Štvrtok 16. 05. 2024 19:45:08 | Meniny má Svetozár

Kultúrne podujatia tento týždeň: Aké vás zaujme najviac?

Tretí októbrový týždeň prinesie veľa koncertov, prednášok, ale aj workshopov, či divadelných predstavení. Poďte sa s nami pozrieť, aké kultúrne podujatia sa uskutočnia tento týždeň v Žilinskom kraji. Nájdete medzi nimi svojho favorita? ILUSTRAČNÉ FOTO: Amy-Leigh Barnard na Unsplash.com

Radka Kostánová|17. október 2022|09:30:04


Súvisiaci článok
Sochu Svätého Štefana prinavrátia na severnú fasádu kuneradského zámku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Výstava: Putovná výstava víťazných Kníh roka 2021, 17.10.2022 o 07:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V pondelok ráno sa môžete prísť pozrieť na výstavu zostavenú z víťazných kníh regionálnych čitateľských súťaží za rok 2021. Výstava je sprístupnená verejnosti v Krajskej knižnici, kde ju budete môcť obdivovať do konca októbra, resp. 31. 10. 2022.

putovna vystava, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop: Múzeum pre vás - múzeum pre seniorov, 17.10.2022 o 09:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

V Ružomberku bude pondelok venovaný starším ľuďom. Seniori môžu prísť a vytvárať kreatívne veci alebo sa len tak porozprávať medzi sebou. Ako už iste viete, október je aj mesiacom úcty voči starším, preto si môžete nájsť čas, aby ste im úctu a láskavosť aj prejavili. Vstupné stojí 1,00 €.

Podujatie pre deti: Ako plynie čas, 17.10.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Taktiež sa v pondelok ráno uskutoční aj nové podujatie pre deti, počas ktorého sa deti budú môcť rozprávať o ročných obdobiach, o tom, ako plynie čas, čo sú to mesiace, roky, dni, týždne... Tie staršie detičky sa budú môcť zapojiť aj do diskusie, čo sa dá stihnúť za jednu sekundu, minútu alebo za jeden deň. Takéto kreatívne stretnutia budú bývať pravidelne, každý tretí týždeň v mesiaci.

ako plynie čas, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert: Cigánski Diabli - Galavečer 15 rokov, 17.10.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Cigánski Diabli oslávia 15. výročie aj v Žiline. Na našom Instagramovom profile ste sa mali možnosť zapojiť do súťaže o lístky na tento koncert. Spolu s koncertom ich najznámejších skladieb na vás bude čakať aj Štefan Skrúcaný, ktorý vás prevedie večerom. Lístok stojí 25,00 € alebo 30,00 € podľa miesta.

ciganski diabli, zdroj = dom odborov.jpg FOTO: Dom odborov

Akcia: Klub tvorivého písania, 18.10.2022 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Obľubujete knižný žáner fantasy? Ak sa radíte k fanúšikom tohto štýlu písania, už tento utorok môžete prísť na stretnutie Klubu tvorivého písania do Krajskej knižnice, kde sa bližšie zoznámite s fantasy literatúrou z odborného hľadiska a naučíte sa kreatívne myslieť, čo je dôležité na to, aby ste vedeli vytvárať príbehy.

klub tvoriveho pisania, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Stretnutie s históriou - liečenie a liečiteľstvo v stredoveku a ranom novoveku, 18.10.2022 o 16:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Historický ústav Slovenskej akadémie vied a Slovenská historická spoločnosť vás srdečne pozývajú na prednášku PhDr. Tünde Lengyelovej, ktorá bude rozprávať o tom, že zdravie je boží dar. Vďaka ľudovému liečiteľstvu a liečiteľstvu v stredoveku sa môžete naučiť, ako uzdraviť svoje telo a pomôcť mu v čase chrípky. Na prednáške sa dozviete napríklad aj to, ako sa ľudia kedysi chránili pred nachladnutím a aké metódy liečenia sa používali.

stretnutie s historiou, zdroj = mesto ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Podujatie pre deti: British reading club - Drakula, 18.10.2022 o 17:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Samozrejme, tento týždeň sa majú na čo tešiť aj deti. Krajská knižnica si pre nich pripravila príbeh o starodávnom a krvilačnom grófovi Drakulovi. Na stretnutí Britského klubu ho budú deti rozoberať hlbšie a dozvedia sa aj to, že v originálnom spracovaní sa spomínajú šikovní Slováci.

Koncert pre deti: FÍHA Tralala, 18.10.2022 o 17:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Deti môžu mať skutočne radosť, lebo aj predstavenie FÍHA Tralala je určené priamo pre ne. Aj o tieto lístky ste mohli súťažiť na našom Instagramovom profile, zapojili ste sa? Škriatok z FÍHA Tralala si pre tých najmenších pripravil nový pesničkový program, počas ktorého však odznejú aj najväčšie hity. Spolu so škriatkom prídu aj obľúbené postavičky a jedno veľké prekvapenie. Lístok stojí 14,00 € na prízemí a 13,00 € na balkóne.

fiha tralala, zdroj = Facebook:FÍHA Tralal.jpg FOTO: Dom odborov

Kino na stanici: Filmová prehliadka Be2Can, 18.10.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Ako vždy, aj tento týždeň sa dočkáte filmového večera na Stanici. Čakajú na vás dokopy až dva filmy, ktoré budú súčasťou „Filmovej prehliadky Be2Can“. Prvý film nesie názov „Neuveriteľné, ale pravdivé“, ktorý rozpráva príbeh o Alainovi a Márii. Na obhliadke domu ich zláka jeho stará pivnica, ktorá skrýva tajomstvo.

Druhý film sa volá „Posledný strih“ a rozpráva príbeh o tom, ako sa v jednej opustenej budove pokazí natáčanie zombie hororu. Šialený režisér sa potom pokúsi vyvolať starodávnu kliatbu, ktorá obráti všetko hore nohami. Vstup na filmy stojí 4,00 € a zľavnené vstupné je 2,00 €.

kino na stanici, zdroj = facebook:stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Prednáška: Múzeum pre vás - Rok v živote orla krikľavého, 19.10.2022 o 16:00 hod. na Budatínskom hrade

Nové októbrové podujatie z cyklu „Múzeum pre vás“ bude venované zoologii. V stredu sa môžete tešiť na zaujímavé informácie zo života orla krikľavého, o ktorých vám bližšie povie vyštudovaný zoológ Ján Kicko. Vstupné na túto prednášku je 2,00 € a odporúča sa rezervácia vopred.

prednaska orol, zdroj = povazske muzeum.jpg FOTO: Považské múzeum

Koncert: Lento ad astra, 19.10.2022 o 16:30 hod. v Synagóge, Ružomberok

Vstup zadarmo môžete využiť pri tomto koncerte a prísť si tak úplne bez výčitiek vypočuť talentovaných spevákov. Skupina Lento ad astra vznikla v roku 2011 a hoci majú odlišný štýl hrania, spolu tvoria dokonalú súhru. Budete mať možnosť si vypočuť Zitu Sopkovú a Erika Rothensteina.

Prednáška: Finančné vzdelávanie - finančná gramotnosť, 19.10.2022 o 17:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalšia prednáška, ktorá sa uskutoční v Krajskej knižnici tento týždeň bude zameraná na to, čo všetci dobre poznáme (a milujeme). Peniaze. Počas podujatia sa budete mať šancu dozvedieť o tom, prečo je dobré rozumieť základným princípom finančného plánovania a poznať základné finančné pojmy, taktiež sa informujete o tom, ako využiť aktuálnu situáciu na finančných trhoch vo svoj prospech a zhodnotiť lepšie svoje úspory.

finančna gramotnost, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Divadlo: Prachy!, 19.10.2022 o 17:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Divadelnú sezónu v tomto roku otvorila populárna inscenácia Prachy!, preto si ju môžete pozrieť tento týždeň opäť. Ide o tragikomédiu o peniazoch. O tom, aký je život s nimi, no aj bez nich. Avšak, keď sa hlbšie ponoríte, zistíte, že hra odráža globálnu ekonomickú krízu, ktorá zasiahla všetkých ľudí od roku 2008. Lístok na predstavenie stojí 10,00 €.

Workshop: Bratislava v pohybe v Žiline - Martin Kilvády - NOS TAL Žííí, 19.10.2022 o 18:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Chcete zažiť dve podujatia v jednom? Príďte v stredu na Stanicu. O 18:00 hod. začína workshop a neskôr, o 20:00 hod. bude pre vás pripravené tanečné predstavenie výnimočným slovenským tanečníkom žijúcim v Belgicku Martinom Kilvádym. Workshop predstavuje otvorenú hodinu tanca, počas ktorej sa môžete naučiť rytmus a pohyb, ktorý majú skutoční umelci. Lístok na workshop stojí 8,00 €, na predstavenie 7,00 € a spolu 10,00 €.

workshop na stanici, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Koncert: Kandráčovci, 19.10.2022 o 19:00 hod. v Tennis Point, Žilina

Okrem Cigánskych Diablov sa môžete vyobliekať na koncert Kandráčovcov. V Žiline za plavárňou vám zaspievajú piesne ako: Na kostolnej veži, Včielka, Šalený východ, Dva duby alebo Sokoly. No nenechajte sa odradiť, bude ich oveľa viac, stačí len prísť. Lístky sa predávajú v dvoch kategóriách a to I. Kategória 29,00 € a II. Kategória 25,00 €. Vozičkári majú lístok za 6,00 €.

Divadlo: Niekto príde, 19.10.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Pokiaľ vás divadelná hra Prachy! nezaujíma alebo nemáte radi komédie, môžete využiť príležitosť a prísť na inscenáciu Niekto príde. Hra symbolizuje krehkosť vzťahov a strach, ktorý pramení už v myšlienkach párov. Vstup stojí 10,00 €.

Podujatie: Bibliorelax, 20.10.2022 o 13:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V Krajskej knižnici sa uskutoční aj Bibliorelax, spojenie kníh a hudby. Stačí, aby ste si doniesli knihu alebo si vybrali niečo z knižnice a vychutnávali si oddych na pohodlnom gauči. Na tomto stretnutí sa zameriate na remeslá a prečítate si krátky príbeh o tom, že remeslo má zlaté dno. A nebude chýbať ani hudba, pri ktorej budete kreatívne tvoriť.

bibliorelax, zdroj = krajska kniznica .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Prednáška: Administratívny, technický a fyzický rozpor, 20.10.2022 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Chceli by ste sa viac dozvedieť o VEPOLovej analýze alebo o tom, čo je to metóda Modelovania Trpaslíkmi? O týchto čudných vynálezoch, ale aj o úplne iných, sa dozviete na diskusii v Krajskej knižnici vo štvrtok. Prejdete si hlbšie problematiku Administratívneho rozporu a predstavíte si vynález ako dôsledok riešenia rozporu brániacemu vývoja systému v pôvodnom smerovaní.

administrativny rozpor, zdroj = krajska knižnica zilina.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Festival: Mikulášsky pivný festival, 20.10.2022 - 22.10.2022 o 16:00 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Už tu bol festival pre milovníkov kníh, kávy, vína, no presne tento každému chýbal. Tradičný festival pre milovníkov piva príde tento týždeň do Liptovského Mikuláša. Od 20. októbra do 22. októbra si môžete vychutnať bohaté občerstvenie, hudobný program, súťaže, stánky, karaoke, kvízy a, samozrejme, chmeľovú pochúťku.

Výstava: Paralely a Paraboly, 20.10.2022 - 25.11.2022 o 17:30 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Nemusíte byť smutní. Aj vernisáž tento týždeň bude. Lajo Kupkovič vám priblíži svoju prácu architekta, fotografa a grafického dizajnéra v jednom. Vstup na túto vernisáž a ďalej na výstavu je zadarmo, preto sú srdečne vítaní všetci, ktorí majú k umeniu blízko. Obrazy budú verejnosti sprístupnené do 25. novembra 2022.

vernisaz, zdroj = facebook:rosenfeldov palác.jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Workshop: Áno_ume_nie - dizajn, 21.10.2022 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Tento týždeň môžete opäť navštíviť tvorivé dielne venované dizajnu. Pokiaľ nemáte na piatkové poobedie program, vaše kroky môžu viesť aj sem. Vďaka workshopu sa zamyslíte nad vecami, ktoré vás obklopujú každý deň a zistíte, čo je dobrý dizajn a aké sú nové trendy. Vstupné stojí 2,00 €.

Predstavenie: Voda a krv nad vodou, 21.10.2022 o 19:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Klasika si vždy svoju cestu nájde. Tvorcovia muzikálu Ôsmy svetadiel sa zase zišli, aby siahli po obľúbených hitoch od Elánu a nacvičili ďalšie tanečné a muzikálové predstavenie. Spolu vytvorili úplne nový príbeh odohrávajúci sa v súčasnosti, parafrázujúc slávny román Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo.

voda a krv nad vodou, zdroj = nova scena.sk .jpg FOTO: Nová scéna

Koncert: Jazz v meste - Ester Wiesnerová „Blue Journal“, 21.10.2022 o 19:00 hod. v KaSS, Liptovský Mikuláš

Jesennú sezónu v klube odštartuje nový projekt Ester Wiesnerovej. Jej Blue Journal je o hľadaní vlastnej identity, ktorú potrebuje každý z nás. Avšak, tento projekt nemá byť ukončenie toho hľadania, ale len časť hľadania, pretože ide pri ňom do hĺbky, ponorenia a utíšenia. Vstup stojí 12,00 €.

jazz v meste, zdroj = mesto mikulas.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Divadlo: Vedľajšie účinky, 21.10.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Tento týždeň uvidíte v Mestskom divadle aj predstavenie Vedľajšie účinky. Hra ukazuje život študentky Connie a mladého cestovateľa Tristana, ktorí sa stretnú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Naozaj majú taký veľký vplyv na ľudský mozog a myslenie? To odhalíte v divadle. Lístok stojí 10,00 €.

Koncert: Blanch + Riava, 21.10.2022 o 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Koncertov nikdy nie je dosť. Svoj talent a umelecké cítenie vám predvedie Bianca Macková, ktorá nosí pseudonym BLANCH. Občas vystupuje sólo a občas aj ako 4-členná skupina spolu s Dominikom Špulerom, Marekom Votrubom a Jakubom Kolesárom. Riava je na druhú stranu malá bratislavská kapela, ktorá má melancholické pesničky a jemný, prenikavý zvuk gitary. Vstupné na koncert stojí v predpredaji 7,00 € a na mieste 8,00 €. Zľavnené vstupné 5,00 € a 6,00 €.

koncert blanch, zdroj = stanica .png FOTO: Stanica Žilina-Záriečie

Predstavenie: Tri grácie z umakartu, 22.10.2022 o 18:00 hod. v Dome odborov, Žilina

V Dome odborov sa odohrá aj divadelné predstavenie „Tri grácie z umakartu“. Bláznivá komédia o troch ženách (jednoznačne), ktoré sa stretnú v jednej kuchyni a tri dni musia čakať na to, kým im zavolá právnik a vyriešia dedičské konanie. V hlavných úlohách vám svoj talent predvedú: Kamila Magálová, Petra Polnišová a Marta Sládečková. Je samozrejmé, že môžete očakávať kvalitné a príjemné predstavenie plné lásky, ale aj smiechu. Lístok stojí 20,00 €.

tri gracie z umakartu, zdroj = dom odborov .png FOTO: Dom odborov

Podujatie: Rodinná sobota - Dom duchov, 22.10.2022 o 19:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Mesačné podujatie „Rodinná sobota“ bude v októbri v znamení Domu duchov. Na jeden deň v roku sa do Rosenfeldovho paláca vracajú jeho pôvodní obyvatelia a ten deň bude práve 22. októbra. Spolu s nimi sa budete môcť pozrieť ako trávili po večeroch svoj voľný čas. Bude aj možnosť veštenia svojej budúcnosti, fotokútik bude sprístupnený počas celého dňa a v jednotlivých izbách na vás budú čakať úlohy, ktoré by ste mali vyriešiť, ak budete chcieť sladkú odmenu. Podujatie bude prebiehať do 21:00 hod., preto dlho neváhajte a príďte. Vstup je zadarmo.

rodinna sobota, zdroj = rosenfeldov palac .jpg FOTO: Rosenfeldov palác

Koncert: SHOWCASE CLUBNIGHT ft. arrayhost, beKOS, Zaffer9, jcqs anqtl, vas:ill & nnawuchi, 22.10.2022 o 19:00 hod. v Ladovni, Bytča

Predvádzanie hudobníkov v Ladovni pokračuje. Podľa toho čo KC Hviezdne noci napísali na svojom Facebooku: „Klubová noc s troma živými premiérami, audiovizuálnou ambientnou šou spoza Považia, bratislavskými dronmi, noisovými beatmi spoza hlbockých hôr a arrayhostovým svetovým zvukom bude siahať až do párty s debutujúcim duom Zaffer9 aka slovenským Brutalismusom3000 s experimentálnym presahom, na ktorých nadviaže teraz už pražská techno DJka, rezidentka Ladovne - nnawuchi,“ sa rozhodne máte na čo tešiť. Vstup stojí o 19:00 hod. 5,00 € a po 22:00 hod. len 3,00 €.

show case, zdroj = facebook:KC hviezdne noci.jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne noci

Divadlo pre deti: Psie kúsky, 23.10.2022 o 16:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Nedeľu už tradične zatvára divadelné predstavenie v Divadelnom štúdiu. Tento víkend si herci pripravili poučnú inscenáciu pre deti od 3 rokov o tom, že koniec nie je vždy koncom, ale môže byť aj novým začiatkom a príležitosťou na zmenu. Rezervácia lístkov je odporúčaná.


Súvisiaci článok
Na Oravskom hrade obnovujú fasádu Archívnej veže aj administratívneho traktu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť