Tradičná sladká pochúťka fánky sa na väčšine územia Žilinského kraja spája s fašiangovým obdobím. Pripravovali sa najmä na ostatky, čiže na posledný deň fašiangov pred začiatkom Veľkého pôstu.
Pripravte si aj vy tento klasický recept, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Slovenské národné múzeum v Martine zverejnilo na sociálnej sieti recept, ktorý stojí za vyskúšanie.
Na fánky budete potrebovať:
- 1 kilogram hladkej múky,
- 1 kocku droždia,
- mlieko podľa potreby
- 2 vajcia,
- 1 žĺtok,
- soľ,
- cukor.
Postup je nasledovný: Všetko spolu dobre premiešajte a pridajte 2 až 3 lyžice oleja. Nechajte vykysnúť približne hodinu, premieste a znovu nechajte kysnúť podľa potreby. Potom vyklopte na dosku vysypanú múkou. Fánky môžete vykrajovať okrúhlym pohárom alebo krájať na štvorce. Zase nechajte chvíľu podkysnúť a vysmážajte do zlata. Následne obaľte v práškovom cukre a konzumujte.
Pre fašiangové obdobie však boli typické aj niektoré iné jedlá: Symbolom hojnosti boli teda už známe vyprážané, cukrom posypané šišky, fánky a huspenina. Vaječné jedlá zase symbolizovali plodnosť. Hovorilo sa, že kto v tom období zostane hladný, bude hladovať celý rok.
Fánky inak:
Múzeum slovenskej dediny taktiež zverejnilo recept na fánky, ktorým sa môžete inšpirovať. Budete potrebovať:
- 8 žĺtkov,
- 3 lyžice vína,
- 3 lyžice sladkej smotany,
- 1,5 lyžice práškového cukru,
- soľ,
- sneh z 2 bielkov.
Postup je nasledovný: Všetko spolu zmiešajte a pridávajte hladkú múku, aby vzniklo cesto, ktoré sa dá vaľkať. Vyvaľkané cesto vykrajujte do rôznych okrúhlych, elipsovitých alebo štvorcových tvarov a ich kraje narežte. Fánky vysmážajte po jednej vo vysokej vrstve horúceho tuku. Po vysmažení ich obaľujte v práškovom cukre.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť