Štvrtok 19. 09. 2024 02:43:47 | Meniny má Konštantín

Hasiči robili Žiline dobré meno v Kazachstane. Mesto informovalo o športových výkonoch mladíkov z Trnového

Slovenská reprezentácia sa úspešne zúčastnila Majstrovstiev sveta juniorov a junioriek v hasičskom športe.

Monika Bieliková|27. august 2024|19:30:02

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Gajanová vytvorila v Chorzówe slovenský rekord na tisíc metrov
Čítajte viac >

Majstrovstvá sveta juniorov sa konali v Almaty v Kazachstane od utorka 13. do nedele 18. augusta 2024. Súťaže sa zúčastnili aj talentovaní športovci z obce Trnové, ktorí výrazne prispeli k úspechu slovenského tímu. O ich umiestnení informovalo mesto Žilina na svojom webe.

Beh na sto metrov

V disciplíne beh na 100 metrov cez prekážky dosiahol vynikajúci výsledok Tomáš Labák, ktorý v kategórii mladších chlapcov obsadil 5. miesto, pričom mu do finále chýbalo len 0,15 sekundy.

Dievčenský tím vrátane Kristíny Huliakovej a Terezky Kubovej sa taktiež predviedol v kráľovskej disciplíne – požiarnom útoku s vodou, kde obsadil 4. miesto.

Hasici_1.jpg Zdroj: zilina.sk

V tesnom závese za silnými súpermi

V celkovom hodnotení krajín skončili slovenskí reprezentanti na 4. mieste, hneď za Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom. „Tento úspech je dôkazom kvalitnej prípravy a talentu našich mladých hasičov, ktorým gratulujeme a prajeme veľa ďalších športových úspechov," doplnilo mesto Žilina.

Hasičský šport, ktorý vznikol v 30. rokoch v bývalom Sovietskom zväze, preveruje fyzickú kondíciu, techniku a schopnosť spolupráce hasičov. Zahŕňa rôzne disciplíny, vrátane štafety a požiarneho útoku, a slúži na zvyšovanie pripravenosti hasičov na reálne zásahy.

K zahraničnej reprezentácii mal čo povedať aj podpredseda Slovenského zväzu hasičského športu Roman Huliak. „Na záverečnom Galavečeri si reprezentanti navzájom povymieňali veci na pamiatku, podpísali šiltovky, pochutili na kazašských špecialitách a spoločne zatancovali na krátkej diskotéke. Naše juniorky dostali nádherné veľké kytice kvetov a všetci naši reprezentanti individuálne uznania a povzbudenia od trénerov z Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, Bulharska, Česka a Saudskej Arábie. Nášmu tímu zlepšili náladu a následná cesta na letisko bola už veselá. Absolvovali sme ju so spevom slovenských piesní," popísal Huliak záver podujatia.

Obrázok WhatsApp 2024-09-01 o 14.07.41_3ccce655.jpg Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok

Minister vnútra, Matúš Šutaj Eštok, poslanec Národnej rady Peter Slyško a poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline, Jozef Juriš, pri tejto príležitosti odovzdali mladým hasičom aj šek v hodnote tisíc eur na podporu ich ďalšej práce a štvorkolku, ktorá hasičom pomôže pri zásahoch v ťažko dostupných terénoch.

„Už pred niekoľkými mesiacmi som inicioval stretnutie dobrovoľných hasičov spoločne s prezidentom Hasičského záchranného zboru SR pánom Adrianom Mifkovičom priamo v obci Mojš. Na jednaní odznelo viacero podnetov a tém. Jednou z nich bolo aj požiadavka, či prosba dobrovoľných hasičov obce Mojš o štvorkolku. Preto ma veľmi teší, že sme mohli slávnostne odovzdať túto štvorkolku dobrovoľným hasičom obce,“ doplnil Peter Slyško.

Obrázok WhatsApp 2024-09-01 o 14.07.41_0df17e9c.jpg Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok

Štvorkolka má okrem iného aj špeciálne vybavenie pre hasičské účely, čo umožní rýchlejší a efektívnejší zásah v prípade núdze. Štvorkolka podľa slov Juriša pomôže zlepšiť pripravenosť a efektivitu hasičských zásahov v Mojši a priľahlých oblastiach.

„Dobrovoľní hasiči nie sú podporou len pre profesionálnych hasičov, ale ich činnosť je neoceniteľným prínosom aj pre primátorov, starostov a poslancov samospráv. Teší ma, že v slovenskej reprezentácii hasičského športu má najväčšie zastúpenie práve okres Žilina. Napriek svojmu odhodlaniu a krásnym úspechom, však k svojej činnosti potrebujú veľké množstvo materiálno-technického vybavenia, a preto je a naďalej bude našou snahou ich požiadavky plniť. Verím, že tento symbolický finančný dar bude použitý na ďalší rozvoj DHZ,“ vyjadril sa poslanec Jozef Juriš.


Súvisiaci článok
Oravčanka Bajčiová opäť na vrchole: Získala zlaté double na svetovom šampionáte
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť