Nedeľa 19. 05. 2024 08:46:03 | Meniny má Gertrúda

V Žilinskom kraji v týchto dňoch spúšťajú očkovanie novou očkovacou látkou od Novavaxu

Zdravotnícke zariadenia v Žilinskom kraji sa pripravujú na očkovanie novou očkovacou látkou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Ide o proteínovú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Úradu Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. ILUSTRAČNÉ FOTO: npz.sk

Erika Filekova|15. marec 2022|09:48:12

Nová vakcína patrí k takzvaným klasickým vakcínam. Na podobnom princípe dnes fungujú bežné očkovacie látky napríklad proti chrípke, žltačke či čiernemu kašľu. ,,Je úplne prirodzené, že dnes aj vzhľadom na vážnu situáciu u našich východných susedov rezonujú v myšlienkach ľudí iné témy, pandémia je však stále tu a je dôležité sa chrániť. Spustenie očkovania novou látkou je preto dobrou správou najmä pre všetkých skeptikov, ktorí odkladali očkovanie z dôvodu, že majú problém s vakcínami na báze mRNA, prípadne s vektorovými vakcínami, “ priblížila županka Erika Jurinová.

Vakcína Nuvaxovid je určená pre prvé, ako aj posilňujúce dávky a je odporúčaná aj pre ľudí s autoimunitným ochorením. Automatické plánovanie druhých dávok bude stanovené najskôr na 21. deň po aplikovaní prvej dávky. Registrácia na očkovanie touto látkou bola spustená 15.2.2022 a je možná pre osoby staršie ako 18 rokov. Prvé dávky budú podané v priebehu budúceho týždňa v Oravskej poliklinike v Námestove, v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, v Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne, v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši a v Epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Celková kapacita na budúci týždeň je 635 osôb.

,,Vakcíny sa objednávajú na týždennej báze na základe stavu čakárne a záujmu občanov. Zároveň predpokladáme, že Hornooravská nemocnica s poliklinikou v Trstenej by sa mala do očkovania Nuvaxovidom zapojiť v priebehu budúceho týždňa,“ doplnila riaditeľka odboru zdravotníctva Silvia Pekarčíková.

K dnešnému dňu bolo v Žilinskom kraji zaočkovaných 347 216 osôb prvou dávkou, po takzvaný ,,booster“ si prišlo už 187 978 ľudí. V nemocniciach je obsadených 64% z celkového počtu reprofilizovaných lôžok, čo predstavuje 292 zo 455 miest, 20 pacientov potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.


Súvisiaci článok
V Žilinskom kraji leží na lôžkach s umelou pľúcnou ventiláciou 24 pacientov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť