Štvrtok 02. 05. 2024 20:54:15 | Meniny má Žigmund

Vychylovská osmička – Beh od stanice po stanicu napísal prvú kapitolu (FOTOGALÉRIA)

V sobotu 9. júla 2022 sa konalo v areáli Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke historicky prvé športové podujatie. Boli ním bežecké preteky Vychylovská osmička – Beh od stanice po stanicu. Text: Mário Janík, Kysucké múzeum Foto: Kysucké múzeum

Tlačová správa|12. júl 2022|12:50:04


Súvisiaci článok
Bažant Kinematograf vyrazí na cesty už po dvadsiaty raz. Neobíde ani Žilinu
Čítajte viac >

Organizátormi podujatia boli Kysucké múzeum a Obec Nová Bystrica. Takmer šesť mesiacov trvajúca príprava podujatia tímom okolo riaditeľky pretekov, Martiny Krkoškovej, bola podľa slov Mária Janíka z Kysuckého múzea zavŕšená nevšedným podujatím, v ktorom sa snúbili šport s kultúrou a históriou.

„Ráno v skanzene, čo sa týka počasia, neveštilo nič dobré. Ťažké mraky, chlad a občasné mrholenie narobili organizátorom vrásky, no nakoniec boli ideálne bežecké podmienky. Hlavný beh meral 8,6 kilometra a ako napovedá už názov pretekov, bežalo sa medzi dvoma stanicami Historickej lesnej úvraťovej železnice. Štart a cieľ bol neďaleko stanice Skanzen, obrátka v stanici Sedlo Beskyd, kde je hranica medzi regiónmi Kysuce a Orava,“ priblížil Janík a ďalej pokračoval:

bežci.jpg

„Bežci prekonali prevýšenie 230 výškových metrov. Podujatie sprevádzali aj detské behy. Staršie deti (ročníky 2007 – 2010) a juniori (2003 - 2006) si zmerali sily na 2 kilometrovej trati a mladšie deti (2011 a mladšie) si odbehli 400 metrov. Preteky ponúkli viacero kvalitných výkonov. Až 4 pretekári v hlavnom behu dokázali svoje tempo na 1 kilometer „vpratať“ pod 4 minúty, čo sú obdivuhodné výkony,“ dodal Janík.

Podľa dostupných informácií sa Vychylovskej osmičky zúčastnilo 165 bežcov. Vzhľadom na to, že išlo o vôbec prvý ročník a pre zúčastnených išlo o veľkú neznámu, organizátori sa z veľkej účasti nadmieru tešia.

„Hlavného behu sa zúčastnilo 81 pretekárov, juniorka bola bohužiaľ len jedna, starších detí na 2 km bolo 24 a mladších na 400 metrov 59. Dobehnutím do cieľa však program nekončil. Energiu vynaloženú pri behu bolo treba doplniť, a tak každý účastník dostal misku strapačiek s kapustou a slaninkou, pivo alebo nealko nápoj. Nasledovalo odovzdanie cien najlepším, o ktoré sa postarali riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová, starosta obce Nová Bystrica Jozef Balačin a riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada, ktorý mimochodom išiel príkladom a zabojoval priamo na trati,“ ozrejmil Janík.

detskí bežci.jpg

„Po odovzdaní cien víťazom pripravili organizátori bohatú tombolu s desiatimi detskými a dvadsiatimi cenami pre dospelých. So svojim hudobným recitálom sa predstavila bardejovská hudobná skupina Niečo navyše, ktorej členovia odohrali svoje skladby akusticky. Uhradením štartovného získal každý bežec aj prehliadku skanzenu Múzea kysuckej dediny, čím bola naplnená prvotná idea organizátorov o prepojení športu a kultúry.“

kapela Niečo navyše.jpg

„Pri bilancovaní podujatia musíme konštatovať, že bolo úspešné a hojná účasť bola veľkým prekvapením. Organizátori nazbierali obrovské množstvo skúseností, ktoré určite využijú pri organizovaní ďalších ročníkov a popracujú na vylepšeniach. To množstvo pozitívnych reakcií určite stojí za pokračovanie v nastúpenom trende,“ uzavrel Mário Janík z Kysuckého múzea.


Súvisiaci článok
Horskí záchranári pomáhali v Terchovej poľovníkovi po páde zo stromu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť