Štvrtok 28. 03. 2024 12:45:37 | Meniny má Soňa

Talent Žilinského kraja: Speváčka Klaudia Škorvánková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

„Myslím si, že detské folklórne súbory veľkou mierou deti formujú a pripravujú do budúceho života aj iným smerom, ako len umeleckým. Rozvíjajú komunikačné schopnosti, zlepšujú disciplínu, či pomáhajú deťom viac sa socializovať, čo je v tejto dobe mimoriadne prínosné,“ uviedla v našom rozhovore talentovaná dvadsaťdvaročná rodáčka zo Strečna, speváčka v Umeleckom súbore Lúčnica, Klaudia Škorvánková. Foto: Súkromný archív Klaudie Škorvánkovej

Juliana Krčulová|16. október 2022|13:00:11


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Volejbalistky Sofia Oravcová a Lucia Šimková (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

„Volám sa Klaudia Škorvánková, pochádzam zo Strečna a mám dvadsaťdva rokov. Odmalička sa venujem spevu a aktuálne pôsobím v Umeleckom súbore Lúčnica. Študujem právo na Univerzite Komenského v Bratislave,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná speváčka Klaudia Škorvánková, ktorá sa hudbe venuje už od útleho detstva:

„Hudbe sa venujem od útleho detstva a dostal ma k nej k môj starký, ktorý je jej veľkým milovníkom. Od mala si so mnou spieval a učil ma hrať na rôzne hudobné nástroje, aj keď väčšinou sa to na hru ani nepodobalo,“ uviedla s úsmevom Klaudia a ďalej pokračovala:

156902443_1381790935513631_5386807989875009911_n.jpg

„Vždy mi, aj dokonca teraz, rád zaspieva pesničky, na ktoré si spomenie. Veľa z nich som nikdy nepočula a o to viac ma zaujali. Práve jemu patrí najväčšia zásluha na tom, kam som sa po hudobnej stránke dostala a navždy mu budem za to vďačná.

Na našu otázku, v akom súbore aktuálne pôsobí a čo mu v minulosti predchádzalo, nám dvadsaťdvaročná Klaudia odpovedala takto:

„Od šiestich rokov som začala navštevovať Detský folklórny súbor Hajovček v Strečne a popri súbore som začala chodiť na Základnú umeleckú školu, konkrétne na husle. V detskom súbore sme sa venovali všetci všetkému a dokonale ma to dokázalo pripraviť na cestu ďalej. Tancovala som, spievala, a ak bolo treba, hrala som na spomínané husle. Myslím si, že detské folklórne súbory veľkou mierou deti formujú a pripravujú do budúceho života aj iným smerom, ako len umeleckým. Rozvíjajú komunikačné schopnosti, zlepšujú disciplínu, či pomáhajú deťom viac sa socializovať, čo je v tejto dobe mimoriadne prínosné. Po deviatich rokoch som sa rozhodla skúsiť konkurz vo folklórnom súbore Rozsutec v Žiline,“ rozrozprávala sa o svojich začiatkoch talentovaná rodáčka zo Strečna a ďalej pre našu redakciu uviedla:

247533160_1540789309613792_4026739048271138263_n.jpg

„Začala som v tanečnej zložke, ale po pár mesiacoch som sa rozhodla prestúpiť do speváckej zložky. Bol to mierny risk, pretože nikdy predtým som nezvažovala to, že sa budem venovať čisto iba spevu. Prvé mesiace boli ťažké, pretože som nebola na spev zvyknutá a môj hlas bol po krátkej skúške vyčerpaný. Pod vedením našej vedúcej Majky Hrebeňárovej som sa ale vyspievala, podstatne sa mi hlas roztiahol a zvýšil rozsah, takže som prešla po nejakej dobe do sopránu (vyšší spev). Ako štvrtáčka na strednej škole som išla skúsiť konkurz do speváckej zložky Umeleckého súboru Lúčnica. Táto príhoda bola veľmi nečakaná vzhľadom na to, že som o konkurze ani nevedela. Môj kamarát, ktorý bol v tej dobe tanečník v Rozsutci, sa o konkurze dozvedel a v deň kedy bol, mi napísal, že ideme spolu do Bratislavy. Prípravu som si vymyslela cestou vo vlaku a rovnako aj pesničky, ktoré budem spievať. Sama som to nečakala, ale nakoniec ma zobrali. Dnes tam už pôsobíme obaja. Ja ako speváčka a on ako tanečník,“ zaspomínala na úsmevnú príhodu šikovná Klaudia.

293615541_5267951243290960_6771683212410315615_n.jpg

Našu redakciu taktiež zaujímalo, aké výnimočné súťaže už absolvovala a aké cenné víťazstva už má za sebou:

„Ako malá som chodievala pravidelne na súťaž Slávik Slovenska, s detským súborom sme chodili na folklórne súťaže, rovnako som absolvovala pár súťaží v modernom speve a jednu vo francúzskom jazyku. Momentálne ale už na súťaže nechodím a ani žiadnu v blízkej budúcnosti neplánujem. V tomto období mi viac ako súťaže, dávajú skúsenosti v speve telesá, s ktorými mi by ani vo sne nenapadlo, že by som mohla spolupracovať. Ide o Štátnu filharmóniu Košice, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a podobne. Tento rok ma oslovil aj spevák Bystrík a zažila som veľmi špeciálnu spoluprácu na jeho novom CD, kde som si vyskúšala iný typ spevu a spoznala množstvo milých a zároveň talentovaných ľudí. Sú to vždy veľmi veľké a príjemné príležitosti a ja som za ne nesmierne vďačná,“ prezradila v našom rozhovore s úsmevom nadaná Klaudia, ktorej sme sa na záver opýtali na jej plány do budúcna:

IMG_5832Sep 28 2020Sep 28 2020.jpg

„V tejto chvíli do budúcnosti veľké vízie nemám. Budem dávať maximum do aktívnych projektov a uvidím, čo život prinesie. Začínam učiť spev v detskom súbore v Bratislave, takže aj to je pre mňa taká malá skúška, ako to vôbec zvládnem. Určite sa chcem zdokonaľovať v tom čo robím a čo ma napĺňa. Práve spev a hudba mi do života priniesli veľké množstvo ľudí, a to ma na tom baví najviac. Najkrajšie je, že prezentovaním piesní, môžeme vyvolať v ľuďoch rôzne pocity šťastia, ale rovnako aj smútku iba prostredníctvom svojho prednesu. Dúfam, že sa na „doskách, ktoré znamenajú svet“ udržím čo najdlhšie,“ uzavrel v našom rozhovore talentovaná dvadsaťdvaročná speváčka zo Strečna, Klaudia Škorvánková.

IMG_9520.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Šachista a stolnotenista Daniel Kulich (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť