Streda 18. 09. 2024 10:20:33 | Meniny má Eugénia

Energiu chcú ťažiť aj zo vzduchu: Plynári plánujú postaviť veterné parky, v hre je aj Tvrdošín

Slovenský plynárenský priemysel by rád zmenil a zlepšil situáciu s obnoviteľnými zdrojmi energie na Slovensku. V našej krajine chce rozvinúť veterné turbíny. Aktuálne má v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie päť projektov veterných parkov.

Radka Kostánová|24. august 2024|16:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Úder blesku zmenil ich životy. Rodine v Dúbrave po veľkom nešťastí môžete pomôcť aj vy
Čítajte viac >

Televízia TA3 informovala vo svojej reportáži, že plynári chcú postaviť na Slovensku päť veterných parkov. Banskobystrická firma chce postaviť turbíny aj na Javorovom vrchu v Tvrdošíne.

Pánovi Albertovi Grossovi, bývalému hasičovi, sa však tento nápad nepáči. V danej lokalite má už 15 rokov včely a úle. „Ja tam mám včely, som zásadne proti, mne to nevyhovuje a tiež pozrite si z Roháčov, keď pozrú túto panorámu, tak uvidia veterné elektrárne," uviedol pre TA3 Gross.

Televízia TA3 však priblížila, že včely sú aj o 300 kilometrov ďalej v rakúskej obci Prellenkirchene. Obyvatelia sa vôbec nesťažujú a včelám sa darí približne 25 rokov. Poľovník Johann Dietrich pre TA3 skonštatoval, že úle, ktoré je možné vidieť, sú strategicky rozmiestnené po celej obci a sú veľmi produktívne. Zároveň je tam aj ekologická plocha - umelo vybudovaný biotop s jazierkom pre zver.

Postoje krajín sú však odlišné

Rakúsko a Slovensko sú dve susediace krajiny, ale názory na veterné turbíny sa líšia.

Viceprimátor obce Prellenkirchen Heinz Gratzer v reportáži TA3 priblížil, že sú 700 metrov od prvej turbíny a žiadny hluk nepočuje. Podľa jeho slov to prírode neškodí.

wind-farms-fields-2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Na druhej strane, starosta obce Nižná Jaroslav Rosina, nesúhlasí. „Krásne prostredie Oravy, to je priorita celého tohto územia, ktoré by sme si neradi dali narušiť bez ohľadu na to, či je to eko-neeko nejakými 220-metrovými vežami,“ zareagoval na situáciu.

Slovenskí plynári, ktorí o týchto veterných turbínach uvažujú, poukazujú práve na spomínané Rakúsko. Chcú postaviť päť veterných parkov v Skalici, v Galante a Drahovciach.

„Vďaka skúsenostiam z rakúskej obce Prellenkirchen už teraz vidíme prínos veterných parkov pre tamojší život. V obci už viac ako desať rokov neprišlo k zvyšovaniu miestnych daní či poplatkov a finančné prostriedky z prenájmu sú využívané na jej rozvoj,“ dodal pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky Tomáš Kupka zo Slovenského plynárenského priemyslu.


Súvisiaci článok
Motoristi, vyzbrojte sa trpezlivosťou. Posledná augustová uzávera cesty pod Strečnom potrvá 36 hodín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť