Pondelok 13. 05. 2024 19:02:27 | Meniny má Servác

Dočkali sa! Poslovia jari konečne aj vo Varíne a Mojši

Príletu bocianov sa v uplynulých dňoch dočkali aj obyvatelia Varína a Mojša. V oboch obciach panovalo napätie, či sa bociany vrátia, keďže vo Varíne preložili cez zimu hniezdo na iné miesto a v Mojši sa minulý rok bocianiemu páru nepodarilo vyviesť mladé. V obci pri Vodnom diele Žilina sa darí aj bobrom vodným. Ich stopy sú nezameniteľné. Snímky: redakcia, FB Národný park Malá Fatra

Michal Filek|15. apríl 2022|10:23:49

Bocian biely je zaiste jedným z najtypickejších symbolov jari. Jeho prílet do hniezda symbolizuje koniec zimy a nástup obdobia, kedy sa celá príroda prebúdza k životu. Vedeli ste, že najstarší údaj o výskyte bociana bieleho na našom území pochádza z roku 1791? Vo väčšom začali slovenské územie osídľovať na konci 19. storočia. V žilinskom regióne sa bocianom darí vo viacerých lokalitách. Každoročne prilietavajú aj do Varína a Mojša, kde hniezdia už niekoľko rokov.

Rok bez mláďat

V Mojši pred troma rokmi premiestnili bocianie hniezdo bližšie ku vodnému dielu. Hoci bolo od pôvodnej lokality vzdialené vzdušnou čiarou približne 50 metrov, v obci sa obávali, či sa vtákom zapáči. Našťastie bociany do nového hniezda zosadli a vracali sa doň aj po ďalšie roky. Vlaňajšok však pre tunajší bocianí pár nebol príliš vydarený. Preto vznikli obavy, či sa vrátia aj nasledujúcu sezónu.

„Už som ani nečakal, že bociany tento rok priletia, lebo si dali načas. Po minuloročnom neúspechu vychovať mláďatá verím, že to tento rok vyjde. Spolu s ochranármi sme im vyčistili hniezdo, aby nič nebránilo ich zahniezdeniu,“ hovorí starosta obce Štefan Svetko.

Pred troma rokmi premiestnili v Mojši bocianie hniezdo bližšie ku Váhu. Bocianom sa našťastie zapáčilo a obsadzujú ho každý rok.

Do Mojša prileteli bociany začiatkom apríla (2. – 3. 4. 2022), pričom prvé v našom regióne boli videné v Turci, a to 1. apríla. Ochranári predpokladajú, že prišli vo väčšom kŕdli. Prečo sa bocianom minulý rok nepodarilo v Mojši vyviesť mladé, vysvetľujú takto: „Sezóna 2021, najmä máj bol studený a vlhký, nielen bociany mali problém s vyvedením mláďat. Zdokumentovali sme to aj pri iných druhov vtákov, najmä pri dravcoch a sovách,“ uviedol zoológ Tomáš Flajs zo Správy Národného parku Malá Fatra (SNPMF).

Prekládka hniezda

Prílet bocianov bol tento rok veľmi očakávaný aj v susednom Varíne. Tiež z bezpečnostných dôvodov museli zrušiť pôvodne hniezdo, ktoré sa nachádzalo na stĺpe elektrického vedenia a premiestniť ho na novú lokalitu. Ochranári sa rozhodli umiestniť podložku pre bocianov práve v záhrade sídla Správy Národného parku Malá Fatra vo Varíne, a ako sa v posledných dňoch ukázalo, bola to dobrá voľba.

Prvý bocian sa tam ukázal 6. apríla. Druhý priletel po pár dňoch, a to v pondelok 11. apríla. Ochranári predpokladajú, že ide o ten istý bocianí pár, ktorý hniezdil minulý rok na starom hniezde, hoci udalosti za ostatné dni ich mätú. „Aktuálna informácia je, že na hniezdo vo Varíne chodia minimálne tri jedince, objavil sa tam jeden s hliníkovým krúžkom“ vysvetlila krajinárka SNPMF Gabriela Kalašová. Pokiaľ sa ochranárom podarí odčítať ďalekohľadom čísla z krúžku, dozvieme sa, kde a kedy bol bocian okrúžkovaný, čo môže byť zaujímavá informácia.

Vo Varíne zrealizovali prekládku hniezda pred niekoľkými mesiacmi. Z lokality medzi rodinnými domami premiestnili hniezdo do záhrady sídla ochranárov.

Najslabší neprežije

O bocianoch je známe, že si väčšinou zostávajú verné po celý život a po prílete zo zimovísk obsadzujú to isté hniezdo, kde znášajú vajcia a po vyliahnutí vychovávajú mláďatá. Zaujímavosťou je, že ak bocian vyhodnotí, že nie je dostatok potravy pre všetky mláďatá, to najslabšie a najmenšie vyhodí mimo hniezda. Ochranári to vysvetľujú tak, že nechce trápiť hladom seba ani mladé. Koncom leta bociany odlietajú, aby prezimovali v krajinách s teplejším podnebím. „Zimovisko bocianov je od Sudánu až po Južnú Afriku,“ uviedla krajinárka zo SNPMF.

Plachý tvor

V našich končinách sa darí aj chránenému živočíchovi bobrovi vodnému. Niekoľko rokov sú jeho pobytové znaky sledované na biokoridore pri obci Mojš. „Bobry sú v našej obci rarita. Neviem odkiaľ prišli, našťastie okolo biokoridoru a potokov je dostatok stromov, o ktoré sa nikto nestará. Nikto ich doposiaľ nevidel, sú veľmi plaché. Nevieme, koľko ich je. Obdivujem silu ich zubov, dokážu zložiť akýkoľvek strom,“ hovorí k výskytu vzácneho vodného živočícha v Mojši starosta Štefan Svetko.

Bobor vodný sa vyskytuje aj v iných lokalitách nášho kraja. Jeho pobytové znaky boli spozorované aj v okolí Turian a Sučian. Vedeli ste, že pod vodou vydrží až 15 minút?

Pobytové znaky bobra vodného na biokoridore pri Mojši sú nezameniteľné.

Súvisiaci článok
Bociany v ohrození! Vo Varíne zrealizovali prekládku bocianieho hniezda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť