Piatok 19. 04. 2024 00:21:46 | Meniny má Jela

Talent Žilinského kraja: Gitarista Ján Chrenšť (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Trinásťročný rodák z Korne a talentovaný gitarista Ján Chrenšť je študentom Súkromnej základnej umeleckej školy BRIOSO v Žiline. Siedmy rok sa venuje hre na gitaru, avšak vo svojich začiatkoch skúšal aj husle. Pod odborným pedagogickým dozorom profesionálnej hudobníčky Ewy Marty Jokiel sa zúčastňuje mnohých súťaží, o ktorých nám viac prezradil v našom rozhovore. Foto: Súkromný archív Jána Chrenšťa

Juliana Krčulová|28. máj 2022|08:47:05


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Hádzanár Adam Ďurana (FOTO + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

„Ahojte, volám sa Janko Chrenšť a mám trinásť rokov. Som žiakom na Základnej škole v Korni a popri nej sa už siedmy rok venujem hre na gitaru na SZUŠ Brioso v Žiline. Gitare sa venujem odmalička, teda od svojich šiestich rokov. Ako prvák som nastúpil na základnú školu v Budatíne, kde pôsobila aj SZUŠ Brioso. K hre na gitaru som sa dostal takpovediac náhodou. Moja mamina, ktorá nás so sestrou viedla k hudbe už odmalička mi vravela, že ak nastúpim do základnej školy, prihlási ma na nejaký hudobný nástroj. V tom čase už na SZUŠ Brioso študovala aj moja staršia sestra Bianka, ktorá sa učila hrať na klavír a pripravovala sa na štúdium na konzervatóriu, kde mimochodom študuje už tretí rok. Keďže mamine sa veľmi páčila kombinácia hry na klavír a husle, dohodli sme sa, že pôjdem na husle. Našťastie som bol na husle ešte malý a keďže je to náročný nástroj, pani učiteľka sa s mamou dohola, že najskôr vyskúšam gitaru. A keď si prsty privyknú na struny, potom môžem prejsť na husle. Súhlasil som, a tak som nastúpil na SZUŠ Brioso do prípravného ročníka pod vedením pána učiteľa Dušana Vrúbela,“ rozhovoril sa o svojich začiatkoch hry na gitare talentovaný Ján Chrenšť.

Festival komornej hudby 2 Čadca 2018.jpg

Festival komornej hudby 3 Čadca 2018.jpg

„Neskôr sme sa presťahovali do mojej rodnej obce Korňa, ktorá je od Žiliny vzdialená zhruba päťdesiat kilometrov. Moja mamča však nechcela, aby som s gitarou skončil, a tak ma pravidelne do Žiliny vozievala. V druhom ročníku sa ma ujala pani učiteľka Ewa Marta Jokiel, ktorá ma učí dodnes. Priznám sa, že zo začiatku to bolo pre mňa trošku ťažšie, keďže pani učiteľka pochádza z Poľska a ja som jej celkom dobre nerozumel. No rýchlo som si zvykol a dnes sme s pani učiteľkou „dobrí parťáci“. Pani učiteľka je profesionálny hudobník a často koncertuje, a ja som veľmi rád, že som sa dostal práve k nej,“ povedal o svojej pedagogičke nadaný gitarista z Korne.

foto.jpg

Ďalej nám Janko v rozhovore prezradil, že sa so svojou učiteľkou zamerali na klasickú hudbu. „Keďže pani učiteľka rada učí klasickú hudbu, zamerali sme sa hlavne na ňu a konkrétne na španielsku hudbu, ktorá mi najviac sedí, a ktorú často hrávam aj na rôznych súťažiach. Boli to napríklad rôzne Etudy, pieseň Torero, Plaza de toros. Okrem toho ma naučila hrať aj mnoho moderných piesní ako napríklad pieseň od Lady Gaga – Allways remember us this way, s ktorou som sa zúčastnil online talentovej súťaže Trieda hľadá hviezdu. Ďalšou bola napríklad poľsko-ukrajinsko-slovenská pieseň Hej sokoly, ktorú sme si spolu zahrali na vystúpení organizovanom SZUŠ Brioso. Ďalšími takými boli napríklad pieseň Halleluja, Mikymauz od Jaromíra Nohavicu a mnoho ďalších. Trénujem každý deň jednu hodinu. Niekedy však aj dlhšie, hlavne pred súťažami a koncertami, a moja mamina na mňa vždy starostlivo dozerá,“ priznal Janko.

2018.jpg

2019.jpg

Na našu otázku, aké výnimočné súťaže už absolvoval a aké cenné víťazstva už má za sebou, nám odpovedal takto: „V júni 2018 som sa spolu so sestrou zúčastnil Festivalu komornej hudby ZUŠ Čadca 2018, kde nám udelili bronzové pásmo v kategórii A1. Bolo to vôbec moje prvé malé víťazstvo. O rok neskôr v roku 2019 som skončil na 1. mieste v kategórii II. v hudobnej súťaži Gitariáda, ktorú organizovala SZUŠ Brioso v Žiline. V roku 2020 v súťaži Modrý svet očami detí, ktoré organizovala SZUŠ Bardejov mi udelili diplom za strieborné pásmo, odkiaľ som získal aj striebornú medailu. Príprava na túto súťaž prebiehala v čase pandémie Covid-19 a bolo takmer nemožné dochádzať za pani učiteľkou do Žiliny. Tak ako všetci žiaci, aj my sme museli prejsť na online vyučovanie z domu, čo je pri hre na hudobný nastroj dosť náročné. No zvládli sme to a odmenou mi bolo ďalšie umiestnenie v striebornom pásme kategórie II.A v gitarovej online súťaži La Guitaromanie 2021,“ zaspomínal na svoje cenné víťažstva mladý gitarista a dodal: „V marci 2021 som sa tiež zúčastnil ďalšej online hudobnej súťaže LES CLÉS D'OR, ktorá sa konala pod záštitou jej zakladateľa pána Gérarda Gahnassia. I v tejto online súťaži som získal diplom. Tento rok som sa tiež zúčastnil medzinárodnej hudobnej súťaže Rajecká Hudobná Jar.“

2020.jpg

2021.jpg

Našu redakciu tiež zaujímalo, aké súťaže talentovaného gitaristu čakajú v blízkej dobe. „Momentálne sa pripravujem na druhý ročník gitarovej online súťaže LA GUITAROMANIE 2022. V júni ma čaká nahrávanie na CD a DVD pri príležitosti 10. výročia založenia našej SZUŠ, kde budem hrať skladbu Nocturno od slovenského skladateľa Richarda Böndeho a v novembri by som sa chcel zúčastniť súťaže v Prievidzi. Budúci rok, ak pôjde všetko tak ako má, by som sa chcel zúčastniť na súťažiach v Dolnom Kubíne a Kremnici,“ povedal nám o svojich plánoch Ján Chrenšť a na záver dodal: „Vzhľadom na to, že končím siedmy ročník základnej školy, je najvyšší čas premýšľať o mojom ďalšom štúdiu. Keďže chodím veľmi rád do školy, pohrávam sa s myšlienkou, že aj ja by som sa raz mohol sťať učiteľom,“ uzavrel pre našu redakciu talentovaný gitarista z Korne.

Gitariada 2019.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Hokejistka Nela Lopušanová (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť