Streda 01. 05. 2024 06:12:04

Nová vzduchotechnika skvalitní a ozdraví pracovisko rádiodiagnostiky

Pracovisko rádiodiagnostiky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline prechádza v týchto dňoch ďalšou modernizáciou. Výsledkom stavebných prác bude vybudovanie novej vzduchotechniky a klimatizácie s cieľom zvýšenia bezpečnosti a kvality prostredia. Investíciu vo výške 100-tisíc eur financuje zdravotnícke zariadenie z kapitálových zdrojov zriaďovateľa – Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. FOTO: FNsP Žilina

Erika Filekova|19. máj 2022|18:43:55


Súvisiaci článok
Tím pod vedením primára Popluhára v žilinskej nemocnici vykonal unikátnu operáciu ramennej kosti 15-ročného pacienta
Čítajte viac >

Ionizovaný vzduch vznikajúci pri rádiologickom žiarení predstavuje pre zdravie človeka nebezpečenstvo. Ako uviedla vedúca rádiologická technička oddelenia rádiodiagnostiky (RDG) FNsP Žilina Martina Malíková, stará vzduchotechnika už nespĺňala svoju funkčnosť a nestíhala dostatočne odčerpávať škodlivé častice z miestností, v ktorých prebiehajú vyšetrenia röntgenom. „Súčasné zariadenie s rekuperáciou a tepelným čerpadlom bude zároveň ochladzovať, v zime môže zase kúriť, no čo je najdôležitejšie – bude dôkladne odvetrávať ionizovaný vzduch preč,“ zdôraznila M. Malíková s tým, že súčasťou obnovy je taktiež inštalácia klimatizácie v priestoroch čakárne.

„Najmä v letných mesiacoch bola na chodbe veľká horúčava, častokrát ešte väčšia ako teplota vonku. Nová klimatizácia nám umožní interiér ochladiť na komfortnú a príjemnú úroveň, čo ocenia predovšetkým pacienti a ich sprevádzajúce osoby, no rovnako naši pracovníci,“ doplnila vedúca rádiologická technička oddelenia RDG žilinskej nemocnice.

Rekonštrukcia vzduchotechniky vyžaduje kompletné prebudovanie rozvodov stropného potrubia a inštaláciu externého koncového zariadenia na strechu pavilónu. Ako informoval riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík, vďaka účinným filtračným systémom bude prostredie rádiodiagnostiky kvalitnejšie a zdravšie.

„Modernizáciou prinášame výrazný benefit pre všetkých návštevníkov a zamestnancov vo forme čistejšieho, bezpečnejšieho ovzdušia. Okrem ionizujúceho žiarenia filtre zachytávajú prach, peľ či iné alergény a pachy, čo je v zdravotníckom prostredí mimoriadne dôležité,“ priblížil E. Dorčík. Podľa jeho slov prebieha aktuálne na oddelení RDG súčasne aj prestavba sonografickej ambulancie, ktorá je z tohto dôvodu dočasne presťahovaná na 1. poschodí hlavnej budovy polikliniky.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa ospravedlňuje za čiastočné obmedzenia vzniknuté vplyvom nevyhnutných stavebných prác.


Súvisiaci článok
Školáci vysadili v žilinskej nemocnici stovku drevín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť