Sobota 05. 10. 2024 12:03:35 | Meniny má Viera

Vzdelávacia akcia na Sliačskych travertínoch: Pridajte sa k hrabaniu pokosenej trstiny

Lokalita Sliačske travertíny je najvýznamnejšou mokraďovou lokalitou slatinných biotopov - slatín na Liptove.

TASR|3. október 2024|19:30:19

Ilustračné foto. Zdroj: visitliptov.sk

Súvisiaci článok
Spoločnosť si uctila pamiatky a históriu. Výročné ocenenie získalo aj Múzeum Martina Benku v Martine
Čítajte viac >

Prírodnú rezerváciu Sliačske travertíny medzi obcami Liptovské Sliače a Partizánska Ľupča pokosili začiatkom októbra pracovníci Správy Národného parku Nízke Tatry. Teraz hľadajú dobrovoľníkov, ktorí by im pomohli pri hrabaní pokosenej trstiny. Správa národného parku o tom vo štvrtok 3. októbra informovala na sociálnej sieti.

Pohrabanie je potrebné z dôvodu, aby pokosená biomasa nezostala ležať na zemi, pretože by bránila rastu vzácnych slatinných druhov rastlín vrátane prvosienky pomúčenej. Tá je zákonom chránená. „Na Sliačskych travertínoch vytvára veľké populácie, a to až niekoľko tisíc jedincov. Populácia prvosienky a iné slatinné druhy sa udržiavajú aj vďaka každoročnému koseniu, ktoré zabraňuje zarasteniu lokality, predovšetkým trstinou,“ vysvetlili zo správy národného parku.

210520_Sliacansky-travertin_036.jpg Ilustračné foto. Zdroj: visitliptov.sk

Na akcii sa zúčastní aj pracovník Správy Národného parku Nízke Tatry, ktorý zabezpečí hrable a vidly. Dobrovoľníci si zabezpečia pevnú vysokú obuv a dopravu na vlastné náklady. Akcia bude vedená v duchu vzdelávania. Pracovník Národného parku Nízke Tatry poskytne podrobné informácie a zaujímavosti o lokalite, v ktorej sa hrabanie uskutoční.

Lokalita Sliačske travertíny je najvýznamnejšou mokraďovou lokalitou slatinných biotopov - slatín na Liptove. Aktívne minerálne pramene s vysokým obsahom solí, ktoré v lokalite vyvierajú, vytvárajú mozaiku vlhkomilnej a slanomilnej vegetácie.


Súvisiaci článok
Krajské kultúrne inštitúcie navštívilo vlani viac ako 650-tisíc ľudí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť