Utorok 16. 04. 2024 07:52:10 | Meniny má Dana, Danica

Talent Žilinského kraja: Spevák a tanečník Vojtech Baláž (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Pätnásťročný študent Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine získal svoj prvý diplom v roku 2015 za víťazstvo v prvej kategórii okresného kola celoslovenskej súťaže, ktorej garantom je Peter Dvorský, Slávik Slovenska. FOTO: Súkromný archív Vojtecha Baláža

Juliana Krčulová|2. júl 2022|12:26:00


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Lyžiarka Lívia Lepejová (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

„Volám sa Vojtech Baláž, mám pätnásť rokov a momentálne študujem na Gymnáziu Jozefa Lettricha v Martine, ktoré navštevujem už piaty rok. Už od malička sa venujem folklóru, tancu a spevu. Od mojich piatich rokov som členom Detského folklórneho súboru Turiec, v ktorom pôsobím dodnes. Taktiež navštevujem Základnú umeleckú školu v Martine, v ktorej som už ukončil 8-ročný cyklus vo výtvarnom odbore a momentálne som v 7. ročníku 8-ročného cyklu v hre na hudobnom nástroji, keyboard. Mám veľmi rád umenie, čo sa dá aj vidieť na mojich aktivitách mimo školy. Rád si kreslím, tancujem, a aj spievam, aj v ruštine či angličtine,“ povedal našej redakcii talentovaný folklorista Vojtech Baláž, ktorý pre našu redakciu zaspomínal aj na svoje spevácke a tanečné začiatky:

IMG_6316.jpg

IMG_6335.jpg

„Spevu sa venujem od malička. Už ako malý som rád spieval, v čom ma podporovala aj celá rodina, hlavne moja mama a otec. Dokonca aj na prechádzkach som kráčal do rytmu pesničky, ktorú som si vyspevoval. Moja „kariéra” začala už v škôlke na besiedkach. Už od malička som sa rád predvádzal a nerobilo mi problém vystupovať pred publikom. Postupne ako som vyrastal, zapájal som sa viac a viac do rôznych súťaží, čo mi vydržalo až dodnes. Zmenili sa akurát žánre, z niektorých súťaží som už odrástol, folklór, a do iných zase dorástol, ruština,“ priblížil talentovaný Vojtech, ktorého doplnila jeho mamina, Jaroslava:

IMG_6341.jpg

FB_IMG_1622739649905.jpg

„Vojtík si spieval už od útleho veku, snáď skôr spieval ako poriadne rozprával. Vyspevoval všade a pri všetkom. Akonáhle počul melódiu, hudbu, už ho mykalo do rytmu. Ako štvorročný dokázal zahrať na detskom klavíriku (po mne) jednoduché piesne, krásne a čisto intonoval. Hneď som vedela, že bude veľmi muzikálny, no netušila som, či ho to bude aj baviť ako záľuba, či sa bude chcieť hudbe ako takej venovať.“

Vojtech aktuálne navštevuje Základnú umeleckú školu v Martine, v ktorej úspešne ukončil osemročný cyklus vo výtvarnom odbore.

DSC_0782.jpg

IMG_5391.jpeg

„Momentálne som v siedmom ročníku osemročného cyklu v hre na hudobnom nástroji, keyboard. Toto je moja prvá ZUŠ, ktorú navštevujem, a pravdepodobne ostane aj jediná, vzhľadom na to, že už neplánujem žiadnu ďalšiu. Nevenujem sa spevu na úrovni ZUŠ, nemám žiadne tréningové hodiny. Doma ma trénuje mamina, najmä rytmiku, intonáciu a melodiku, a v škole pani profesorka ruského jazyka, ktorá sa zameriava na výslovnosť,“ dodal pätnásťročný spevák.

Na našu otázku, či videl Vojtech nadanie na spev už od malička v blízkej rodine a to ho následne priviedlo k spievaniu, nám mamina Jaroslava odpovedal takto:

IMG_5392.jpeg

IMG_20191028_081118.jpg

„Je pravda, že ja som sa tiež venovala hudbe, konkrétne hre na akordeón, a folklóru od základnej školy, no nie, doma tieto aktivity nevidel, vzhľadom na to, že som sa už aktívne týmto svojím záľubám nevenovala. Je tiež pravda, že si spievam rada a pri každej možnej príležitosti, a keď ste na materskej dovolenke, no čo budete celé dni robiť?“ povedala našej redakcii Vojtechova mamina a ďalej pokračovala:

„Tak sme spievali, tancovali, chodili von, ako asi väčšina mamičiek s malými deťmi. Myslím, že vo mne ten vzor v pravom slova zmysle nemal, na javisku ma nevidel, až neskôr.“

Talentovaný Vojtech svoj prvý diplom získal v roku 2015 za víťazstvo v prvej kategórii okresného kola celoslovenskej súťaže, ktorej garantom je Peter Dvorský, Slávik Slovenska.

DSC_0221.jpg

FB_IMG_1655236737048.jpg

„V tejto súťaži som zvíťazil aj v rokoch 2016 a 2018, avšak už v 2. kategórii, a v roku 2019 v 3. kategórii. Zakaždým som spieval aj v krajskom kole, odkiaľ som ocenenie nepriniesol žiadne. Vďaka vtedajšej vyučujúcej ruštiny som sa ocitol na medzinárodnom festivale Ruská pieseň nad Dunajom, kde na základe výberu odbornej poroty som dvojnásobným laureátom. Dva ročníky festivalu sa kvôli covid opatreniam nekonali. Ďalšou súťažou v speve v ruskom jazyku je Ruské slovo, ktorého téma je každoročne menená. Tam som získal v roku 2020 3. miesto v celoslovenskom kole s témou Vďaka za mier, v roku 2021 1. miesto v celoslovenskom kole s témou Rodina a tento rok 2. miesto v krajskom kole s témou Svet rozprávok. Okrem týchto súťaží reprezentujem školu ako finalista v speve ľudovej piesne pod názvom O Zlatú guľôčku,“ ozrejmil našej redakcii svoje doterajšie úspechy nadaný Vojtech a doplnil, že momentálne si vyberá pieseň na konkurz 11. ročníka Ruskej piesne nad Dunajom, ktorá sa uskutoční už na jeseň.

DSC_0239.jpg

Na našu otázku, či sa Vojtechových vystúpení a súťaží pravidelne zúčastňujú obaja jeho rodičia, nám mamina Jaroslava odpovedala takto:

„Samozrejme, má našu plnú podporu a vytrvalý fanklub. Chodíme s ním na súťaže celá rodina, vzhľadom na to, že sa rovnakým záľubám venuje úspešne aj mladšia dcéra a veľakrát som mu počas súťaží v interpretácii ľudovej piesne robila korepetíciu ja osobne. Je členom DFS Turiec v Martine, desiaty rok, s ktorým absolvuje kvantum vystúpení počas celého kalendárneho roka. Počnúc folklórnymi festivalmi u nás aj v zahraničí, končiac rôznymi podujatiami menšieho charakteru. No a, samozrejme, aj na súťaže a rôzne prehliadky chodíme a radi, vzhľadom na to, že psychická podpora je tiež veľmi dôležitá. Napokon aj nám, rodičom, sa tie podujatia taktiež páčia. A v neposlednom rade je to výborný pocit a zážitok vidieť svoje dieťa hrdé, spokojné so svojím výkonom s radosťou v očiach z dosiahnutého úspechu. Súčasťou našej podpory v rozvíjaní jeho talentu je aj možnosť mať účasť, už po štvrtýkrát, v Dennom tanečnom tábore s Lúčnicou v Bratislave, na ktorý sa vždy teší po celý rok, od posledného dňa práve končiaceho turnusu,“ doplnila Balážová.

FB_IMG_1627071678294.jpg

IMG_20191026_203115.jpg

„Aktuálne sa už neviem dočkať, kedy absolvujem ZUŠ v hudobnom odbore, aby som sa mohol naplno venovať študijným povinnostiam, keďže sa pomaly blížim k maturitnému ročníku a potrebujem sa sústrediť na výber vysokej školy a môjho potenciálneho budúceho povolania,“ uzavrel talentovaný spevák Vojtech Baláž.

FB_IMG_1627071460733.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Violončelistka Katarína Kašková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť