Štvrtok 28. 03. 2024 20:11:22 | Meniny má Soňa

Kriminálne prípady minulosti: Ľubomír Harman riešil susedské spory streľbou zo samopalu

Krvavý masaker mal na svedomí nenápadný čudák a samotár. V Devínskej Novej Vsi pripravil Bratislavčan Ľubomír Harman o život sedem ľudí, pätnásť osôb zranil a napokon zbraň obrátil aj proti sebe. Za všetkým vraj boli susedské nezhody. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: TASR Martin Baumann

D U|7. august 2022|12:00:03


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Ivan Kuzmický chorobne túžil po zbrani, skončil na popravisku
Čítajte viac >

Tridsiaty august 2010, Bratislava, Devínska Nová Ves. Nezamestnaný 48-ročný muž vychádza zo svojho maličkého panelákového bytu. Je slnečný pondelok, niečo pred desiatou hodinou doobeda. Ľubomír má na ušiach modré slúchadlá a v rukách drží samopal. Búcha na dvere svojich susedov. Tí mu otvárajú. Harman sa v zlomku sekundy nasilu vtisne do ich bytu a spúšťa paľbu. Jeho rukou behom chvíle zomiera všetkých päť členov domácnosti, medzi nimi aj 12-ročný chlapec. Obete ležia v kalužiach krvi: tri v obývačke, dve v kúpeľni. Krvavá dráma sa však ešte nekončí...

Na hluk po streľbe otvára dvere svojho bytu iná suseda. Harman, ktorý medzitým už vyšiel na chodbu, na ňu skríkne: „Zavri, lebo ti odstrelím hlavu,“ a rýchlo vybieha von, pred vchod paneláku. Tam strieľa po ďalšom mužovi, aj ten je na mieste mŕtvy a potom bezhlavo páli dookola na všetko, čo sa pohne. Vonku je obrovská panika, ľudia utekajú.

Po chvíli už sú na mieste aj záchranné zložky. Harman vypálil zo samopalu dokopy okolo 140 rán, keď dostáva ranu do hrudníka. Tou ho zasiahol kukláč. Hneď na to však Harman obracia samopal proti sebe a strelou do hlavy krvavú drámu po 45 minútach ukončí. Devínska Nová Ves je v tej chvíli plná policajtov, ľudia sú v obrovskom strachu a šoku, poskrývaní, kde sa dá.

Hrôza prichádza ešte popoludní, keď na balkóne paneláku nájdu blízki poslednú Harmanovu obeť. Siedmou obeťou jeho streľby je 52-ročná žena, ktorú strela zasiahla, keď v nesprávnej chvíli vyšla na balkón.

Foto TASR Štefan Puškáš (003).jpg FOTO: TASR Štefan Puškáš

Devínsky masaker má teda dokopy osem obetí (vrátane vraha) a 15 ľudí je zranených.

Vyšetrovanie ukázalo, že Harman bol počas útoku pod vplyvom drog aj alkoholu. Trestné stíhanie napokon zastavili, keďže páchateľ bol mŕtvy. Prečo strieľal, nikto nikdy nezistil, no svoj podiel mali údajne susedské nezhody.

Podľa susedov bol Harman tichý čudák a samotár, žil sám v malom bytíku. V jeho domácnosti však policajti objavili celý arzenál zbraní. On sám bol členom Zväzu vojakov v zálohe, a tiež držiteľom zbrojného preukazu. Na jeho získanie však v tom čase neboli potrebné psychotesty.

Po tragédii v Devínskej Novej Vsi sa sprísnili pravidlá pre držanie zbraní a údajne tisícky nelegálnych zbraní sa podarilo dostať pod kontrolu.


Súvisiaci článok
Prípad podozrivého muža na sivom BMW v Porúbke je vyriešený. Bol to hoax!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť