Streda 27. 03. 2024 01:40:47 | Meniny má Alena

O premenovaní Tisovej ulice bude rozhodovať nielen súd, ale aj Varínčania v referende

Obyvatelia obce Varín budú v referende hlasovať o tom, či súhlasia s premenovaním Ulice Dr. Jozefa Tisu. Konať sa bude 29. októbra, teda v rovnaký deň, ako spojené voľby do orgánov miest, obcí a krajov, ale v samostatnej miestnosti. Výsledok hlasovania nebude pre obecné zastupiteľstvo záväzný. O zákonnosti názvu ulice po vojnovom zločincovi Tisovi rozhoduje aj súd. FOTO: Ľubo Bechný

Michal Filek|15. september 2022|10:00:02


Súvisiaci článok
Tisovu ulicu vo Varíne premenovali na Antifašistickú
Čítajte viac >

Informáciu o referende priniesla včera v hlavných správach spravodajská televízia TA3.

Rozhodnutie občanov nemusí byť pre orgány obce záväzné. „Výsledok bude mať len odporúčací charakter, ale neverím tomu, že poslanci by nerešpektovali vôľu občanov,“ uviedol pre TA3 starosta Varína Michal Cvacho.

Aj predkladateľka návrhu na premenovanie ulice, poslankyňa Lenka Ticháková hovorí, rozhodnutie občanov nebude to najpodstatnejšie. Problém s konečnou platnosťou vyrieši až súd, kam rozhodovanie o zákonnosti pomenovania ulice po Tisovi posunul prokurátor. Jeho protestu totiž obecní poslanci nevyhoveli.

„Súd v konečnom dôsledku aj tak nebude zaujímať názor občanov. Súd bude zaujímať len to, či je zákonné, alebo protizákonné všeobecne záväzné nariadenie o pomenovaní ulice po Tisovi,“ povedala Lenka Ticháková.

„Referendom sme chceli dosiahnuť to, aby občania vyjadrili svoju vôľu. Podľa mňa bude správne, keď súd rozhodne,“ povedal poslanec Ľubomír Sečkár.

Hlasovanie v referende o tom, či občania súhlasia s premenovaním Ulice Dr. Jozefa Tisu bude tajné.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Ticháková vs. Frankl: Zaslúži si Tiso vlastnú ulicu, alebo nie?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť