Štvrtok 25. 04. 2024 20:01:34 | Meniny má Marek

Zastupiteľstvo o Tisovej ulici vo Varíne rozhodne v júli. Starosta hovorí, že poslanci by mali rešpektovať prokurátora

Obecné zastupiteľstvo vo Varíne, ktoré má povinnosť prerokovať protest prokurátora proti Všeobecne záväznému nariadeniu určujúcemu názov ulice Dr. Jozefa Tisu, bude začiatkom júla. Zároveň od začiatku júla prestáva platiť zákon, ktorý zakazoval premenovanie ulíc po vyhlásení volieb. O tom, či protestu obec vyhovie, rozhodnú poslanci. Starosta Michal Cvacho je však presvedčený, že by tak mali urobiť, pretože prokurátor je odborná autorita, ktorá má vykladať zákon. FOTO: Facebook Ján Benčík/Aktivisti Kalmus s Greškom už názov ulice odstránili svojpomocne.

Michal Filek|23. jún 2022|10:19:26


Súvisiaci článok
„Tiso páchal nacistické zločiny,“ napísal prokurátor a žiada zrušiť názov Tisovej ulice vo Varíne
Čítajte viac >

Prokurátor by sa chcel na rokovaní zastupiteľstva vo Varíne zúčastniť osobne. V proteste konštatuje, že Tisa je potrebné chápať ako predstaviteľa režimu Slovenského štátu z rokov 1939 – 1945, založeného na fašistickej a nacistickej ideológii, ktorý sa dopustil činov, ktoré spočívali v používaní násilia, represií, alebo iných foriem porušovania ľudských práv voči vlastným občanom.

„...žiadam včas oznámiť termín a miesto zasadnutia obecného zastupiteľstva, na ktorom sa bude prejednávať protest prokurátora, NAKOĽKO SA HO MIENIM ZÚČASTNIŤ,“ napísal prokurátor.

Lenka Ticháková už dvakrát kontaktovala poslancov so žiadosťou, aby zastupiteľstvo zvolali čo najskôr. Urobila tak e-mailom, ale odpovede sa doteraz nedočkala.

IMG_3447_prednosta_Miho_zatupitelstvo_foto_L_Bechny_49f713e5ed_c57a5eda9a.jpg FOTO: Ľubo Bechný

„Je to na poslancoch, vyjadriť sa musí zastupiteľstvo. Volala som starostovi a pýtala som sa, kedy ho zvolá. Povedal mi, že to chce riešiť v júli, kedy bude musieť zvolať mimoriadne rokovanie aj kvôli voľbám. Myslí si, že to bude druhý júlový týždeň. Ale či to tak bude, alebo nie, to neviem povedať. Poslancom som poslala už druhý e-mail, aby konali, ale nemám od nich žiadnu odpoveď. Vôbec neviem, čo zamýšľajú. Mali by sme ten protest čo najskôr prebrať. Je zbytočné to naťahovať a traumatizovať verejnosť. Ani mne to nie je príjemné, že Varín sa stále pretriasa v tejto veci,“ povedala dnes pre SP 21 Ticháková.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Ticháková vs. Frankl: Zaslúži si Tiso vlastnú ulicu, alebo nie?
Čítajte viac >

Jedným z poslancov vo Varíne je Ľubomír Sečkár. Na našu otázku, aký bude ďalší vývoj v tejto veci odpovedal vyhýbavo. „Nechcem sa k tomu vyjadrovať. Má to na starosti starosta a rozhodneme sa po posúdení právnikom.“

Pre HN-ky však mal v rozhovore spomenúť aj možnosť usporiadania referenda o premenovaní ulice.

So starostom Michalom Cvachom sa nám podarilo spojiť telefonicky. Potvrdil nám, že poslancov s protestom prokurátora oboznámia na rokovaní zastupiteľstva v júli. Či mu vyhovejú, je vraj ale na nich.

"Ja si myslím, že by tak mali urobiť a mala by sa ustanoviť názvoslovná komisia na premenovanie ulice. Ak totiž o niečom rozhodla odborná autorita, akou je prokurátor, mali by sme sa tým riadiť. Našou úlohou totiž nie je vykladať zákon. My poslancov s protestom oboznámime, ale ako sa oni rozhodnú postupovať, je na nich," povedal Cvacho pre SP 21.

Lenka Ticháková na sociálnej sieti rozptýlila obavy ľudí, že pri premenovaní ulice budú platiť za zmenu dokladov.

„Do 30. 6. 2022 platí ustanovenie zákona, že odo dňa vyhlásenia, až do uskutočnenia volieb, sa nesmú meniť názvy ulíc. Už mám ale čierne na bielom, že od 1. 7. 2022 sa vypúšťajú ustanovenia o zákaze zmeny názvov ulíc - z toho vyplýva, že obecnému zastupiteľstvu vo Varíne nestojí nič v ceste, aby sa po proteste Generálnej prokuratúry premenovala kontroverzná ulica Dr. Jozefa Tisu. Výmena občianskeho preukazu by mala byť v danom prípade bezplatná - od poplatku sú totiž oslobodené osoby, ktorým sa vydáva občiansky preukaz po zmene nezavinenej občanom.“


Súvisiaci článok
Desiatich poslancov z Varína obvinila NAKA
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
AKTUALITA: Daniel Lipšic zrušil obvinenie poslancov z Varína, ktorí nehlasovali za premenovanie Tisovej ulice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť