Štvrtok 16. 05. 2024 22:05:16 | Meniny má Svetozár

Týždeň kresťanskej kultúry sa bude venovať otázke jednoty v spoločnosti

Hľadanie odpovedí na otázku Aká jednota? je ústrednou témou 13. ročníka festivalu Týždeň kresťanskej kultúry v Žiline. Podujatie sa uskutoční od 24. septembra do 2. októbra. TASR o tom informoval riaditeľ festivalu Dušan Václav. FOTO: Facebook / Peter Fiabáne - váš primátor

TASR|21. september 2022|18:15:07

Doplnil, že medzi hosťami budú aj riaditeľ projektu Godzone Július Slovák a moderátor Štefan Chrappa, známy aj pod pseudonymom Pišta Vandal.

"Ideme opäť hľadať, čo nás spája, a pýtame sa, akú jednotu vlastne potrebujeme a na akej sme schopní pracovať. Po dvoch pandemických rokoch sme dúfali, že príde pokojný čas a festival sa bude konať v atmosfére slobody, kreativity a budovania. Ale opäť dostane prívlastok krízový. Spoločnosť je naďalej rozdelená a mnohí znovu volajú po jej zjednotení. Chceme k tomu prispieť aj my," povedal Václav.

Festival otvorí v sobotu (24. 9.) prehliadka žilinskej Katedrály Najsvätejšej Trojice, ktorá je aj súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. "V programe je tiež vernisáž výstavy drevorezieb autora Jaroslava Mieresa či verejné čítanie Biblie v uliciach mesta. S prácou Diecéznej charity Žilina a projektom Hlinený dukát sa môžu záujemcovia zoznámiť v piatok (30. 9.) na Mariánskom námestí," doplnil riaditeľ festivalu.

Týždeň kresťanskej kultúry je multižánrovým kultúrnym festivalom s históriou od roku 2009, keď sa konal nultý ročník. Organizujú ho Inštitút Communio a EKUZA. Inštitút Communio je neziskovou organizáciou. Do jej portfólia patria okrem Týždňa kresťanskej kultúry aj ďalšie aktivity ekumenického charakteru - vydáva mesačník Naša Žilinská diecéza, organizuje diskusie na duchovné a spoločenské témy.

EKUZA je neformálne združenie cirkví pôsobiacich v Žiline. Vznikla v roku 1999. Okrem Týždňa kresťanskej kultúry každoročne organizuje v meste Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov, modlitby za mesto počas Staromestských slávností alebo modlitby žien.

plagat_TKK_2022(2) väčšia.jpg


Súvisiaci článok
V piatok večer rozsvietia žilinský Sirotár
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť