Utorok 23. 04. 2024 16:51:53 | Meniny má Vojtech

Novú knihu Zakliaty kláštor predstavil Juraj Červenák v Žiline

Zakliaty kláštor je názov najnovšej knihy Juraja Červenáka, ktorú predstavilo vydavateľstvo Artis Omnis vo štvrtok v žilinskom kníhkupectve Artforum. S legendou o poklade tajomných mníchov na Gemeri a pátraním po nezvestnom manželovi urodzenej pani Belohorskej, pri ktorom pomáha aj miestny farár Pavol Dobšinský, sa zoznámia čitatelia na sérii besied po celom Slovensku. FOTO: Facebook / Vydavateľstvo Artis Omnis

TASR|4. november 2022|13:47:12


Súvisiaci článok
Príďte do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou zažiť neobyčajnú cestu ľudskou hlavou
Čítajte viac >

Šéfredaktorka vydavateľstva Andrea Harmanová doplnila, že autor historicko-dobrodružných, detektívnych a fantasy románov pracoval na knihe niekoľko rokov.

„V strhujúcom príbehu sa môžeme spoľahnúť na jeho záľubu v histórii a rôznych 'pikoškách' z minulosti. Zakliaty kláštor je prvým románom z cyklu Šarkanove poklady. Dobrodružný príbeh s prvkami detektívky, westernu a gotického hororu výraznou mierou dopĺňajú ilustrácie výtvarníka Michala Ivana," uviedla.

Červenákovi zrel román v hlave viac ako dvanásť rokov a viackrát menil zápletku i žánrové zaradenie.

„Spočiatku malo ísť o mysterióznu detektívku s Dobšinským v úlohe vyšetrovateľa a motívmi z jeho rozprávok, najmä tých temnejších. Neskôr som sa začal pohrávať s myšlienkou na dobrodružný príbeh o 'indiana-jonesovskom' hľadaní pokladu, ktorého hrdinom by bol navrátilec z Ameriky, akýsi gemerský pištoľník. Rozhodol som sa, že tieto dva námety spojím do jednej poriadne divokej zmesi a vznikol Zakliaty kláštor," podotkol.

Adam Šarkan po trinástich rokoch v zámorí, kde bojoval vo vojne Severu proti Juhu, mieri naspäť na rodný Gemer.

„Jeho sestra Júlia ho prosí o pomoc s pátraním po manželovi. Zeman Henrich Belohorský totiž záhadne zmizol počas hľadania bájneho pokladu červených mníchov niekde v horách za Jelšavou. Stopa vedie aj na faru v neďalekých Drienčanoch, kde sa k výprave pripoja miestny znalec povestí Pavol Dobšinský a jeho pastorkyňa Zuzana Kráľovičová. Cestou vysvitne, že Henrichovo zmiznutie by mohlo súvisieť s nedávnym prepadnutím zásielky peňazí pre správu coburgovského panstva. A čosi vie aj obávaný barón Horváth, ktorý vlastní dom zakázaných potešení a vraj paktuje s pochybnými živlami," priblížila dej najnovšej Červenákovej knihy šéfredaktorka vydavateľstva.

312245485_574518944674454_4767744897444736301_n.jpg


Súvisiaci článok
Barokový oltár Všetkých svätých z lipového dreva sa nachádza v Tvrdošíne na Orave
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť