Sobota 05. 10. 2024 12:23:04 | Meniny má Viera

UNIZA má dôvod na radosť. Ich pedagógovia sú finalistami významnej súťaže

Značnú časť pedagogického pracovného času tvorí výučba a odovzdávanie vedomostí ďalším generáciám. Ich posolstvo sa však s pribúdajúcimi povinnosťami napĺňa novými cieľmi. Ambície nechýbajú ani Michalovi Kvetovi a Ivanovi Cimrákovi z Fakulty riadenia a informatiky na Žilinskej univerzite v Žiline.

Michal Szentivanyi|3. október 2024|14:00:07

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Žilinská univerzita v Žiline a Eset Science Award

Súvisiaci článok
Univerzita tretieho veku UNIZA privíta v novom akademickom roku 750 študentov
Čítajte viac >

Ich neprestajná práca a výskum sa zapričínili o to, že sa obidvaja stali finalistami prestížnej súťaže ESET Science Awards. UNIZA o tom informovala na sociálnej sieti.

Michal Kvet nepovie vede nikdy nie

Prvým finalistom v rámci UNIZA je vďaka svojej práci Michal Kvet. Je zároveň vedúcim Katedry informatiky na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline.

„Vo vede získal lepšie schopnosti koordinácie a kooperácie, zdokonalil si angličtinu a získal nové partnerstvá cez konferencie a zahraničné univerzity. S tým súvisiace cestovanie mu umožnilo spoznať rôzne regióny, mestá, kultúry a pohľady na svet. Svoju oddanosť vede potvrdzuje aj svojou obľúbenou voľnočasovou aktivitou, ktorou je čítanie odbornej literatúry. Okrem toho rád relaxuje počas práce s drevom, prechádzok so psíkom či pri hudbe a zvukovej technike," informoval web Eset Science Award.

Kvet okrem iného aktívne vedie doktorandov, organizuje workshopy na zahraničných vedeckých konferenciách.

461530634_1085354203598993_8727701336401400943_n.jpg Michal Kvet. Zdroj: Eset Science Award

Cimrák je ponorený do práce výskumníka

Ďalším výskumníkom, vysokoškolským pedagógom a predovšetkým finalistom spomínanej súťaže je Ivan Cimrák. Pôsobí na rovnakej fakulte UNIZA.

Cimrák absolvoval doktorandské štúdium na Ghent University v Belgicku. Tam pokračoval aj na postdoktorandských pozíciách, ktoré ukončil stážou na St. Poelten University of Applied Sciences v Rakúsku. Po návrate na Slovensko bol nositeľom individuálneho Marie Curie grantu Európskej únie, ako aj úspešným žiadateľom niekoľkých národných grantov.

Za dvanásť rokov vychoval osem doktorandiek a päť doktorandov. „Teší ma neutíchajúci záujem o aplikovanú informatiku v mojej výskumnej skupine. Snažím sa svojich študentov a študentky viesť k tomu, aby boli vo svojej téme lepší ako ja. Obohacuje ma spätná väzba a odlišný pohľad na vec. Za dôležité považujem aj schopnosť rozoznať, kedy je môj úsudok nesprávny a priznať si, keď niečo neviem," povedal pre Eset Science Awards Cimrák.

461615798_1085354216932325_8212651633013839299_n.jpg Ivan Cimrák. Zdroj: Eset Science Award

„Blahoželáme a držíme palce na slávnostnom galavečere s vyhlásením laureátok a laureátov ocenenia, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 10. októbra o 20:10 hodine a v priamom prenose ho odvysiela STVR na Dvojke," pozvala Žilinská univerzita v Žiline verejnosť k televízorom.


Súvisiaci článok
Diplomová práca, ktorá otvára nové možnosti: Absolventka UNIZA získala významné ocenenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť