Štvrtok 25. 04. 2024 21:59:59 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Triatlonistka Bibiana Snováková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Pätnásťročná rodáčka z Hruštína, Bibiana Snováková, reprezentuje Mestský plavecký klub Dolný Kubín už od svojich ôsmich rokov. Ku plávaniu ju podľa jej slov priviedla mamina Katarína, ktorá ju s vodou oboznamovala už na baby plávaní v jej ôsmich mesiacoch. Bibiana bude MPK DK najbližšie reprezentovať na augustových pretekoch v Žiline. Foto: Súkromný archív Bibiany Snovákovej

Juliana Krčulová|23. júl 2022|10:31:04


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Tenistka a atlétka Kristýna Švagrová (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

„Volám sa Bibiana Snováková mám pätnásť rokov a navštevujem osemročné gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Mestský plavecký klub Dolný Kubín reprezentujem v triatlone a plávaní od svojich ôsmich rokov,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná plavkyňa Biba Snováková, ktorá nám ďalej opísala svoje športové začiatky:

„Už od malička so mnou mamina chodila plávať a postupne som sa v tom zlepšovala. Keď som mala osem, trénerka, s ktorou som trénovala, sa ma spýtala, či by som nechcela skúsiť trénovať v MPK DK. Tak sa aj stalo. Zo začiatku som chodila len na plavecké preteky. Potom si ma všimla trénerka Katka, ktorá ma aj doteraz trénuje, a zobrala ma na prvý triatlonový pretek – akvatlon, čo je spojenie plávania a behu. Veľmi sa mi to páčilo a dokonca som sa aj umiestnila na 2. mieste. Už vtedy som vedela, že sa chcem venovať triatlonu aj naďalej,“ priblížila Biba a dodala, že mamina Katarína ju už v ôsmich mesiacoch brávala na baby plávanie:

klubová fotka .jpg

„Mamka so mnou chodila na baby plávanie už od ôsmich mesiacov, chcela hlavne, aby som si vytvorila imunitu a naučila sa plávať, potom som chodila aj na skupinové plávanie a neskôr aj na individuálne tréningy k trénerom. Oni mi potom odporučili plavecký klub, kde trénujem už siedmy rok,“ zaspomínala Biba, ktorú s odpoveďou doplnila jej mamina Katarína Snováková:

„Už od útleho detstva sme začali s baby plávaním, keďže som cítila, že je to pre Bibku veľmi prospešné, naďalej zdokonaľovala techniku plávania v rôznych kluboch, ale aj u individuálnych trénerov, keď mala osem rokov, začala trénovať intenzívnejšie v Mestskom plaveckom klubu, kde je dodnes,“ uviedla pre našu redakciu mamina talentovanej športovkyne a dodala, že paradoxne nikto z ich najbližšej rodiny sa plávaniu ani triatlonu nevenoval: „K športu nás viedol Bibkin ocino, ktorý bol freestylový snowboardista,“ priblížila mamina Katarína.

plávanie.JPG

plavecké preteky.jpg

Mladej športovkyne sme sa opýtali, ako prebieha jej tréningová hodina plávania, ako často trénuje a na čo sa na svojich tréningoch zameriava:

„Tým, že triatlon je zložený z troch športov, môj tréningový plán je veľmi pestrý. Najviac času venujem trénovaniu plávania. V bazéne som skoro každý deň. Behávame dva až trikrát za týždeň a k tomu chodíme aj na bicykel, ktorý trénujem najradšej. Všetko však závisí podľa pretekov a časti sezóny. Pri triatlone je tiež veľmi dôležitá životospráva, keďže je to náročný šport a vyžaduje si veľa tréningu. Pre mňa je dôležitá vždy rozcvička pred tréningom, strečing po ňom, zdravá a vyvážená strava, regenerácia a dostatok spánku,“ priblížila svoj tréningový proces rodáčka z Hruštína.

bike.jpg

Našu redakciu taktiež zaujímalo, aké výnimočné súťaže už talentovaná triatlonistka absolvovala a aké cenné víťazstvá už má za sebou:

„Pre mňa je výnimočný a dôležitý každý pretek. Na každú súťaž sa snažím nastúpiť v plnom nasadení a odniesť si z nej čo najviac. Tento rok pretekám v kategórii staršie žiačky, kde na pretekoch absolvujem 400 metrov plávania, 10 kilometrov bike a 2 kilometre beh. Medzi moje najväčšie úspechy patria výhry z majstrovstiev Slovenska v akvatlone a duatlone. Pravidelne sa umiestňujem na pretekoch na prvých troch miestach v mojej kategórii. Jeden z najväčších úspechov pre mňa je aj ten, že sa mi podarilo dostať do Slovenskej reprezentácie a absolvovať repre sústredenie na Mallorce,“ pochválila sa ešte len pätnásťročná Bibiana svojimi doterajšími úspechmi, ktoré prežíva rovnako so svojou rodinou:

reprezentačné sústredenie Mallorca.JPG

„Hlavne v prvých rokoch plávania sme dohliadali na pravidelnosť tréningov. V súčasnosti je samostatná. Súťaže absolvuje väčšinou s trénerkou a partiou z klubu, keď je možnosť, radi sa ideme pozrieť na preteky aj my,“ dodáva s úsmevom mamina Katarína, ktorej sme sa opýtali aj na obdobie, kedy Bibiana nechodila pre covid obmedzenia do školy a nemohla sa ani zúčastňovať tréningových hodín:

„Keďže sme akčná rodina, aj počas covidu sme veľa športovali. Chodili sme hlavne na skialp, bežky, bicykel, túry. Začali sme s jogou a otužovaním. Určite aj toto obdobie bolo niečím prínosne. Po lockdowne začala Bibi bez problémov opäť trénovať,“ ozrejmila mamina šikovnej športovkyne.

Najbližšie sa talentovaná triatlonistka ukáže na augustových pretekoch v Žiline:

„Najbližšie mám triatlon v Žiline, a to v nedeľu 14. augusta a potom ma čaká vrchol sezóny, čo sú Majstrovstvá Slovenska v triatlone, ktoré sa uskutočnia v Novej Bani na tajchu v sobotu 27. augusta a v duatlone, ktoré sa uskutočnia o týždeň neskôr v Mošovciach. Potom ma čaká náročná (objemová) zimná príprava na ďalšiu sezónu,“ ozrejmila našej redakcii svoje nadchádzajúce plány a súťaže pätnásťročná športovkyňa, ktorá na našu otázku, či sa plánuje v triatlone aj naďalej zdokonaľovať, jedným dychom dodala:

„Určite sa aj naďalej chcem venovať triatlonu, trénovať a zlepšovať sa. Bola by som veľmi šťastná, keby sa mi podarí udržať v reprezentácii a budúci rok ísť na nejaké zahraničné preteky a európsky pohár, keďže tento rok nemôžem ísť kvôli nízkemu veku. V štúdiu chcem pokračovať na osemročnom gymnáziu,“ uviedla pre našu redakciu talentovaná triatlonistka Bibiana Snováková.

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Tanečníci Valentína Nemravová a Oliver Kuniak (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť