Pondelok 13. 05. 2024 11:25:19 | Meniny má Servác

Boli slzy, aj spomienky. Martinčania sa rozlúčili so starou budovou ZŤS (FOTOGALÉRIA)

Martinčania sa symbolicky rozlúčili so Závodmi ťažkého strojárstva. Jedinečnú možnosť nahliadnuť do bývalej administratívnej budovy využili stovky ľudí. Symbolicky sa s ňou rozlúčili a zároveň zistili, aká budúcnosť ju čaká. Tešili sa, spomínali, a boli aj slzy. FOTO: Matej Bórik, Braňo Šimko, Štefan Šibl

D U|13. jún 2022|11:28:35


Súvisiaci článok
Prečo bol zbrojársky priemysel umiestnený v Martine? Ako fungovala ZŤS-ka? Pozrite si dokument
Čítajte viac >

Niektorí sa v nej ocitli prvýkrát, prišli zo zvedavosti, iní v nej pracovali, alebo v nej už niekedy boli s rodičmi. Dostať sa len tak do takzvanej „AB“ budovy sa počas éry „zéťeesky“ nedalo. Výnimočnú možnosť v minulosti mali rodinní príslušníci zamestnancov, a to iba počas osláv 1.mája.

„Panebože, ja som sem prichádzal autom a pozerám, plné parkovisko, srdce sa mi teda riadne rozbúchalo, ja som sa ocitol v čase 30 rokov dozadu, že idem do práce. Veľmi ma to dojalo. Doviezol ma syn, už mám 75 rokov, zdravie moc neslúži, ale strašne som sem chcel prísť,“ opisuje svoje pocity dôchodca Ján, ktorý v ZŤS v Martine odpracoval desiatky rokov. „Moja mamina tu pracovala veľmi dlho, v kancelárii. Žiaľ, ona už nie je medzi nami, tak som prišla aspoň ja s dcérami. Vždy sme sem chodili na 1.mája, zavčasu ráno, v kanceláriách si všetci dali po pol deci, nám rozdali mávatka a lentilky a išlo sa do sprievodu, krásne spomienky. V meste nám potom mama kúpila párky na papierovej tácke. To boli prekrásne časy a už sa nikdy nevrátia,“ spomína Michaela a po tvári jej stekajú slzy.

Turčania mali možnosť pozrieť si priestory budovy, modely výrobkov, aj kroniky z dielní. Organizátor sa snažil vytvoriť čo najviac autentickú atmosféru, hoci jednoduché to teda nebolo. „Fotodokumentácia je veľmi obmedzená nakoľko išlo o závod strategického významu a jeho výroba spadala pod utajené projekty,“ uviedol Jakub Grajciar, organizátor podujatia.

Počas prednášky Igora Dobrovolného sa návštevníci podujatia dozvedeli, ako sa vďaka pôsobeniu ZŤS rozvíjali mestské časti, aj celý Turiec. Závod ovplyvnil región vo všetkých oblastiach.

IMG_1085.jpg

Podujatie sa vydarilo, prišli stovky Turčanov. „Dnes sme sa s úctou rozlúčili so ZŤS. Symbolická rozlúčka, no o to dôležitejšie stretnutie v areáli bývalej AB budovy ZŤS v Martine - dnešný večer bol fantastický. Ďakujem organizátorom a špeciálne Jakubovi Grajciarovi, Igorovi Dobrovolnému a ďalším partnerom,“ hovorí Matej Bórik.

„Dnes sa nám otvorili brány bývalej budovy ZŤS. Veľká vďaka projektu Spoznaj Turiec. Prišli pozrieť stovky ľudí. Takže veľmi pekná akcia. ZŤS stále priťahuje veľký záujem. O tom svedčí aj to, že také plné parkovisko som tam ja ešte nevidel,“ uviedol Braňo Šimko.

„Vďaka projektu Spoznaj Turiec sme sa pozreli do budovy AB ZŤS MARTIN. Vďaka patrí Jakubovi Grajciarovi a ľuďom z projektu Spoznaj Turiec , Igorovi Dobrovolnému a pánom z LICITOR development. Záujem bol veľký prišlo niekoľko sto ľudí,“ hovorí Štefan Šibl, zo Sprievodca Google Martin.

IMG_1087.jpg

Bývalá administratívna budova sa však v priebehu tohto roka navždy zmení. „V tejto chvíli už netreba spomínať na zašlú slávu, ale pozrieť sa čo v tomto obrovskom priestore vznikne do budúcnosti,“ hovorí Jakub Grajciar. Zo starej budovy by mal byť polyfunkčný komplex, s bytmi aj službami. Svoj zámer predstavil developer práve na symbolickej rozlúčke.

ZŤS v Martine boli založené v roku 1948 ako štátny podnik. Po roku 1989 sa postupne pretransformovali na akciovú spoločnosť. Desiatky rokov zamestnávali tisíce Martinčanov, v čase najväčšieho rozmachu to bolo okolo 15 tisíc ľudí. Bývalé ZŤS sa však postupne už roky menia, v niektorých zrekonštruovaných halách už majú svoje sídlo nové firmy a ľudia novú prácu. A ak vyjde zámer developera, ľudia tu nájdu aj bývanie.

IMG_1089.jpg

IMG_1092.jpg

IMG_1093.jpg

IMG_1113.jpg

IMG_1114.jpg

IMG_1115.jpg

IMG_1116.jpg

IMG_1117.jpg

IMG_1121.jpg

IMG_1122.jpg

IMG_1123.jpg

IMG_1124.jpg

IMG_1125.jpg

IMG_1126.jpg

IMG_1133.jpg

IMG_1143.jpg

IMG_1146.jpg

IMG_1140.jpg


Súvisiaci článok
Kedysi na ňom burácali davy, dnes martinský futbalový štadión chátra (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť