Streda 08. 05. 2024 21:50:59 | Meniny má Ingrida

TIP NA VÝLET: Likavský hrad, najväčší a najvyšší hrad na Liptove

Letné prázdniny sú ideálnou príležitosťou, aby sme spoznávali aj vzdialenejšie kúty nášho kraja. Tentokrát vás vezmeme na hrad Likava v okrese Ružomberok, ktorý sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku. Výlet je naozaj nenáročný, vhodný aj pre najmenšie detičky. Hor sa na Likavu! FOTO: redakcia, Hrady a zámky na Slovensku

Michal Filek|17. júl 2022|11:43:30


Súvisiaci článok
Na hrade Likava skenovali cisternu cez mobilnú aplikáciu
Čítajte viac >

Kým sa začneme štverať na samotný hrad, radi by sme vám o tejto zaujímavej stredovekej zrúcanine niečo prezradili. Hrad Likava je najväčším hradom Liptova a jeho úlohou bolo strážiť dôležitú cestu z Považia na Oravu a do Poľska. Hrad pochádza z prvej polovice 14. storočia, pred rokom 1341 ho dal vybudovať zvolenský a liptovský župan Donč. Bol kráľovským majetkom, od jeho postavenia ho do užívania zvyčajne dostávali liptovskí župani.

Rozšírenie pevnosti

Po roku 1435 bol k pôvodnému hradu pristavený dolný hrad, v druhej polovici 15. storočia gotický horný hrad a po roku 1533 bol upravený v renesančnom štýle. Poslední majitelia (Thökölyovci) v druhej polovici 17. storočia prebudovali pevnosť na prepychovú súkromnú rezidenciu. Hradu konečne zabezpečili vodný zdroj – studňu, ktorá údajne dosahovala hĺbku 50 metrov.

Hrad Likava bol postavený v prvej polovici 14. storočia. FOTO: Hrady a zámky na Slovensku

Hrad v priebehu storočí prekonal niekoľko obliehaní, po jeho dobytí cisárskym vojskom v decembri 1670 sa opäť stál kráľovským majetkom. Osudovú ranu mu uštedril knieža František II. Rákoczi, ktorý ho počas proticisárskeho povstania v roku 1707 prikázal zbúrať. Odvtedy zostal hrad opustený a chátral.

Najvyšší

Napriek nepriazni osudu a nemilosrdnému času sa do dnešného dňa udržal hrad v pomerne slušnej kondícii. Vďaka rozsiahlym zachovalým prvkom sa považuje za jednu z najvýznamnejších hradných pamiatok na Slovensku. Jeho palácový komplex ho dokonca radí medzi najvyššie stavby svojho druhu u nás (viac ako 36 metrov nameraných v najvyššom bode severného paláca). V roku 1963 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Hrad je v súčasnosti majetkom Liptovského múzea. Pre bezpečnosť návštevníkov sú momentálne sprístupnené nádvoria dolného hradu a zrekonštruovaná Huňadyho veža, v ktorej je vytvorená expozícia venovaná dejinám Likavy.

Hrad Likava dali zbúrať na začiatku 18. storočia. Odvtedy bol vydaný napospas osudu. FOTO: Hrady a zámky na Slovensku

Hor sa na hrad!

A ako sa na hrad dostaneme? Hrad je situovaný v katastri obce Likavka, na skok od Ružomberka. V okrajovej časti obce je vytvorené záchytné parkovisko, ktoré je určené práve pre návštevníkov hradu. Tu môžete zaparkovať svoje auto a vydať sa po turistických značkách hore na hrad. Z parkoviska je to na Likavu približne 20 minút. Cez dedinu budete prechádzať minimálne, smerové tabule vás po pár metroch od parkoviska navedú na lesnú cestu.

Pri vjazde do obce od Dolného Kubína sa nachádza záchytné parkovisko, kde môžete nechať auto. Z parkoviska je to na hrad približne 20 minút.
Sledujte navigačné tabule! Tie vás bezpečne a bez blúdenia vyvedú na hrad.

Pozor, pre výstavbu diaľnice sa časť chodníka tiahne aj cez stavenisko. Pri prechode je preto nevyhnutné použiť prechodové galérie a koridory, určené pre tento účel. Keď prejdete túto časť, zrazu sa ocitnete v lese, kde sa členitejším terénom a horským chodníkom, miestami so strmším stúpaním, dostanete na samotný hrad za niekoľko minút.

Priamo pod hradom momentálne prebieha výstavba diaľnice. Pri prechode popod most použite prechodovú galériu. Je to pre vašu bezpečnosť.
Druhá časť cesty, ktorá sa tiahne lesom, je oveľa príjemnejšia.

Hradná expozícia

Keď prejdete cez vstupnú bránu do prvého nádvoria, napravo zbadáte drevený stánok, kde je potrebné zaplatiť za vstup. Pre dospelých je vstupné 3 eurá, pre deti a študentov 1,5 eura. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma. Ako sa dozvedáme od pani pri pokladni pre návštevníkov je sprístupnená len časť hradu. Hoci hrad prešiel v nedávnej dobe rekonštrukciou a statickými úpravami, predsa sú horné časti hradu nebezpečné, a preto tam nie je umožnený prístup.

Vstupujeme na hrad! Pripravte sa na to, že je potrebné zaplatiť vstupné.
Jednou z prístupných častí hradu je práve Huňadyho veža, kde sa nachádza hradná expozícia.

Ponúka nám však možnosť nahliadnuť do hradnej expozície, ktorá sa nachádza vo veži v dolnom nádvorí hradu a aj výklad k histórii, ktorý sa uskutoční o niekoľko minút. Zavítame teda aspoň do sprístupnených častí hradu a kocháme sa výhľadom na palácový komplex, ktorý je síce pre nás momentálne „nedobytný“, ale aj tak ohromuje svojou monumentálnosťou.

Páči sa nám aj návšteva expozície, kde sa dozvedáme informácie nielen o samotnej histórii hradu, ale aj o archeologických výskumoch, ktoré sa tu uskutočnili a k nahliadnutiu je aj stredoveký inventár, napríklad lavica na mučenie.

Súčasťou hradnej expozície je aj táto lavica na mučenie.
Horné časti hradu sú v súčasnosti pre verejnosť neprístupné.

Likava bez najznámejšieho väzňa

Vypočujeme si zaujímavý výklad od lektorky, ktorá nám napríklad prezradí, že súčasťou hradu je aj 50 metrov hlboká studňa, ktorú počas demolácie Likavy nevedeli zbúrať, pretože bola vymurovaná z veľmi odolných a nezvyčajných „materiálov“ (vraj do malty primiešali bielka z vajec). Nakoniec ju zamurovali. Alebo, že na hrade nikdy nebol väznený Juraj Jánošík, ako sa to spomína v básni od Sama Chalupku Likavský väzeň, keďže hrad bol zbúraný skôr, ako Jánošíka zlapali a odsúdili na smrť.

Čo by to bol za hrad, keby sa s ním nespájala povesť. Napríklad tá o Likave hovorí o poklade, ktorý počas obliehania pevnosti zakopal hradný pán spolu so sluhom práve na hrade. Hradný pán sa však o svoje cennosti obával, preto nechal jediného svedka – sluhu sťať a v nastávajúcom boji prišiel sám o život. Podľa povesti, ktorá sa traduje dodnes, mal skrytý poklad aj po smrti strážiť práve popravený čeľadník. Údajne presne o polnoci chodil s hlavou pod pazuchou po hrade.

Na hrade Likava údajne straší...

Likavský poklad

Je však možné, že duchárskym príbehom na hrade už odzvonilo, keďže práve v roku 2019 bol v katastri obce Likavka nájdený pravý poklad! A to mešec plný mincí, pochádzajúcich z konca 15. a začiatku 16. storočia. Poklad pozostával z 1868 drobných uhorských strieborných dukátov a dvoch dukátov Ľudovíta II. Narazili naň náhodne dvaja manželia z Liptova počas prechádzky. Dukáty spod zeme pravdepodobne vyhrabali diviaky. Manželia následne svoj objav ohlásili pamiatkarom, za čo sa im ušlo 100-percentné nálezné. Likavský poklad je od februára tohto roku vystavený v Liptovskom múzeu v Ružomberku, kde po návšteve hradu môžete zájsť.

A kto vie, možno poklad, ktorý bol nedávno objavený neďaleko hradu, nie je jediný, ktorý sa tam skrýva. Možno sa usmeje šťastie práve na vás, keď sa vyberiete na prieskum tejto oblasti. A ďalšia pozitívna správa je, že sa momentálne pripravuje dokumentácia na celkovú obnovu Likavského hradu. Viac informácií prinesieme v pripravovanom článku.

Likavský poklad. V súčasnosti vystavený v Liptovskom múzeu v Ružomberku. FOTO: Pamiatkový úrad SR

Servisné info:

OTVÁRACIE HODINY na hrade Likava:

  • PO - NE: 9:00 - 17:00 (posledný vstup: 16:30)

OTVÁRACIE HODINY v Liptovskom múzeu v Ružomberku:

  • PO - PIA: 9:00 - 16:00
  • SOBOTA: zatvorené
  • NE: 12:00 - 16:00

Súvisiaci článok
Dobrovoľníci z hradu Hričov sa pochválili novinkou: brána obnovená! (FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť