Streda 24. 04. 2024 16:00:31 | Meniny má Juraj

Na splnenie odvážnej výzvy zostávajú firme dva mesiace

Postaviť Centrum sociálnych služieb (CSS) za 165 dní. To bola výzva, do ktorej sa pustila martinská radnica, spoločne s dodávateľom, na jar tohto roka. Hoci mnohí ľudia neverili, že sa stavbu v termíne dokončiť podarí, zatiaľ všetko ide podľa plánu. FOTO: Mesto Martin

D U|8. august 2022|14:00:16


Súvisiaci článok
Dobrovoľní hasiči z Bytčice zasahovali pri odstraňovaní hniezda sršňov
Čítajte viac >

Výstavba CSS v martinskej mestskej časti Podháj napreduje. Jedna z najvýznamnejších investícií tohto roka v meste by mala byť odovzdaná v októbri. O aktuálnom stave na stavbe sa presvedčilo vedenia mesta počas kontrolného dňa.

„Spoločne si prezreli areál stavby a doposiaľ vykonané stavebné práce. Na celom objekte bola dokončená strecha, podlahové kúrenie a betonáž podláh. V súčasnosti sa realizujú sadrokartónové konštrukcie, rozvody horúcovodu a výmenníková stanica, rozvody pitného a požiarneho vodovodu, ako aj splašková kanalizácia,“ informovala Jana Kopecká, hovorkyňa mesta Martin.

IMG_2845.jpg

Súbežne prebiehajú aj montážne práce na rozvodoch zdravotechniky, vzduchotechniky, vykurovania, silnoprúdu a slaboprúdu. Obkladajú sa sociálne miestnosti a zatepľuje sa plášť budovy. „Práve sme ukončili kontrolný deň na stavbe nového Centra sociálnych služieb na Podháji. Som veľmi rád, že napriek chronickému nedostatku stavebných materiálov, meškaniu dodávok a zvyšovaniu cien táto stavba pokračuje bez výrazného sklzu a zhotoviteľ potvrdil, že dielo odovzdajú v mesiaci október. Už teraz sa teším, že naši seniori budú môcť využívať tieto priestory už koncom tohto roka, “ povedal primátor mesta Ján Danko.

IMG_2844.jpg

Náklady na výstavbu CSS sú v sume 4,1 milióna eur, z toho 2,5 milióna je príspevok Štátneho fondu rozvoja bývania, ostatné zaplatí mesto.

Na slávnostné poklepanie základného kameňa sa na jar prišli pozrieť aj desiatky martinských dôchodcov. „Tešíme sa, ak sa to podarí, to bude dobré, lebo starých ľudí osamelých je veľa,“ povedal nám martinský dôchodca. „No ja zjem kefu, ak to stihnú postaviť do septembra,“ uviedla dôchodkyňa, ktorá dodržaniu termínu výstavby neverí.

Odvážnej výzve, ako zhotoviteľ, čelí čadčianska firma. „Videli sme, do čoho ideme, zatiaľ všetko ide tak, ako by malo. Výzva je to riadna, ale popasujeme sa stým,“ uviedol pre SP21 Martin Brisuda, konateľ BM Mont Čadca.

IMG_2846.jpg

Mesto Martin ako vlastník CSS v ňom ponúkne 40 lôžok pre celoročný pobyt osôb v dôchodkovom veku a 10 lôžok pre odkázaných v preddôchodkovom veku. Súčasťou objektu bude aj denný stacionár. V Martine evidujú už teraz desiatky žiadostí o umiestnenie seniorov do zariadení. „Je veľký záujem, čakanie na umiestnenie do takéhoto zariadenia, to sú mesiace až roky. Všetky zariadenia nielen v Martine, ale aj v okolitých mestách sú preplnené,“ dodal primátor.

IMG_2847.jpg


Súvisiaci článok
Mladého bociana a sokoly záchranári zo Zázrivej čoskoro vypustia do prírody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť