Piatok 26. 04. 2024 22:20:33 | Meniny má Jaroslava

Kriminálne prípady minulosti: Horehronský zabijak vyvraždil celú svoju rodinu

Štefan Svitek z Podbrezovej bol posledným odsúdeným na smrť v Československu. 27-ročného muža obesili za to, že mimoriadne brutálnym spôsobom vyvraždil svojich najbližších. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: kriminalistika.eu

D U|20. marec 2022|10:27:53

Štefan Svitek žije so svojou manželkou Annou a dvomi dcérkami v Brezne. Staršiu Annu má žena z predchádzajúceho vzťahu, mladšia Elena je ich spoločná a na ceste je ďalšie bábätko. Anna je totiž tehotná. No ich manželstvo idylické nie je. Otec rodiny je často agresívny. Rád si vypije, a alkohol kombinuje s analgetikami. Svojim blízkym robí zle: Márii vykrúca ruky, dievčatá ťahá za uši, či spútava remeňom. Boja sa ho. Pokoj majú iba keď prespáva na salaši, kde pracuje.

Svitek je pár mesiacov doma z basy a vôbec im to neklape. Nájde si teda milenku, presťahuje sa k nej a chce sa rozviesť, no vzápätí sa opäť vracia domov k rodine.

Je 30. október 1987. Mária sa na svoj ťažký život s tyranom sťažuje švagrinej, a zverí sa jej s plánom prespať aj s deťmi v izbe pri letnej kuchyni, ak by zasa prišiel domov neskoro a opitý.

Na druhý deň prichádza k rodinke Máriin brat, nikde nevie nikoho nájsť. Dom je prázdny. Prichádza k dverám letnej kuchyne. Sú zamknuté a všade je hrobové ticho. Búcha, no nikto sa neozýva. Nakukne teda dnu cez kľúčovú dierku. Tam sa mu naskytne príšerný pohľad. Na podlahe vidí ležať nehybné nahé telo šesťročnej Aničky. Vyrazí dvere, vojde dnu a s obrovským plačom vzápätí vybieha von. Na jeho hlasné kvílenie pribehnú susedia a volajú políciu.

Vrah sa už v tom čase ukrýva v blízkom lese. O dva dni sa ale sám prihlási na polícii. Počas rekonštrukcie prípadu chladnokrvný vrah dopodrobna opisuje svoj beštiálny útok na rodinu: V ten deň od rána popíja. Domov prichádza až okolo jedenástej večer a v dome niet ani ženy, ani ich dcér. Ide teda k letnej kuchynke, je zamknutá. Klope na dvere, volá na manželku. Tá mu odvetí, aby sa vrátil tam, kde bol doteraz. Muža to naštve a ide po sekeru. Dvere ňou vypáči a vystrašenú ženu niekoľkokrát sekerou zasiahne do hlavy: do brady, spánkovej oblasti aj krku. Na hluk sa budia dcérky. To, čo následne urobí je ako z najhoršieho hororu. V amoku ich hlavy úplne rozseká. Telá dievčat pohlavne zneužíva, balí do vreca a nesie ich k lesu. Po chvíli sa ale otáča nazad k domu. Citácia z výpovede: „Vrátil som sa a deti som vysypal na podlahu.“ To ale nebolo ani zďaleka všetko. Bezvládne telá všetkých troch obetí reže a niekoľkokrát sa nad nimi sexuálne ukája. Všetky telá rozštvrtí, tehotnú manželku vyzlieka, nožom a sekerou jej rozpára brucho a hrudník, odreže prsníky a jej vnútornosti rozhadzuje po izbe. Ešte živý plod po dĺžke rozreže žiletkou a vyberá z neho vnútornosti. Rovnako naloží aj s telíčkami dcér po tom, ako ich pohlavne zneužije. Prestáva až keď začuje brechot psa. Umýva sa, prezlieka, berie si peniaze, lampáš a harmoniku a z domu odchádza do lesa.

Dva dni po vraždách sa ale presúva do rodičovského domu, kde sa neúspešne pokúsi o samovraždu. Práve tu ho zadržiavajú policajti.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Jan Holub, sexuálny zvrhlík
Čítajte viac >

Svitek vyrástol v rodine lesníka, pod Čiernym Balogom. Celé detstvo bol svedkom toho, ako jeho otec bije matku, jeho, aj súrodencov. Deti trestal aj niekoľkohodinovým kľačaním na rajbadle, alebo na kuse dreva. Už ako dieťa sa správal zvláštne. Do handry zabalil žabu a zapálil ju, k osiemu hniezdu priviazal mačku, oje na otcovom voze podrezal. Veľa pil už ako 13-ročný. Ak nemal alkohol, dobrá mu bola aj alpa. Ukájal sa ubližovaním zvieratám, už ako šestnásťročný znásilnil staršiu ženu príručnou baterkou na svietenie. Vybrali ju z nej až lekári v nemocnici. Pohlavne zneužíval kravy na družstve, býkom odrezával pohlavné orgány.

Súdni znalci konštatovali, že Svitek nemal vôbec žiadne citové vzťahy k iným ľuďom. Aj ľudí, aj zvieratá vnímal iba ako sexuálne objekty. Sexuálny zážitok z osudnej noci on sám označil za najintenzívnejší vo svojom živote. Vzrušenie prežíval aj neskôr, pri spomienkach na manipuláciu s bezvládnymi telami zavraždených. Trpel rôznymi sexuálnymi úchylkami, medzi inými aj zoofíliou a sadomasochizmom, ale tie pri spáchaní vraždy rolu nehrali. Sexuálne úchylky sa uňho prejavili po spáchaní vraždy. Podľa znalcov bol za svoje konanie plne zodpovedný, netrpel psychiatrickým ochorením a náprava u neho nebola možná, hoci pred súdom tvrdil, že by sa podrobil čomukoľvek. „Aj zákroku do mozgu či odňatiu časti pohlavných ústrojov,“ povedal na súde.

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici odsúdil Štefana Sviteka za vraždu tehotnej manželky Márie, za vraždu šesťročnej dcérky Anny a za vraždu iba štvorročnej dcérky Eleny na trest smrti. Manželke zasadil dvadsaťpäť rán sekerou, mnohé z nich až po odstránení vnútorných orgánov. Na devastáciu tiel svojich blízkych použil aj ostrý nôž a žiletku.

Pri rozhodovaní o treste okrem iného zavážilo, že najťažší zločin spáchal Svitek iba štyri a pol mesiaca po prepustení z väzenia. Do spáchania ohavného zločinu pobudol v base dokopy 8 rokov, za rôzne trestné činy. Súdny senát bral do úvahy skutočnosť, že Svitek získal nový a veľmi intenzívny sexuálny zážitok s mŕtvou obeťou. Hrozilo teda, že by hlavne pod vplyvom alkoholu mohol túžiť po jeho zopakovaní.

Štefana Sviteka obesili ôsmeho júna 1989 v Bratislave. Bol posledným popraveným na území Česka a Slovenska. V roku 1990 u nás trest smrti zrušili.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Sériový vrah Rigo mal na svedomí 9 obetí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť