Sobota 11. 05. 2024 14:10:03 | Meniny má Blažena

Ovčiarsku nedeľu na Liptove si užili nadšenci pastierstva a folklóru

Súťaž vo varení halušiek, či o najlepší syrový výrobok, uvedenie knihy Západné Tatry, a do toho piesne v podaní folklórnych skupín. To bola Ovčiarska nedeľa v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. FOTO: Facebook / Ján Blcháč, Erika Jurinová

D U|23. máj 2022|12:44:22


Súvisiaci článok
Terchovské majstrovstvá vo varení a jedení bryndzových halušiek tento rok budú!
Čítajte viac >

Pestré programové podujatie venované prezentácii ovčiarskej a pastierskej kultúry ponúklo návštevníkom ukážky tradičných výrobných techník, ktoré sa používali pri výrobe hudobných nástrojov a pastierskeho riadu. Zaujímavé boli ukážky výroby pastierskej čiernej košele, aj rôznych výrobkov z ovčieho mlieka.

Na podujatí uviedli do života novú knihu Západné Tatry, ktorú vydal Žilinský samosprávny kraj. Počas celého dňa spríjemňovali chvíle členovia FS Priechoďan, FS Kriváň a DFS Cindruška.

Súťaž vo varení halušiek vyhrala obec Liptovský Peter a v súťaži ovčích produktov najviac cien získalo družstvo v Pružine.

„Máte radi halušky? Ja mám k ním prudko pozitívny vzťah. Na Ovčiarskej nedeli v Pribyline som mala možnosť ochutnať viacero druhov a musím uznať, že boli výborné. Naozaj vydarená nedeľa,“ uviedla Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

„Tradičné podujatie Ovčiarska nedeľa, ktoré organizátori venujú prezentácii ovčiarskej a pastierskej kultúry, je mi tematicky veľmi blízke s ohľadom na pracovné zameranie mojich predkov. Podujatie v Múzeu liptovskej dediny sa aj vďaka ukážkam tradičných výrobných postupov tešilo veľkej diváckej pozornosti,“ uviedol Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša.

IMG_0172.jpg

IMG_0173.jpg

IMG_0185.jpg

IMG_0186.jpg

IMG_0187.jpg

IMG_0191.jpg

IMG_0192.jpg

IMG_0193.jpg

IMG_0194.jpg


Súvisiaci článok
ŽSK vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť