Piatok 03. 05. 2024 07:04:17 | Meniny má Galina, Timea

Teplička nad Váhom je atraktívne miesto pre život. Pribudlo napojenie na cyklotrasu, aj triedy v škôlke (VIDEO)

Teplička nad Váhom je najväčšou obcou v Terchovskej doline. Zároveň sa nachádza veľmi blízko mesta Žilina a je obklopená krásnou prírodou. Spolu s modernou infraštruktúrou, ktorú budujú, je to čoraz atraktívnejšie miesto pre život. Len nedávno vybudovali tri nové triedy pre škôlkarov, takže ich dohromady majú už deväť. Škôlkarov zapojili už aj do futbalovej akadémie. V lete chystajú populárny turnaj Tepličiek z celého Slovenska. O novinkách sme hovorili so starostom Viliamom Mrázikom.

Michal Filek|22. marec 2022|14:28:50

Nové triedy v škôlke, aj pošta

„Veľmi sa tešíme z toho, že sa nám v budove bývalej pošty podarilo vybudovať tri nové triedy materskej školy. Poštu sme presťahovali na námestie do centra obce, kam prirodzene patrí. Vybudovali sme jej tam nové priestory hneď pri obecnom úrade, čím sme rozšírili aj jeho kapacitu. Teraz to funguje veľmi dobre. Je tu lepšia možnosť zaparkovať, je to priamo v centre, ľudia si vybavia záležitosti na pošte, zároveň na obecnom úrade a v blízkosti sú potraviny a ďalšie prevádzky,“ rozhovoril sa starosta Viliam Mrázik.

zmensena.jpg Starosta obce Teplička nad Váhom Ing. Viliam Mrázik

Tri nové triedy materskej školy, ktoré vybudovali na starej pošte, pribudli k šiestim, ktoré už v obci mali. Dnes ich teda majú dohromady už deväť. Sú to všetko pekné, nové, bezbariérové priestory. Bezbariérovosť totiž v Tepličke berú ako samozrejmosť pri každom novom projekte.

„Nové triedy sme otvorili v septembri. V okolí škôlok sme urobili malé detské ihrisko, vybudovali sa spomaľovače na ceste a chodník popri frekventovanej ceste. Veľmi ma teší, že sme sa takto postarali aj o bezpečnosť. Je tam chodník, zelená alej stromov a bezpečnosť sa tým zvýšila,“ hovorí starosta.

nova-skolka-interier-1.jpg Moderné priestory novej škôlky.

nova-skolka-exterier-2.jpg Detské ihrisko pri škôlke.

Viliam Mrázik je vo funkcii starostu Tepličky nad Váhom už tretie volebné obdobie. Pri jeho nástupe boli v obci tri škôlkarske triedy. Dnes ich je už 9. Podotýka však, že počet obyvateľov sa v skutočnosti nestrojnásobil, aj keď stále rastie.

„Na začiatku sa veľa detí do škôlky v obci vôbec nedostalo. Preto sme urobili z troch tried 6. Keď však vybudujete niečo nové, moderné, čo aj dobre vyzerá, vzbudí to záujem. A tak sa aj rodičia, ktorí vozili deti do Žiliny rozhodli, že ich nechajú v Tepličke. Tak sme pre ne vybudovali ešte ďalšie tri, aj s novou modernou jedálňou,“ prezradil Mrázik.

slavnost-otvorenie-ObU-12020-06-24.jpg Slávnostné otvorenie novej pošty na Obecnom úrade.

klientske-centrum-ObU.jpg Klientske centrum na Obecnom úrade.

No a obecný rozpočet tým príliš neutrpel. Boli totiž úspešní vo fondoch a tak investície do škôlok z veľkej časti pokryli z európskych peňazí.

Teplička? TOP lokalita na bývanie

Ako sme už podotkli, obec je vyhľadávaná lokalita na bývanie. Nie je to však preto, ako by sa mohlo zdať, že v jej katastri sa nachádza závod Kia. Priamo v ňom totiž pracuje asi len tridsiatka obyvateľov Tepličky. Dôvod je niekde inde.

„Zásadná je blízkosť mesta Žilina a to, že sa vybudoval obchvat a most. Dostupnosť zo Žiliny je totiž oveľa lepšia ako v čase, keď sa chodilo cez Budatín. Ľudia tu žijú blízko mesta, ale zároveň na dedine, obklopení prírodou. Blízko je Dubeň, aj Straník. Okrem toho sme vybudovali infraštruktúru. Je tu lávka pre peších a cyklistov, ktorá slúži ako prepojenie na cyklotrasu, aj k Vodnému dielu, ponad obchvat a železnicu. Preto aj keď leží Vodné dielo z časti aj v našom katastri, nemohli sme sa k nemu dostať. Buduje sa cyklotrasa na Terchovú. Dokončená by mala byť tento rok, ale úsek z Tepličky do Nededze je už v prevádzke. Vedie popri plote Kie a je osvietený, a tým aj bezpečný. Slúži aj ako promenáda na večerné prechádzky,“ približuje Mrázik.

Okrem škôlok v obci zmodernizovali aj školu s novou kuchyňou a jedálňou. Majú pekný športový areál, ktorý je súčasťou školskej infraštruktúry. Okrem futbalového ihriska je tam aj telocvičňa a multifunkčné ihrisko, či atletická dráha. Deti zo škôlky najnovšie zapojili do futbalovej akadémie. Viac o nej si pozrite vo videu.

03.JPG Deti z akadémie dostali nové vybavenie.

0R1A1291.JPG Postarala sa o to obec a starosta.

Starajú sa aj o seniorov

Starajú sa však aj o seniorov. „Máme Domov pokoja Žofie Bosniakovej, kde je 21 trvalých klientov a pätnásti sú v dennom stacionári. Je to pre ľudí veľká pomoc.“

V Tepličke ordinujú lekári pre deti, aj dospelých, a je tam aj zubná ambulancia. Navyše sa budujú ďalšie, súkromné. Najpopulárnejším športom je v Tepličke futbal, ale tiež cyklistika. Nadšenci vytvorili lukostrelecký areál, kde organizujú aj väčšie súťaže. V telocvični pôsobia stolní tenisti, populárny je dievčenský basketbal, aj volejbal.

Opäť aj na kultúru

Z kultúrno-spoločenských akcií treba spomenúť tradičný turnaj Tepličiek, ktorý bude 2. júla. V auguste usporadúvajú obecné slávnosti a na Martina Svätomartinský jarmok.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v obciach? V Hlbokom plnia Vianočné sny a zatraktívnili vodopád (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť