Piatok 18. 10. 2024 10:27:34 | Meniny má Lukáš

Prvá slovenská presypaná galéria na diaľnici je pri obci Ivachnová. Pozrite si pokrok stavby (VIDEO)

Trasa úseku D1 Hubová – Ivachnová vedie v geologicky náročnom území. Keďže výstavba prebieha v zhoršenom teréne, musí byť poistená. Prvá časť územia je podľa dostupných informácií z Váhostavu zaistená zaťažením päty, kotvenou galériou v kombinácii s povrchovým a hĺbkovým odvodnením územia.

Radka Kostánová|12. október 2024|14:00:19

Zdroj: Youtube/RODINKA NA VÝLETE

Súvisiaci článok
Desivý incident v Žiline: Štvorročné dievča vypadlo z okna paneláka
Čítajte viac >

Mojmír Štefanec, obchodný riaditeľ divízie Slovensko v spoločnosti VÁHOSTAV-SK, a. s., na oficiálnej stránke informoval o prvej presypanej galérii na diaľnici v Slovenskej republike. Nachádza sa pri obci Ivachnová.

Trasa úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová vedie po náročnom území. Štefanec v článku na portáli Váhostavu priblížil aj bližšie informácie o stavbe, ako aj o stabilite zosuvného územia pri obci Ivachnová. Pri výstavbe diaľnice sa podľa jeho slov musí počítať s opatreniami, ktoré by garantovali jej bezpečnosť.

„Prvá časť územia je zaistená zaťažením päty, kotvenou galériou v kombinácii s povrchovým a hĺbkovým odvodnením územia. Druhá časť je zaistená kotvenou pilótovou stenou v kombinácii s povrchovým odvodnením územia. Túto časť, silové prvky, rieši projektová dokumentácia s označením H.I,“ uviedol Štefanec.

O127B__ResizedImageWzgwMCwzNzdd.jpg Zdroj: vahostav.sk. Schematická situácia stabilitných opatrení HG – galéria, PS – pilótová stena, OV – odvodňovacie vrty, VO-1, 2, 3 – výustné objekty 1, 2, 3, DR – drenážne rebrá, ŠS – štrková stena, ZK – zberná kanalizácia.

Prvá presypaná galéria na Slovensku

Vďaka výstavbe diaľnice D1 Hubová – Ivachnová na Slovensku postupne vzniká prvá presypaná galéria. Tá má celkovú dĺžku 140 metrov s krídlami na obidvoch koncoch. Podľa informácií spoločnosti Váhostav má západné krídlo dĺžku 20,55 metrov a východné krídlo 24 metrov. Začiatok úseku galérie je v 14,809 444 kilometri a koniec zase v 14,993 993 kilometri. Konštrukciu galérie tvorí uzavretý železobetónový rám podopretý dvomi radmi pilót.

Krídla galérie sú následne navrhnuté ako uholníková stena založená na veľkopriemerových pilótach usporiadaných v dvoch radoch.

O127C__ResizedImageWzgwMCw0NzVd.jpg Zdroj: vahostav.sk. Presypaná galéria, priečny rez.

„Galéria vrátane krídiel bude z rubovej strany izolovaná proti zemnej vlhkosti a priesakovej vode uzavretou celoplošnou hydroizoláciou z nataviteľných asfaltových izolačných pásov v dvoch vrstvách. Zaizoluje sa strop, zadná stena, čelná stena galérie do úrovne vozovky ľavého jazdného pásu a tiež základy krídiel galérie,“ priblížil Štefanec detaily o galérii.

Tieto stabilné opatrenia, ktoré sú realizované pri území stavby D1 Hubová – Ivachnová, predstavujú podľa Váhostavu komplexné riešenie problému predmetnej lokality na základe najnovších poznatkov.


Súvisiaci článok
Mikulášanom sú zdieľané kolobežky po chuti. Najazdili už takmer 26-tisíc kilometrov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť