných informácií by sa mal prvým viceprimátorom Žiliny stať Ján Ničík. Je to jediný zvolený poslanec z kandidátov, ktorý išiel do volieb spoločne s Petrom Fiabáne a ktorý mu jediný zostal verný aj z volieb pred štyrmi rokmi.

Otázne je stále meno druhého viceprimátora. Ten bude pravdepodobne nominantom najsilnejšieho poslaneckého klubu, alebo koalície klubov.

Najsilnejším klubom MZ sa bezpochyby stane Iná Žilina, ktorá disponuje siedmymi poslancami. Sú to Jozef Juriš, Ľudmila Chodelková, Karol Čepec, Róbert Kašša, Jozef Augustín, Denis Cáder a Branislav Delinčák. Podľa našich informácií však nie sú sami schopní vygenerovať človeka, ktorý sa bude práci viceprimátora mesta venovať na plný úväzok. A preto prichádza do úvahy podpora kandidáta iného silného klubu a ich de facto koalícia.

A tým klubom je Silná Žilina, ktorá by mala mať v zastupiteľstve štyroch poslancov. Sú nimi Martin Kapitulík, Peter Durmis, Ondrej Šoška a zrejme aj Jana Filipová. Pričom sa na funkciu druhého primátora najčastejšie skloňuje meno Martin Kapitulík.

Tým pádom by sa Peter Fiabáne mohol v zastupiteľstve oprieť minimálne o 12 poslancov. Štyria mu však v tom prípade ešte chýbajú.

Alternatívou na post druhého viceprimátora je aj súčasný prvý viceprimátora Vlado Randa. Šepká sa, že jeho klub Za naše mesto, by mal mať piatich členov. Okrem neho by v ňom mohli byť Dominik Hriník, Karol Haas a nováčikovia Peter Steinhübl a Anton Kozlík. To je však len o jedného poslanca viac a na väčšinu to stále nestačí.

Zdá sa totiž viac než jasné, že v opozícii budú pokračovať piati poslanci klubu zaZa Ľubomír Bechný, Dušan Maňák, František Talapka a Jana Balogová. Aj keď sa ich „šéfka“ Miriam Šuteková nedostala ani do mestského, ani krajského zastupiteľstva, zrejme pre konfrontačnú politiku, ktorú voliči odmietli.

Podľa posledných informácií Randa rokuje o podpore s viacerými poslancami a pokúša sa dať dokopy väčšinu šestnástich poslancov.

Preto budú jazýčkom na váhach zrejme doteraz nezaradení poslanci. Z nich Patrik Groma, Igor Choma, Anton Trnovec budú mať zrejme ambíciu založiť aj vlastný poslanecký klub. Zrejme pod hlavičkou SMER-SD? Počkajme si.

A zostanú tu ešte Iveta Martinková, Ján Rzeszoto, Peter Čerňan, Ján Pažický, Ľubomír Plešinger a Peter Cibulka. Pričom najmä u naposledy menovaného sa nedá predpokladať podpora Petra Fiabáne, vzhľadom na ich vyhrotené vzťahy z posledného obdobia.

Takže všetko je dnes ešte otvorené. Z kuloárov však vieme, že termín na nahlásenie zloženia poslaneckých klubov majú poslanci do konca tohto týždňa. Vtedy by mohlo byť jasnejšie aj v otázke podpory súčasného primátora, alebo prechodu do opozície.

Na prezentované informácie zareagoval primátor Fiabáne. Potvrdil, že oslovil Jána Ničíka. Osoba druhého zástupcu je však v tejto chvíli otázna.

„Oslovil som Jána Ničíka s ponukou, aby sa stal prvým viceprimátorom, to môžem potvrdiť. V tejto chvíli však nepotvrdzujem, že by sa mal stať druhým viceprimátorom Martin Kapitulík. Všetko sa to bude odvíjať od toho, aké bude zloženie a sila poslaneckých klubov a koho do funkcie nominujú. O tom sa v tejto chvíli ešte rokuje a nič nie je jasné,“ povedal pre SP 21 primátor Peter Fiabáne.


Súvisiaci článok
VIDEO: Peter Fiabáne predstavil svoje priority a naznačil koho si vyberie za viceprimátorov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť