Štvrtok 25. 04. 2024 14:25:17 | Meniny má Marek

Žilina: Na Kostol Obrátenia svätého Pavla vrátili jezuitský monogram IHS

V barokovom Kostole Obrátenia svätého Pavla na Mariánskom námestí v Žiline vo štvrtok požehnali jezuitský monogram IHS, ktorý sa vrátil na jeho čelnú fasádu po 170 rokoch. FOTO: TASR

TASR|12. máj 2022|19:01:36

Predstavený jezuitov na Slovensku Jozef Šofranko uviedol, že monogram sa vracia na miesto, kde bol pôvodne postavený. "Veľmi si cením, že spolubratia kapucíni, ktorí v kostole pôsobia, sa rozhodli pre toto gesto. Zachovať pôvodný charakter tohto kostola. Pre mňa je to veľká česť," podotkol s tým, že monogram znamená meno Ježiša Krista v skrátenej podobe.

Jezuiti podľa Vladimíra Majtana z Krajského pamiatkového úradu v Žiline postavili kostol medzi rokmi 1740 – 1750. "Predpokladáme, že znak sa zo štítu stratil v polovici 19. storočia. V roku 1848 Žilinu zachvátil veľký požiar a na základe prameňov vieme, že zhorela strecha kostola aj obe veže," pripomenul.

Kostol Obrátenia svätého Pavla, známy od 19. storočia ako Sirotár a priľahlý kláštor jezuitov v súčasnosti reštaurujú, celkový rozpočet je 1,35 milióna eur. "Výraznou zmenou je predovšetkým farebnosť fasády kostola a kláštora. Ukončenie predpokladáme v závere tohto roka," povedal koordinátor reštaurovania Tomáš Fusko.

Reštaurovanie kostola, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a kláštora jezuitov v správe Kapucínov na Slovensku, sa realizuje s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.


Súvisiaci článok
Sirotár sa mení na nepoznanie. Jeho premena bude veľkolepá
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť