Štvrtok 25. 04. 2024 21:02:45 | Meniny má Marek

Pozor, zmena programu! Dušičkový výstup na hrad Hričov sa uskutoční v inom termíne

Hromadný výstup na večerný Hričov sa mal pôvodne konať túto sobotu. Pre nepriaznivé počasie sa organizátori rozhodli akciu presunúť o týždeň neskôr. Snímky: archív Združenia priateľov Hričovského hradu

Michal Filek|4. november 2022|14:30:00


Súvisiaci článok
Hrad Hričov čaká najväčší murársky zásah, napreduje aj záchrana Súľova, ktorému hrozí úplný zánik
Čítajte viac >

Podujatie Dušičkový výstup na hrad Hričov sa podľa prvotných plánov malo uskutočniť v sobotu 5. novembra. Počasie však večernému výstupu nepraje - hlásia celodenný dážď, preto sa organizátori rozhodli preložiť akciu na budúcu sobotu - 12. novembra.

Obľúbená akcia má v Hričovskom Podhradí už niekoľkoročnú tradíciu a jeho organizátorom je združenie, ktoré od roku 2010 zachraňuje hrad Hričov. Viac o podujatí a sprievodných akciách nám prezradil riaditeľ Združenia priateľov Hričovského hradu Jozef Mihálik.

Akú tradíciu má podujatie Dušičkový výstup a ako vznikla myšlienka organizovať ho?

Ešte v roku 2014 sme si na hrade na ukončenie sezóny, na Dušičky zapálili zopár kahancov a vytvorilo to na hrade peknú atmosféru. Vtedy sa v mojej hlave zrodila myšlienka skúsiť o rok vytvoriť podujatie Dušičkový výstup na hrad. Prvotne to mala byť len malá akcia pre miestnych obyvateľov, no postupne sa z toho zrodilo veľké podujatie. Prvý oficiálny výstup sa konal v roku 2015. Už vtedy sa výstupu zúčastnilo nad naše očakávania veľké množstvo ľudí. Podujatie malo veľký úspech a pozitívne ohlasy. Vtedy išlo čisto len o výstup na hrad bez programu s osvetlením hradu. Rozhodli sme z toho vytvoriť tradíciu a organizovať ho každoročne vždy v sobotu najbližšie k Dušičkám.

Postupne sme akciu vylepšovali, a tak sa jej súčasťou stalo vyhlasovanie tomboly a menší program s teplým nápojom. Jedinečnosť akcie spočíva aj v tom, že hrad je len raz ročne osvetlený, a to práve v deň tohto podujatia. Z dôvodu pandémie sa podujatie konalo naposledy v roku 2019, a to bolo na hrade odhadom cez 300 ľudí. Ľudia chodia na hrad s lampášmi, čelovkami a každoročne sa na akciu tešia a vracajú. Dúfam, že sa bohatá návštevnosť zopakuje aj tento rok a úspešne tak nadviažeme na pokračovanie podujatia.

O Hričovský hrad sa dobrovoľníci na čele s Jozefom Mihálikom starajú od roku 2010.

Prezraďte nám niečo viac k organizácii. Na čo sa môžu účastníci tešiť?

Hoci sme pre nepriaznivé počasie boli nútení akciu preložiť o týždeň neskôr, všetko ostatné prebehne tak, ako bolo odkomunikované doteraz. Stretnutie a začiatok podujatia bude už tradične o 17.00 hod v centre obce Hričovské Podhradie na mieste už zrušenej krčmy a Jednoty. Tam budeme mať pre návštevníkov v prípade dobrého počasia pripravenú krátku prezentáciu o našich aktivitách a taktiež aj menší kultúrny program - príde nám zahrať harfista Pavol Repáň. Počas toho sa budú predávať tombolové lístky. Následne sa pôjde spoločne na hrad, kde si návštevníci budú môcť vychutnať atmosféru osvetleného hradu, občerstviť sa teplým nápojom a počkať na vyhlásenie tomboly. To bude približne o 19.30 hod. Akcia bude trvať pravdepodobne až do polnoci, ako sa už stalo zvykom.

Súčasťou programu bude aj obľúbená tombola so 60 cenami. Výťažok použijú na chod združenia.

Hlavným prínosom akcie je pre združenie výťažok z tomboly. Na čo bude použitý?

Výťažok združenie použije na chod združenia a aktivity spojené so záchranou hradu Hričov, budovy starej školy v Hričovskom Podhradí a mýtnice v Dolnom Hričove. Toto sú objekty, ktoré spravujeme. Okrem toho sa staráme už druhý rok aj o hrad Súľov.

Ako hodnotíte účasť na tomto podujatí za ostatné roky?

Ako som už spomínal, hoci je hrad malý, počas tejto akcie sa do jeho priestorov zmestí cez 300 ľudí. Minulé roky sme zaznamenali aj autobus turistov zo Súľova, prišli ľudia z Košíc a dokonca aj z Česka. Dúfam, že nám bude počasie priať a príde nás pozrieť aspoň toľko ľudí ako v roku 2019.

Na akciu sa oplatí prísť nielen kvôli osvetlenému hradu, ale aj nádherným nočným výhľadom do okolia.

Čo by ste odkázali všetkým, ktorí sa podujatia ešte nezúčastnili a zvažujú prísť?

Nech neváhajú a prídu si vychutnať večerný výstup. Ide o jedinečnú atmosféru, ktorú na hrade počas dňa len tak nezažijete. Taktiež ide v širokom okolí o poslednú akciu roku 2022. Pre návštevníkov je pripravená aj bohatá tombola, kde je približne 60 cien. Hlavnou cenou je ubytovanie v kaštieli Kotešová, ale získať môžete aj rôzne knihy, vstupy do múzeí, darčekové koše, syrovú tortu a iné.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť