Štvrtok 19. 09. 2024 23:54:37 | Meniny má Konštantín

Zdravotnícky rezort prízvukuje ozdravný plán štátnej poisťovne. Inštitúcia berie jeho význam na vedomie

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky považuje predloženie ozdravného plánu Všeobecnou zdravotnou poisťovňou za viac ako nevyhnutný krok.

TASR|5. august 2024|17:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Pavol Zachar a Martin Baumann

Súvisiaci článok
Dopravnú nehodu vždy zdokumentujte. Fotky môžu rozhodnúť o vašom poistnom plnení
Čítajte viac >

Rezort zdravotníctva to uviedol v reakcii na správne konanie začaté Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v súvislosti s uložením povinnosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne predložiť ozdravný plán.

Navrhované opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej slúžiť najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie poisťovne. „Všeobecná zdravotná poisťovňa si plní a aj ďalej bude plniť povinnosti voči svojim poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," deklarovala. Podotkla, že na ochranu záujmov poistencov je potrebné prijať aj opatrenia, ktoré síce nemusia byť populárne, ale sú nevyhnutné a potrebné.

4-5bcf3bd7aeaaa002cdbc5801bd69299cc3460fda.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Štátna poisťovňa úradu v stredu 17. júla predložila prepracovaný návrh úsporných opatrení, ktoré majú znížiť jej očakávanú stratu. Tá sa v roku 2024 očakáva vo výške 169 miliónov eur. Prvý návrh predstavila už začiatkom mesiaca. Úrad vtedy opatrenia označil za nedostatočné.

Všeobecná zdravotná poisťovňa návrh berie na vedomie

Všeobecná zdravotná poisťovňa berie na vedomie nariadenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou predložiť ozdravný plán a bude v tejto veci plne súčinná. TASR to uviedli z oddelenia komunikácie poisťovne s tým, že zdravotná starostlivosť pre poistencov nie je ohrozená.

664.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Poisťovňa priblížila, že už teraz disponuje súborom úsporných opatrení, v rámci ktorých identifikuje tie, ktoré môžu priniesť maximálnu možnú mieru úspor bez toho, aby došlo k dopadu na poistencov. „Už pri tvorbe obchodno-finančného plánu sme špecifikovali možné riziká, ktoré sa môžu v priebehu roku 2024 prejaviť v činnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne a tieto riziká sa dnes materializujú," uviedlo predstavenstvo zdravotnej poisťovne.

„S Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj s ministerstvom zdravotníctva komunikujeme v tejto veci už niekoľko týždňov a vždy sme boli súčinní. Vytvorili sme pracovnú platformu na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja, identifikáciu najrizikovejších oblastí a návrhy opatrení, ako aj ich následné vyhodnocovanie. Návrhy konkrétnych opatrení sme Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj opakovane predložili," vyhlásilo predstavenstvo Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tým, že poisťovňa akceptuje rozhodnutie úradu v podobe uloženia povinnosti predložiť ozdravný plán a bezodkladne tak urobí.

4-44413ceaea5c82ae1db1681e532200079c17b592.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal v pondelok 5. augusta správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia poisťovne do konca roka. Podľa úradu ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity.


Súvisiaci článok
Novela zákona o povinnom poistení e-kolobežiek: Čo sa zmenilo od 1. augusta?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť