Piatok 10. 01. 2025 02:26:48 | Meniny má Dáša

Recepty starých mám: Tradičné fašiangové fánky, čo všetko by ste mali vedieť?

Poďte sa pozrieť na tradičné recepty na fašiangové fánky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

Radka Kostánová|9. január 2025|17:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Slovenské národné múzeum v Martine

Súvisiaci článok
Ako na organizovanie kozmetiky? Vďaka týmto tipom v nej budete mať prehľad
Čítajte viac >

Tradičná sladká pochúťka fánky sa na väčšine územia Žilinského kraja spája s fašiangovým obdobím. Pripravovali sa najmä na ostatky, čiže na posledný deň fašiangov pred začiatkom Veľkého pôstu.

Pripravte si aj vy tento klasický recept, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Slovenské národné múzeum v Martine zverejnilo na sociálnej sieti recept, ktorý stojí za vyskúšanie.

Na fánky budete potrebovať:

  • 1 kilogram hladkej múky,
  • 1 kocku droždia,
  • mlieko podľa potreby
  • 2 vajcia,
  • 1 žĺtok,
  • soľ,
  • cukor.

Postup je nasledovný: Všetko spolu dobre premiešajte a pridajte 2 až 3 lyžice oleja. Nechajte vykysnúť približne hodinu, premieste a znovu nechajte kysnúť podľa potreby. Potom vyklopte na dosku vysypanú múkou. Fánky môžete vykrajovať okrúhlym pohárom alebo krájať na štvorce. Zase nechajte chvíľu podkysnúť a vysmážajte do zlata. Následne obaľte v práškovom cukre a konzumujte.

Pre fašiangové obdobie však boli typické aj niektoré iné jedlá: Symbolom hojnosti boli teda už známe vyprážané, cukrom posypané šišky, fánky a huspenina. Vaječné jedlá zase symbolizovali plodnosť. Hovorilo sa, že kto v tom období zostane hladný, bude hladovať celý rok.

Fánky inak:

Múzeum slovenskej dediny taktiež zverejnilo recept na fánky, ktorým sa môžete inšpirovať. Budete potrebovať:

  • 8 žĺtkov,
  • 3 lyžice vína,
  • 3 lyžice sladkej smotany,
  • 1,5 lyžice práškového cukru,
  • soľ,
  • sneh z 2 bielkov.

Postup je nasledovný: Všetko spolu zmiešajte a pridávajte hladkú múku, aby vzniklo cesto, ktoré sa dá vaľkať. Vyvaľkané cesto vykrajujte do rôznych okrúhlych, elipsovitých alebo štvorcových tvarov a ich kraje narežte. Fánky vysmážajte po jednej vo vysokej vrstve horúceho tuku. Po vysmažení ich obaľujte v práškovom cukre.


Súvisiaci článok
Imunitu môžu posilniť probiotiká aj prebiotiká. Viete, kde sa nachádzajú?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť