Štvrtok 25. 04. 2024 04:34:44 | Meniny má Marek

Detektoristi vykrádajú známe nálezisko v okolí Žiliny, pamiatkari museli zasiahnuť

Z dôvodu ochrany lokality pamiatkari nezverejnili presný názov náleziska, aby naň nestrhli ešte väčšiu pozornosť. FOTO: ilustračná Archeologický ústav SAV, KPÚ v Žiline

Michal Filek|13. september 2022|12:00:00

Pracovníkom z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Žiline sa nedávno podarilo zachrániť niekoľko cenných archeologických nálezov na známom hrádku v okrese Žilina. Išlo o železné predmety z mladšej doby železnej a vrcholového stredoveku. Nálezy stredovekých militárií podľa pamiatkarov dokladujú vojenskú aktivitu v tejto oblasti. Najvzácnejším je práve zdobený železný strmeň z konského postroja.

„Záchranná akcia bola vyvolaná informáciou o masívnom vykradnutí náleziska detektoristami. Z dôvodu ochrany lokality jej názov zatiaľ nebudeme zverejňovať a Krajský pamiatkový úrad bude pokračovať v jej prieskume,“ uviedli pamiatkari na sociálnych sieťach.

Medzi najvzácnejší nález patrí zdobený strmeň z konského postroja.
Nálezy stredovekých zbraní dokladujú vojenskú činnosť v tejto lokalite.

Ihlica spred nášho letopočtu

Veľmi vzácny nález sa v nedávnej dobe (august 2022) podaril aj na Liptove. Pri prieskumnej činnosti objavili pamiatkari krásny, na severe Slovenska úplne ojedinelý archeologický nález.

„Ide o precízne vyhotovenú bronzovú ihlicu, podobnú tzv. typu Majcichov. Renomovaná odborníčka na dobu bronzovú, profesorka Mária Novotná, tento typ ihlice datuje do obdobia staršej doby mohylových pohrebísk, to znamená niekde do prvej polovice druhého tisícročia pred naším letopočtom. Takéto ihlice sa nachádzajú najmä v hroboch na pohrebiskách z neskorej fázy maďarovskej a věteřovskej kultúry,“ informoval o objave KPÚ v Žiline.

Ihlica nájdená na Liptove je stará niekoľko tisícročí.

Nad skutočnosťou, ako sa táto ihlica objavila na Liptove, pamiatkari zatiaľ iba polemizujú. „Vzhľadom k množstvu nálezov z doby bronzovej, nás tento ojedinelý nález len utvrdil v tom, že územie Liptova bolo v obľube našich predkov už od hlbokého praveku. Ihlica sa čoskoro stane predmetom Liptovského múzea v Ružomberku.“

Ihlica bude vystavená v Liptovskom múzeu v Ružomberku.

Súvisiaci článok
Poklad spod Likavy vystavia pre verejnosť v Liptovskom múzeu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť