Štvrtok 02. 05. 2024 05:01:27 | Meniny má Žigmund

Slovesná jar ponúkne program pre všetky vekové kategórie

Najstarší literárny festival na Slovensku Slovesná jar ponúkne na 56. ročníku celkovo šestnásť samostatných programových blokov. Podľa dramaturga podujatia Petra Cabadaja sa uskutoční od 6. do 9. júna v Martine a vo Vrútkach. FOTO: trnavsky-literarny-almanach.sk

TASR|30. máj 2022|13:44:24


Súvisiaci článok
Festival Dotyky a spojenia uzatvorí sezónu tým najlepším, čo v nej vzniklo
Čítajte viac >

Doplnil, že multižánrový program festivalu je adresovaný všetkým vekovým kategóriám. "Popri stretnutiach s básnikmi a prozaikmi nebudú chýbať prezentácie najnovších knižných titulov, umelecký prednes, vyhodnotenie celoslovenskej literárnej súťaže stredoškolákov Paulinyho Turiec a vernisáže výstav. Pripomenieme si dvestoročnicu narodenia viacerých predstaviteľov štúrovskej generácie, 161. výročie Memoranda národa slovenského a storočnicu vzniku slovenskej kinematografie," uviedol Cabadaj.

Pripomenul, že Slovesná jar vznikla pôvodne ako súčasť Martinských kultúrnych slávností, nadväzujúcich na tradíciu matičných augustových zhromaždení v 19. storočí. "Čoskoro sa transformovala na samostatné podujatie, ktoré patrilo medzi najpopulárnejšie kultúrne akcie na Slovensku. V uplynulých dvoch rokoch, počas vyčíňania ochorenia COVID-19, patrila medzi hŕstku domácich podujatí, ktoré neboli zrušené," podotkol dramaturg literárneho festivalu.

Aktuálny ročník Slovesnej jari organizujú Matica slovenská a Spolok slovenských spisovateľov v kooperácii s mestom Martin, Turčianskou knižnicou, Kultúrnou scénou, Radou národnej kultúry v Martine a ďalšími partnermi. Akciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstup na podujatia Slovesnej jari je zdarma.

Slovesná jar 2022 - plagát foto celá.jpg


Súvisiaci článok
Jedinečný hudobný festival Pro Musica Nostra Thursoviensi opäť spojí pamiatky s klasickou hudbou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť