Nedeľa 15. 09. 2024 12:29:42 | Meniny má Jolana

Železniciam chýbajú kvalifikovaní zamestnanci. Spustili náborovú kampaň

Železničná spoločnosť Slovensko spustila kampaň na nábor nových zamestnancov.

TASR|3. september 2024|08:30:10

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ZSSK

Súvisiaci článok
Zamestnanci dostanú od septembra na pracovných cestách vyššie stravné
Čítajte viac >

Riešiť tak chcú akútny nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v kľúčových profesiách, ako sú rušňovodiči, mechanici, elektromechanici, zámočníci a vlakvedúci. Kampaň pod názvom Držíme Slovensko v pohybe spustila Železničná spoločnosť Slovensko v pondelok 2. septembra. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

„Našou ambíciou je prilákať nových zamestnancov a súčasne posilniť povedomie o Železničnej spoločnosti Slovensko ako o modernom a dynamickom zamestnávateľovi. Ako čerstvý Najzamestnávateľ roka 2023 v kategórii Doprava a logistika chceme dokázať, že naši zamestnanci sú pre nás prioritou. Táto kampaň je kľúčová nielen na riešenie súčasného nedostatku pracovníkov, ale aj na podporu hrdosti medzi našimi zamestnancami a zlepšenie verejného obrazu našej spoločnosti," priblížil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Peter Helexa.

420280859_835575065278796_3181359978890450673_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ZSSK

Národný dopravca pripomenul, že železničný sektor na Slovensku dlhodobo čelí výzvam spojeným s nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov. Tento nedostatok podľa Železničnej spoločnosti Slovensko predstavuje riziko pre stabilitu a efektívnosť železničnej dopravy, čo môže viesť k prevádzkovým problémom, ako sú meškania či odrieknutia vlakov, a tým aj k reputačným či finančným stratám.

„Železničný sektor je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej infraštruktúry a jeho stabilita a rozvoj sú kľúčové pre budúcnosť našej krajiny. Táto kampaň je preto strategicky dôležitá nielen pre Železničnú spoločnosť Slovensko, ale pre celý železničný sektor na Slovensku. Sme odhodlaní využívať všetky dostupné zdroje, vrátane eurofondov, na zlepšenie pracovných podmienok a zabezpečenie kvalifikovanej pracovnej sily, ktorá je základom pre efektívnu a spoľahlivú železničnú dopravu," uviedla štátna tajomníčka Ministerstva dopravy Slovenskej republiky Denisa Žiláková.

417691049_822719066564396_4962808715152195613_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/ZSSK

Helexa pripomenul, že Železničná spoločnosť Slovensko chce aj naďalej investovať do zlepšovania pracovných podmienok, zvyšovania mzdového ohodnotenia i podpory vzdelávania a kariérneho rastu zamestnancov. Priemerný očakávaný plat v Železničnej spoločnosti Slovensko za tento rok je 2 050 eur, u rušňovodičov sa môže dostať na 2 330 eur. Národný dopravca ponúka pre viaceré profesie aj náborový príspevok či rôzne zamestnanecké benefity.

Železničná spoločnosť Slovensko vlani certifikovala 97 rušňovodičov. Dopravca tiež podporuje duálne vzdelávanie, ktoré v školskom roku 2022/2023 úspešne absolvovalo deväť dualistov v odbore mechanik - elektrotechnik, z ktorých päť nastúpilo na pozíciu rušňovodičov. V minulom školskom roku študovalo 84 dualistov v odboroch mechanik - elektrotechnik, rušňovodič a strojný mechanik. Pribudol tiež nový študijný odbor - rušňovodič na Strednej odbornej škole dopravnej v Martine, pripomenula Železničná spoločnosť Slovensko.


Súvisiaci článok
Žilinský kraj sa opakovane pokúša predať bývalý areál Stredného odborného učilišťa drevárskeho v Turanoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť